Проблемът е там, че при нормална сила на звука, просто не усещам бас. А при увеличаване почти на max (не напълно) се появява пръщене. И точно за това, преди месеци се замислих дали да не слагам субуфер, който да компенсира липсата на бас, но така и още не съм сложил. А пък като се замисля на моменти изобщо не съм за субуфер, защото доста често ползвам багажника, а и не рядко напълнен догоре и ще настанат едни постоянни размествания... И общо взето, варианта с нови по-добри говорители за мен е по-удачен, но дали разликата ще бъде осезаема?
Въпрос за аудио в Golf 4
- maniac_55
- Автомобил: A4 8E5 TDI
- Двигател:
Въпрос за аудио в Golf 4
Здравейте колеги.
Въпросът ми е, до колко ще има промяна в качеството на звука, ако сменя говорителите на предните врати (и евентуално на задните+пищялките) с някои от новите модели на HERTZ примерно. Защото, при последното махане на кората и разглабяне на вратата, видях че говорителят е оригиналният PHILIPS, седящ там вероятно от далечната 1999 година, а за толкова време, на всеки що-годе разбиращ от аудио е ясно, че за такъв период един говорител е изгубил електро-акустичните си качества в определена степен.
Проблемът е там, че при нормална сила на звука, просто не усещам бас. А при увеличаване почти на max (не напълно) се появява пръщене. И точно за това, преди месеци се замислих дали да не слагам субуфер, който да компенсира липсата на бас, но така и още не съм сложил. А пък като се замисля на моменти изобщо не съм за субуфер, защото доста често ползвам багажника, а и не рядко напълнен догоре и ще настанат едни постоянни размествания... И общо взето, варианта с нови по-добри говорители за мен е по-удачен, но дали разликата ще бъде осезаема?
- achodemo
- Автомобил: GOLF IV
- Двигател: AHF ASZ
Re: Въпрос за аудио в Golf 4
Дори и само предните да смениш , ефекта е Огромен !!
Старите филипси са добри , но с годините гофрите на мембраните им са накъсани и за това пръщят и не могат да ти дадът никакъв бас.
Херц-овете свирят доста прелично за цената си , няма да съжеляваш ! Успех .
Старите филипси са добри , но с годините гофрите на мембраните им са накъсани и за това пръщят и не могат да ти дадът никакъв бас.
Херц-овете свирят доста прелично за цената си , няма да съжеляваш ! Успех .
- maniac_55
- Двигател:
ОК, а знаеш ли колко точно е RMS мощността на оригиналните PHILIPS-и, за да знам какви да търся? Даже новите мисля да са малко по-мощни от оригиналните, за да има запас и при по-високи децибели да не се появява пръщене. Все пак, оригиналният касетофон, който беше преди е една идея по-маломощен от сегашното SONY
.
-
andro_
- Автомобил:
- Двигател:
"ПрЪщенето" се получава, когато усилвателят, с който захранваш говорителите е на границата на възможностите на захранването си и започва да криви.
При по-мощен усилвател от говорителите обикновено те се товарят по-сериозно и или удрят намотката на бобината или се разтопява лака на бобината и се повреждат.
Мощността на сегашното ти радио не е повече от 18 вата на канал, с всичките кривежи, които се случват на тази мощност.
Сякаш всички говорители, които ще намериш ще бъдат с по-голяма мощност. Така че си ОК.
Относно какви точно да си купиш сам можеш да видиш, че всеки производител, включително Hertz, има 16,5 см комплекти на различни цени, според класа на говорителите.
Сам се сещаш, че колкото по-висока цена, толкова по-хубаво.
В твоя случай ако имаш възможност вземи модела, който започва с E в името си.ESK165 по-точно, но преди да ги вземеш погледни размера на пищялката дали ще пасне на колата или се консултирай с някой, който монтира говорители.
При по-мощен усилвател от говорителите обикновено те се товарят по-сериозно и или удрят намотката на бобината или се разтопява лака на бобината и се повреждат.
Мощността на сегашното ти радио не е повече от 18 вата на канал, с всичките кривежи, които се случват на тази мощност.
Сякаш всички говорители, които ще намериш ще бъдат с по-голяма мощност. Така че си ОК.
Относно какви точно да си купиш сам можеш да видиш, че всеки производител, включително Hertz, има 16,5 см комплекти на различни цени, според класа на говорителите.
Сам се сещаш, че колкото по-висока цена, толкова по-хубаво.
В твоя случай ако имаш възможност вземи модела, който започва с E в името си.ESK165 по-точно, но преди да ги вземеш погледни размера на пищялката дали ще пасне на колата или се консултирай с някой, който монтира говорители.
- achodemo
- Автомобил: GOLF IV
- Двигател: AHF ASZ
maniac_55 написа:ОК, а знаеш ли колко точно е RMS мощността на оригиналните PHILIPS-и, за да знам какви да търся? Даже новите мисля да са малко по-мощни от оригиналните, за да има запас и при по-високи децибели да не се появява пръщене. Все пак, оригиналният касетофон, който беше преди е една идея по-маломощен от сегашното SONY.
Филипсите са 20W на 4 ома . Не забрявай ,че освен новите говорители ще ти трябват монтажни гривни за тях http://www.aval-bg.com/car-audio/audio-accessories/adaptori-za-govoriteli/adaptori-za-16-5sm-za-vw--seat! Пищялките на Херц пасват на мястото на фабричните .
-
andro_
- Автомобил:
- Двигател:
achodemo написа:Пищялките на Херц пасват на мястото на фабричните .
На новия модел ESK видях, че пищялката е с увеличен диаметър, затова не съм сигурен дали ще паснат.
Старите пасват.
- maniac_55
- Двигател:
Добре, а по отношение на монтирането, не е ли просто махане на старите и слагане на новите говорители (и на гривните), т.е. работа само с винтовете, както и запояване на кабелите? И каква ще е разликата, ако ми ги монтира някой 'монтажник' на говорители? А и този crossover, т.е. филтъра, който върви със ESK165 къде се поставя ?
Последна промяна от maniac_55 на Съб 02 мар 2013 16:25, променено общо 1 път.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Старите са занитени за ламарината зад кората. Сваля се цялата кора, разпробиват се нитовете и се махат старите говорители. После монтираш адапторните рингове и на тях монтираш новите.
- maniac_55
- Двигател:
Така, от коментарите до тук ми стана ясно, че вероятно няма да мога сам да си монтирам кадърно новите басови говорители + пищялките + кросоувъра към тях. И въпросът е има ли някой от форума, който се занимава с монтаж на CAR-AUDIО в София ?
Последна промяна от maniac_55 на Нед 17 мар 2013 23:19, променено общо 1 път.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Колегата над теб 
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Аз за съжаление нямам време моята кола да довърша
след като сътворих това в аудиото се оказа, че китайските 13cm фланци са по-малки от колкото трябва и трябва да се позпилят за да не опира мембраната на говорителя в тях.

Успях да оправя само едната врата, а другата чака вече 4 месеца

Успях да оправя само едната врата, а другата чака вече 4 месеца
- maniac_55
- Двигател:
И какъв звук вадят hertz-овете ? Най-важното за мен е да имат що годе плътен бас и ясни високи. Каква е разликата спрямо предишните ти говорители и на какъв receiver ги слушаш (каква марка) ?
EDIT:
А някой пазарувал ли е от тези - http://www.aval-bg.com/ ? Съдейки по каталога в сайта, имат доста голямо разнообразие от говорители на HERTZ (и не само). Даже предлагат и монтаж. Мнение?
EDIT:
А някой пазарувал ли е от тези - http://www.aval-bg.com/ ? Съдейки по каталога в сайта, имат доста голямо разнообразие от говорители на HERTZ (и не само). Даже предлагат и монтаж. Мнение?
Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”