Здравейте.Това си ми е първото постче,надявам се да поспамвам повече за нататък.Та мисля че тук е най-правилнмото място да попитам за някой технически глупости свързани с кар аудио.Поне от Голфовете ако не друго чувам силна музика.За това дали е хубава вски си има различни вкусове.
Та въпроса ми е относно amplifires - Имам си едно бушменче и на него пише 400В стабилни при 2 Ома.Какво значи това?Мерси за отговорите предварително.
Усилвател на 2 ома?
- Goti4eskiq
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колко канала е усилвателя?ако е еднокалнален е възможно.Повечето двуканални усилватели могат да свирят като едноканални (ех,че просто обяснявам,леле) при минимален товар 4 ома.Има и други,за които това не важи,ама сега не ми се обяснява.
Значи,какъв е смисъла от 2-та ома.Обикновено кар-аудиото работи на 4 ома минимален товар.При 2 ома съпростивление на говорителя се "вади" по-голяма мощност (като ватове) от дадения усилвател,но той се товари повече,което означава повече загряване и т.н.
Повечето говорители,които се продават са 4 ома.Специално басовите говорители (субуферите) се произвеждат както с една намотка (single voice coil),така и с две (dual voice coil - DVC).DVC говорителят може да се направи да работи на 2 ома - двете намотки са му по 4 ома,но като се свържат паралелно по закона на ОМ стават 2 ома.Ако се свържат последователно-8 ома.Може да се свързват и отделно говорители по този начин.Примерно 2 еднакви говорителя по 4 ома като са паралелно свързани стават 2 ома.
Като заключение - по-ниско съпротивление (като омове)=по-висока мощност,но и по-високо натоварване и кривене на звука.
Има усилватели стабилни и на 1ом,също и на 0,5ома
Значи,какъв е смисъла от 2-та ома.Обикновено кар-аудиото работи на 4 ома минимален товар.При 2 ома съпростивление на говорителя се "вади" по-голяма мощност (като ватове) от дадения усилвател,но той се товари повече,което означава повече загряване и т.н.
Повечето говорители,които се продават са 4 ома.Специално басовите говорители (субуферите) се произвеждат както с една намотка (single voice coil),така и с две (dual voice coil - DVC).DVC говорителят може да се направи да работи на 2 ома - двете намотки са му по 4 ома,но като се свържат паралелно по закона на ОМ стават 2 ома.Ако се свържат последователно-8 ома.Може да се свързват и отделно говорители по този начин.Примерно 2 еднакви говорителя по 4 ома като са паралелно свързани стават 2 ома.
Като заключение - по-ниско съпротивление (като омове)=по-висока мощност,но и по-високо натоварване и кривене на звука.
Има усилватели стабилни и на 1ом,също и на 0,5ома

- Goti4eskiq
- Автомобил:
- Двигател:
Да така е извинявам се трябваше да дам по детайлна информация.Усилвателя Бушмен Z-8028X ако не се лъжа не е при мен в момента.2Х60 1Х120 на бридж.Но на усилвателя пише 400W stable into 2Ohms.Та това ми е въпроса как мога да я накарам да бачка на 2 Ома.Знам че така се повишава мощтността на говорителя ако мога така да се изразя.И опасно ли е това за усилвателя след като пише че е стабилен при 2 ома?
- Goti4eskiq
- Автомобил:
- Двигател:
Да разбирам ли че мога да сложа по 2 говорителя на канал?Успоредно свързани.Колко ще им е мощтноста която ще се пада на говорител след като работи на 2 ома проблем ли ще е това за говорителя?Мога ли да свържа към единия канал двунамотков бас?И пак да попитам каква мощтност ще имам така на говорител при 2 ома от канал 60В на 4 ома
Мерси за информацията 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ами..отговора на всичките ти въпроси е МОЖЕ.По принцип разликата от 4 до 2 ома би трябвало да е двукратно увеличаване на мощността,но не е чак толкова,малко по-малко е.Погледни си в книжката на ампа колко вата му дават на 2 ома.
Защо ти е да връзваш бас на единия канал?Най-малкото ще си загубиш стерео ефекта.Няма смисъл,но иначе може.
Някои усилватели поддържат tri-mode,като на 2-канален амп се закачат бас+2 говорителя.Разтърси се в мрежата,или някой друг да ти отговори дали ще стане на твоя амп,че аз нямам опит с три-моде.
Защо ти е да връзваш бас на единия канал?Най-малкото ще си загубиш стерео ефекта.Няма смисъл,но иначе може.
Някои усилватели поддържат tri-mode,като на 2-канален амп се закачат бас+2 говорителя.Разтърси се в мрежата,или някой друг да ти отговори дали ще стане на твоя амп,че аз нямам опит с три-моде.
- Goti4eskiq
- Автомобил:
- Двигател:
Идеята беше за 2 баса в една каса без да ми трябва още едно стъпало.За това и питах за мощтността която ще изкарам от един канал към 2 говорителя на 2 Ома
Мерси много за разясненията.А като питах чичо Гугъл за усилвателя ми изкарваше само някакви страници от Норвегия и други северни страни и нищо не можах да разбера
А относно книжката взех го на старо от един френд а той я изгубил някъде и така 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ахааааа,всичко ми стана ясно сега.То всичко добре,няма проблеми две DVC-ta на 2 ома и всяко със собствен канал.Става,но говорителите трябва да са слаби - към 100-130 вата RMS,по-мощни няма да свирят добре.
Да споделя още нещо - производителите на говорители много обичат да слагат мощности от типа 2x300вата на говорител DVC.Типичен пример е Hertz ES 300D.То хубаво,ама средностатистическия потребител малко се заблуждава и си мисли едва ли не,че говорителят е 600 вата,а той е 300!Изписването не е неправилно,просто ние се заблуждаваме.
Да споделя още нещо - производителите на говорители много обичат да слагат мощности от типа 2x300вата на говорител DVC.Типичен пример е Hertz ES 300D.То хубаво,ама средностатистическия потребител малко се заблуждава и си мисли едва ли не,че говорителят е 600 вата,а той е 300!Изписването не е неправилно,просто ние се заблуждаваме.
- Goti4eskiq
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
Айде последно вече
DVC-dual voice coil или говорител с две бобини.Повечето такива са именно басови говорители.Направени са с две бобини,за да можеш сам да решиш на какво съпротивление да ги ползваш,в зависимост от свързването.Просто нормални говорители,но с две отделни бобини.
По твоя проект-не се занимавай със сложнотии точно с такъв амп.По-добре си купи един бас,вържи си го за усилвателя,а другите говорители на СД-то и си свирукай.По-просто е като изпълнение и финанси.Но както си решиш.

DVC-dual voice coil или говорител с две бобини.Повечето такива са именно басови говорители.Направени са с две бобини,за да можеш сам да решиш на какво съпротивление да ги ползваш,в зависимост от свързването.Просто нормални говорители,но с две отделни бобини.
По твоя проект-не се занимавай със сложнотии точно с такъв амп.По-добре си купи един бас,вържи си го за усилвателя,а другите говорители на СД-то и си свирукай.По-просто е като изпълнение и финанси.Но както си решиш.
- Goti4eskiq
- Автомобил:
- Двигател:
Бе не си падам по простите работи - обичам все нещо да чопля и да ръчкам.С 2 баса се надявам да свири по-добре,а и ще изглежда по-добре.Отделно имах една туба в багажника ама колата е седан и много кофти.Няма никаква пролука между него и купето.Само номера подрънкваше.Та си мислех за каса до седалките с басрефлекси към кората......абе някакви такива неща като за начинаещ да има какво да правя в дългите зимни вечери....бати романтиката 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Лошо няма!Човек трябва да се занимава с нещо.И аз сам си правя аудиото.Правил съм си кора,касичка.Сега искам да си направя една банд-пас кутия,имам мат'рял,ама ми се счупи зегето и чакам да го оправят
.Относно седан и бас каса-трудно е да го накараш да свири добре.Аз дори моя фазоинвертор го извеждах на кората,но резултата не беше потресаващ.Нужна ми е друга кутия,защото се оказа,че тази е с малък обем.А ве-детска радост-бенгалски огън.
Всичко е до време.Като ми омръзне музиката,продавам всичко.

Всичко е до време.Като ми омръзне музиката,продавам всичко.
- Goti4eskiq
- Автомобил:
- Двигател:
- Goti4eskiq
- Автомобил:
- Двигател:
Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”