Passat B3 ('91) седан, Подмяна аудио (монтаж говорители)

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
ifch0

Passat B3 ('91) седан, Подмяна аудио (монтаж говорители)

Мнениеот ifch0 » Пон 26 ное 2012 15:34

Здравейте,
порових из темите назад, но останаха въпроси, на които не намерих отговори. Затова и темата.

Старото семейно возило дойде при мен и дойде ред да помисля за озвучаването.
Когато преди 10 годинки баща ми я взе, сложиха касетофон и нови говорители - в таблото, трилентови Thunder, a на кората отзад - (не съм сигурен), елипси 6х9 (отново трилентови, отново Thunder).
С времето, говорителите са били издънени и си искат подмяна.

Идеята ми е, вместо в таблото, да взема двукомпонентна система - мидбаси във вратите и пищялки на триъгълните пластмаси на вратите (където са огледалата).
От финансови съображения, ще се прави на няколко етапа:
- Предна линия
- Задни
- Ново "радио"
- (Евентуално) усилвател

Сега на въпросите:

Харесал съм си този комплект за отпред.
Пищялки:
На пластмасите ще изрежа отвори и (ако се налага) ще залепя накакъв дистанциращ пръстен.
Гледам, че има доста хора, които са "моделирали" кори, джобове и др. пластмаси с някаква смола/грунд.
Какво точно е използвано? Предполагам, че няма да има повече от 10-12 мм неравности за изправяне.
След като залепя пластмасов пръстен, тряба да направя "фуга" (с какъв материал?), после грунд (трябва ли?) и да ги пръсна със спрей.
Мидбаси:
Предните ми врати са от модела без отвор за колони. Има си малки "жабки". Пластмасата зад джоба е перфорирана като за говорител (явно тя е една и съща).
Да си търся ли капаци от врати с колони или мога спокойно да изрежа тези? Питам с оглед на това, дали няма да дрънчат/хлопат?
Ако се наложи, и там ще има дистанциращ пръстен (и съпътстващите мазаници).
По окабеляването - смятам, че нямам да имам въпроси.

За задна линия съм харесал тези.
Не съм мерил задните отвори, но сякаш точно така изглеждат. Само ще трябва да демонтирам старите и да сложа новите.

Имам идея и да прекарам нова инсталация, защото нямам идея кой е правил старата.

Съвети като за начинаещ?
Като цяло съм сръчен в ръцете, но съм припрян и понякога омазвам нещата... :)

andro_
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B3 ('91) седан, Подмяна аудио (монтаж говорители)

Мнениеот andro_ » Пон 26 ное 2012 17:49

Добър избор на говорители.
Ще свирят само на плеър, после ако имаш възможност (и желание) да ги захраниш с един усилвател 4х60W ще засвирят още по-добре.
В комплекта на говорителите за отпред ще има адаптерчета и поставки, така че преди да режеш първо ги вземи и огледай дали някой от адаптерите няма да ти свърши работа, без да се налага да ползваш смоли и т.н.
Относни мидбасите не мога да ти дам съвет, конструкцията на този модел Пасат не ми е позната.
Елипсите ще типаснат на старите отвори.

ifch0

Мнениеот ifch0 » Съб 01 дек 2012 20:08

И тъй - започна се смяната на гласчето. Вярно, че оня ден ми се откачи ауспухът и гласът е тотално друг, ама т'ва е друго...

Новите придобивки:
Изображение
Изображение

Моят вариант на Пасатеца (Б3) е без говорители във вратите. Затова - на работа!
Лирическо отклонение - обичам инструменти. А такова нямах:
Изображение
Изображение

Сутринта вратите бяха разглобени. Корите качени горе, а джобовете - извадени.
Знаете, корите отзад имат перфорация за вариантите с говорители. Тъй като не знаех, къде да режа джоба, процедирах по следния начин:
На въпросното перфорирано кръгче, намерих центъра и с дълго свредло пробих целия джоб. До най-отпред.
Хартиено тиксо (че лесно се рисува по него):
Изображение

И очертавам кръг, с нужния диаметър:
Изображение

Поставяме режещ диск и на работа. Тъй като за пръв път работех с т'ва чудо, ми трябваше малко време да свикна. Оборотите трябва да се уцелят, тъй като прекалено високите топят пластмасата и става много бавно, а на бавни едвам-едвам реже. (тази снимка е от рязането на десния джоб - зат'ва тиксото е друго)
Изображение

Общо-взето, трябваше по три минавания, за да пробия до другата страна. Дебели пластмаси са слагали...
Изображение

Изображение

Доста добре се получи. Като се има предвид, че ми беше и сефте... След шкурката стана дори красиво.
Изображение

За малко да паснат и без да се налага да се маха парчето от кората.
Изображение

Още хартиено тиксо, за да маркирам местата на монтажните отвори:
Изображение

Изображение

Voila!
Изображение

Изображение

Готови и двете:
Изображение

Поглед отзад:
Изображение

За пищялките избрах единия от предложените в книжката варианти (имаше няколко).
С монтажно лепило залепих стойките за пластмасите, криещи болтовете на огледалата:
Изображение

Много зор видях, докато ги напъхам вътре. Накрая с шлайфчето и шкурка разширих отворите и станА.
Изображение

Утре ще търся, къде да завра кросоувърите, че в джобовете няма място.
И - ако е хубаво времето - ще прекарам и кабеляците.

Задните колони остават за друга заплата - ще има ъпдейти. :)

Последна промяна от ifch0 на Съб 01 дек 2012 21:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Съб 01 дек 2012 21:27

Срам ме е да се обърна към теб с "колега" :bowdown
Ти си истински ценител и маниак, рядко срещано явление.
Дано полудееш по нови и нови проекти. :beer

ifch0

Мнениеот ifch0 » Съб 01 дек 2012 21:50

Мерси!

Определено се надявам, да ми хрумнат още идеи (тук из форума е пълно - много се радвам!).
Лошото е, че все към финансово-ангажиращи залитам. :)

А и да не ми мине меракът скоро, също се надявам. :)

ifch0

Мнениеот ifch0 » Нед 02 дек 2012 13:29

Ето и втората част на епизод 1:

Разкостената шофьорска врата:
Изображение

Пеещото джобче:
Изображение

Кросоувърчето (пуснах ги в гнездата за говорителите на таблото. Във вратите не успях да им намеря място):
Изображение

Готовата шофьорска врата. Пищялките са на криво, ама...
Изображение

Пасажерската врата:
Изображение

И две от вътре:
ИзображениеИзображение

Почти два часа за монтажа.
- махане на старите говорители в таблото и слагане на кабелни обувки на кабелите (там е поставен кросоувъра).
- прекарване на два нови чифта от кросоувъра до вратата.
- монтиране на корите
- слагане на джоба с мидбаса и стягане с още два винта (за всеки случай).
- аналогично и за втората врата.

За да прекарам кабелите на лявата врата се наложи да махна капака на бушониерата и цялата пластмаса под волана (предполагам, можеше и без това). После, откачих гуменото маншонче от вратата, че не минаваха лесно.

За дясната - махнах долната жабка.

Затруднения имах само на едно място - докато се опитвах да завра куплунга на бутоните за ел.стъклата (лява врата), няколко от кабелите се измъкнаха от обувките и, тъй като имаше много аванс (ирония), ми отне повече време да им се занимавам да ги кримпна отново.

ifch0

Мнениеот ifch0 » Сря 30 яну 2013 17:00

Имам такова питане:

Хрумна ми да сложа двукомпонента система и на задните врати.
Корите на вратите на Б3-ката са от две части - долна (пластмасова) с джоб. И горната по която има тапицерия.
Не съм виждал кори за Б3 с гнездо за говорители.

Виждам обаче, че за Б4 има такива. Обаче, при тях кората (доколкото виждам) е едно цяло. На снимки ми изглеждат почти еднакви, но не съм сигурен. Някой дали е слагал на Б3 кори от задни врати на Б4? За седан става въпрос.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Пон 04 фев 2013 17:54

Колега не знам дали е опитвано да се слагат корите от Б4 на Б3,но на моята Б3 кората е цяла като при теб,но аз със зеге изрязах 17см отвори и паснаха перфектно,но там трябва много да се изолира,за да няма дрънчене,че е по-податлива задната кора на дрънчене,и вратата като цяло.Аз ползвах от двойнозалепващите уплътнения за прозорци по цялата периферия на колоната,и като легна върху тази лента заспа! :lovevwclubbg
Ако искаш ще потърся снимките да ти ги кача по-късно.

ifch0

Мнениеот ifch0 » Пон 04 фев 2013 18:29

Мерси за отговора!
Да, би ми било интересно да видя.

Малко ме притеснява, че "карантията" на говорителя ще се вижда през джоба и искам да избегна евентуални заливания или пълнене с боклуци...

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Пон 04 фев 2013 19:02

Аз отзад нямам джоб на кората обаче.Намерих само снимка на предните кори как съм го правил,но аналогично на това ще стане и на задните.Отпред ефекта е поразителен!Толкова плътен звук извади,без дрънчене и нищо,че се учудих как може да свири така с обикновени сони експлоуд,а твоите мидбаси ще дрънкат още по-приятно. :thup
Там където ляга самата колона също съм залепил двойнозалепваща,и стана перфектно.Струва 5лева това уплътнение,но дрънкането го няма вече!

Изображение

ifch0

Мнениеот ifch0 » Пон 04 фев 2013 19:43

Нямаш джоб отзад? Т.е. плътно е всичко?

Моите са такива:

Изображение

Евентуално мога да видя да 'изградя' с някакъв материал отделения за говорители...
Отпред няма дрънчене. Поне за сега.

Разлика с новите говорители имах, но не кой знае колко голяма.
Решил съм, преди задната линия, да сменя касетофона, защото явно той 'бози'.

Лошото е, че други грижи излязоха и глезотиите като аудиото май ще почакат още месец-два... :(

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Вто 05 фев 2013 0:00

Да,колега плътно е.Аз съм изпълнение GL,но си купих джобове за отпред,а отзад по-добре да съм с цяла кора,така мога да изрежа по-голям отвор,но си дрънка отзад.Явно трябва да се изолира абсолютно цялата кора,и ламарините,че отвън те дрънкат малко също :mhihi

ifch0

Мнениеот ifch0 » Пон 25 мар 2013 10:30

Обмислям да си взема една Gamma V за headunit.

По добре познатите схеми ще изкарам AUX-IN (ще запоя аудио кабела директно за главата).
Виждам, че Gamma-та си има изходи от предусилвател ако реша да си монтирам усилвател в последствие.

Та - няколко въпросчета:

1. Монтаж. В момента съм с едно JVC, което си има монтажна, ммм, шейна. Допускам, че тя няма да стане за Gamma-та. Трябва да търся обява с шейна или фабричното аудио си пасва без нея?

2. Куплунзите отзад. JVC-то ползва два куплунга, които не знам дали са стандартни или са си само за него. Но така или иначе, като ги гледам колко късо са подрязани и как са лепени с изолирбанд - бих предпочтел да си ги сменя изцяло. Та, мога ли да намеря само 3-те куплунга някъде или е сложна задачка?

3. Струва ли си да вземам Gamma, или да си взема нещо друго - с диск, MP3, USB и т.н.?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пон 25 мар 2013 10:43

ifch0 написа:Обмислям да си взема една Gamma V за headunit.

По добре познатите схеми ще изкарам AUX-IN (ще запоя аудио кабела директно за главата)

Не там, там сигнала е няколко миливолта, а предусилвателя за главата е с "магнитна" ЕQ корекция.
Ще получиш дивото грачене.

ifch0 написа:3. Струва ли си да вземам Gamma, или да си взема нещо друго - с диск, MP3, USB и т.н.?

Вземи си нещо друго, с каквито ти трябват екстри :beer

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”