Въпроси за музика на Пасат Б6 седан

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
ltolev
Автомобил: VW Multivan T5
Двигател: AXE 2005

Въпроси за музика на Пасат Б6 седан

Мнениеот ltolev » Пон 29 апр 2013 13:06

Здравейте колеги!
Моля да помогнете с някой съвет и идея относно озвучаването на Пасата ми.
В момента в колата има китайска мултимедия, която ползвам вече две години и съм доволен от нея. Има някакъв усилвател и компонентни колони в корите, но някои от тях гъгнат и прекъсват от време на време, а една от пищялките отдавна не работи. Също имам и малък субуфер/8 инчов/ в единия джоб в багажника отзад.
Наскоро реших да подобря малко силата и качеството на звука в колата. За целта купих този усилвател Херц http://www.aval-bg.com/car-audio/hertz/usilvateli/hertz-hdp5 .
Какви говорители/компонентни/за вратите ще са най-подходящи за този усилвател? Също така с какъв по мощност и размер субуферен говорител усилвателя ще работи най-добре? Заслужава ли си да разширявам отвора на досегашната кутия, която е около 15-17л. или да се ориентирам към нова по-голяма кутия? Евентуално съвети за местоположение на субуферната кутия с цел пестене на място в багажника/знам че май прекалявам с изискванията :icon_lol /. Когато купувах усилвателя, от магазина започнаха със съветите за някакви компонентни говорители на цени започващи от 400-500лв/комплект. Знам, че на търговците всичко им е за продаване, затова пускам темата тук, за да направя неща оптимално като цена-качество. Решил съм, когато прибегна до смяна на говорителите, да направя и звукоизолация на вратите, според разбиращите това е хубаво нещо. Аз също мисля така.
И един последен въпрос. Хвърлил съм око отново на едно китайче, което е "с големи възможности" и 8 инчов екран. Ако го купя и звука от него не е качествен, може ли това да се доизкусури с някакъв процесор? Сигурен съм, че много от Вас биха ме посъветвали да купя нещо марково :smile
Предварително много благодаря на отзовалите се на въпросите ми!
Весели празници на всички!

Потребителски аватар
kole7o
Автомобил: VW PASSAT B6
Двигател: BKP

Re: Въпроси за музика на Пасат Б6 седан

Мнениеот kole7o » Пон 29 апр 2013 22:17

Колега от моя скромен опит(наистина е много скромен в сравнение с някой хора във форума) в сферата на авто озвучаването, съветите които мога да ти дам са:
1.Определи си бюджет който можеш да отделиш за високоговорители и шумоизолация.
Компонентни говорители, каквито ти трябват на теб има от 100лв до 1000 и нагоре.На теб предполагам ти трябват 2 комплекта за отпред и за отзад.Би трябвало мидбасите да са 16,5см а високите да са 2-2,5см.Шумоизолацията също не е евтина.
2.Ако можеш зарежи китайските плеъри и си купи някакъв качествен, дори и 2-ра ръка да е, казвам ти го от опит.И аз имах китайски с много възможности и голям дисплей, но като си купих Пайнер се оказа, че разликата в звука е огромна.
3.За усилвателя не мога да ти кажа добър ли е лош ли е, но до колкото знам първо се купуват говорителите и после усилвателя, твойта работа е малко като "имам копче, търся си балтон", а и мисля, че откъм звук е по-добре когато си с 2 отделни усилвателя.Например 1 4-ри канален за предна и задна линия и 1 моноблок за субуфера.
Иначе добре си го намислил, има доста компетентни колеги които със сигурност ще ти помогнат много повече от мен :c020

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 30 апр 2013 19:51

2 дин китайските неща стават да си подпреш колата, ако спреш на наклон.
За звук не стават. Може би разширените им функции като GPS, bluetooth и т.н. са съблазнителни за хора, на които са необходими. Аз предпочитам отделни устройства - навигация отделна, плеър - отделен, усилватели и т.н.
За качествен и съвременен плеър препоръчвам примерно и минимално Pioneer dex-p99rs.
Да, 2000 лева е. Всичко преди него е боклук. Пак повтарям, ако търсиш някакъв звук.
Ако джобът е по-дълбок - тогава плеърът се казва Pioneer ODR.
Другата марка, която е традиционно качествена - Alpine, сякаш в момента нямат модел, който да се конкурира с 99rs и ODR. Разбираемо е - пазарът е крайно свит.

Усилвателят, който си закупил е с максимална консумация 50А. При 50А, 60% к.п.д. на клас AB или около 80% на клас D (ако е такъв, в момента не ми се четат ръководства), умножено по 14V напрежение е с обща мощност от 420W в първия случай и 560W във втория. Сам си прави изводите дали ще захранваш субуфер с него. Не твърдя, че не става.
Имам горчив опит опит с 6 канален усилвател за 1700 лева, който на 2 от каналите не може да захрани субуфер и изключва, защото захранването му кляка.

Звукът в една кола зависи много от монтажа на компонентите. От начина на поставяне, насочване, обезшумяване, обезвибриране, много се влияе звукът в колата. Търговците, предлагащи ти скъпи компоненти в общи линии са прави.
От теб зависи дали искаш наистина нещо хубаво или нещо по-евтино.
Определи някакъв максимален бюджет и реши какво искаш да имаш в автомобила като принципна система и ще ти дадем съвет за компонентите.
Не твърдя, че само ултра скъпите неща са хубави, напротив. Според целта се избират средствата.
Успех от мен!

ltolev

Мнениеот ltolev » Сря 01 май 2013 17:14

Благодаря на колегите отзовали се с мненията и препоръките си! Само да кажа, че задължително ще бъде монтиран двоен DIN и той ще бъде с навигация, блутуут и т.н. Не съм на сто процента сигурен дали ще е китайски или някой друг. Съгласен съм, че китайските уреди не са качествени колкото изброените от Вас марки. Харесва ми мултимедията на Алпайн, модела е INE-W928R и според това как се движат разходите за другите неща, ще преценя дали ще купя нея. Да отбележа, че не искам в автомобила си спираща дъха музика! Не съм разбирач в качеството на музиката, макар и да правя разлика в звученето,но тънкостите не са ми понятни. В първото си съобщение съм написал, че искам да подобря силата и звука на музиката, това е. Паричките, които съм готов да заделя за говорители са някъде около 800 лв./две компонентни системи и субуферен говорител/ Отделно от това ще се прави шумоизолация на вратите, която ще струва около 400 лв./за всички врати/ и евентуално втори усилвател за буфера, ако този не може да се справи или стария който "ръмжи" в колата досега, също. Монтажа на компонентите ще бъде на оригиналните места на говорителите. Само ме притеснява, че с нов отделен субуфер, ще "изям" половината багажник на колата. :screwy

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Сря 01 май 2013 19:59

Относно субуфер - ако търсиш нещо, което да свири по-силно от настоящия ти субуфер може да потърсиш бас, с размери 10 инча, който да свири в отворен обем. Има драйвъри, които могат да свирят и в малки обеми, така че да не се загуби голяма част от багажника. Примерно една 10''-ка би се чувствала добре в 25-30 литра. За да се чува по-добре в купето може да се използва "дупката" (отворът за ски) в облегалката на задната седалка, като говорителят да "гледа" към купето. Така кутията няма да заема много място, а в същото време ще има прилично звуково налягане.
Има вариант и за 12'' говорител, ще изиска малко по-голям обем обаче.
Доколкото помня един примерен обем за Hertz ES300 е някъде около 35 л, минимум.
Ако стиловете музика, които се слушат не изискват ниска настройка на кутията (рок, примерно) няма да е необходимо кутията да е голяма.
Също така ако се избере затворен обем кутията ще е по-малка.
Мощността на говорителя ще подбереш, според усилвателя.
Ориентировъчна цена за субуферен драйвър, който ще свърши работа е между 130 и 180 лв за нов, разбира се по-начален клас. Доста марки и модели се намират за тази цена.

Виброизолацията на вратите ще помогне на мидбасите да свирят по-силно в ниските честоти и те ще помогнат на субуфера.

За компонентните системи, които ще се закупуват бих предложил тези, с цена между 200 до 300 лв, поради факта, че на предишната ценова категория високочестотните им говорители свирят по-остро и неприятно.
Разбира се, трябва да се вземат предвид и размерите на пищялките, ако ще се поставят на оригиналните места.

ltolev

Мнениеот ltolev » Пон 06 май 2013 8:09

Честит празник на всички! Желая Ви ЗДРАВЕ!
Ще видим какво ще се прави със субуфера. Възможно е да се прави нова/по-голяма/ кутия от тази в момента, която също да е в страничния джоб в багажника. Много ми се иска да е отново там, тъй като не пречи когато редя багаж. За съжаление багажника на Пасата е доста изолиран от купето и досегашния субуфер едва се долавяше че работи....Явно субуфера ще е по-големия проблем от към избор на място и параметри.
Коя марка компонентни говорители за вратите бихте ме посъветвали да закупя? Искам пищялките да си бъдат на оригиналното място.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 06 май 2013 11:29

Трудно може да се даде съвет за конкретни марки/модели, защото един харесва едно, друг - друго, а с четене на мнения по форуми не се слушат говорители :).
Ако отидеш пък в специализирана фирма ще ти предложат, това , на което са дилъри, с най-голям марж.
Избери си бюджет и харесвай по картинки, гледай пищялката да е 25 мм диаметър, за да може да се монтира по-лесно.
Усилвателят ти е мощен и ако искаш мидбасите да могат да свирят ниски честоти, от порядъка на 40-50Hz (аз търся такива :biggrin , досега не съм улучил правилните), да знаеш, че изборът е труден.
Ако искаш да свирят от 60-80Hz почти всеки мидбас ще се справи.
Остава въпросът за средните честоти. Доста от мидбасите се справят успешно със средата, трудното и гадното, че са монтирани долу, във вратите, а средата не е приятно да идва оттам и далеч от пищялките. Затова търси с-ма с мидбаси, които могат да свирят без да са строго насочени.
Как да намериш такива - не знам.
Аз се борих, борих и си мечтаех за пищялки, които да могат да свирят и среда и накрая се отказах и си направих 3 - канална система, която да ми хареса като компановка.
Пробвах да чуя разликата между 2 канален и 3-канален режим на с-мата ми, като в 3-канален режим сцената беше много по-високо, някъде малко над таблото и като цяло по-добре от 2-каналната с-ма.
Успех и сподели какво си взел и дали си доволен!

ltolev

Мнениеот ltolev » Пон 06 май 2013 15:29

Благодаря за съветите колега! Явно ще трябва да се слушат някъде говорители, преди да се втурвам към покупки :biggrin ....няма да стане само с писане тук.
Принципно съм набелязал няколко вида компонентни системи. Някои от тях са Херц HSK 165, DLS R6A или Ground Zero GZRC 16X....но ще видим, може и на нещо друго да попадна.
Днес разглобих отзад Пасата, махнах стария субуфер, за да изпера страниците в багажника. Оказва се, че с доста майсторлък, мерене и рязане, може да бъде направена нова по-голяма кутия, с обем някъде около 33-37 л. Съответно може да се постави и по-голям субуферен говорител, 12 инча например. Но това ще го кажат специалистите, като ходя да гледам за говорителите. Ако стане ще е добре. Другия вариант е да се постави говорител от вътрешната страна на "тавана" на багажника, под щората за задния прозорец. Има доста място, но ще трябва да се реже малко ламарина и говорителя да се сложи отдолу. Иначе там би могъл да се побере и 15 инчов говорител. При това положения какво би ме посъветвал, ако имам избор да сложа и на двете места, то къде да го монтирам. В единия случай нова субуферна кутия с 12" говорител, а другия вариант е 15" говорител монтиран отдолу, пред задното стъкло, като той ще използва обема на багажника. Ще се получи ли нещо при втория вариант, т.е добре ли би звучал говорителя?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 06 май 2013 18:42

Какъв суббас търсиш?
В смисъл бавен, мазничък, като за хип-хоп, рап, рнб или по-скоро бърз и по-висок бас за рок,джаз,поп?

Ако търсиш първото се ориентираш към отворен обем кутия, съответно малко по-голям обем.
Ако търсиш второто, тогава по-добре затворена кутия и 30-33л, спокойно ще стигнат на повечето 12''-ски.

Честно казано не харесвам субуфери, свирещи в отворен обем - поставени само на кора.
Преди години си правих опити, вярно с евтини драйвъри, но нито един не ми хареса най-вече като способност да постигне някакво налягане на по-ниска честота.

Когато решиш къде ще го монтираш и колко л обем могат да се отделят помисли и за бюджет и ще дам съвет, доколкото знам.

Един колега има Б5, при него е свалена някаква кора под ламарината, като това, в комбинация с отворения "подлакътник" на задната облегалка създава добро ниво на налягането в купето.

Относно компонентните системи - ако ги слушаш на демо борд, в стая, имай предвид, че няма да свирят, както биха свирели в автомобила ти. Обикновено на демо бордовете са в затворени кутии и в съчетание с тишината около тях и липсата на вибрации дори и по-евтините системи могат да свирят що-годе добре.
Ако можеш, убеди фирмата която ще ти продава говорителите да се изпробват в твоята врата.
Моделите на които си се спрял са популярни, почти всеки ентусиаст все някога е слушал някоя от посочените три.
От тези трите не съм чувал последната версия на HSK на Hertz.
Имам впечатление от GZ-то в моята кола, имах такава система по едно време.
Честно казано не ми хареса. Мидбасите са мощни, да, дори са малко големи и трудно ги монтирах, но останах разочарован от липсата на среда, както и от високочестотните говорители - както и на другите по-евтини системи високите честоти им се отдават, но "ниското" високо хич го няма. Освен това мидбасите не бяха способни на ниски честоти в обем на врата - може би искат затворена кутия, за да свирнат хубаво.
На GZ ми харесват само високите серии, по-специално имат една компонентна система, за малко под 1000 лв, която си е произведена в Германия, за нея очаквам да се хубава, но не ми се рискуваше да пробвам и пак да не ми хареса.
По-скъпите референтни модели сигурно са изключителни, но и цената им е такава, което е нормално.
DLS R6 бяха доста популярни преди години, лично аз не ги харесвам особено, но както вече написах - слушай и избирай.Аз харесвам бира, ти харесваш уиски и така нататък.
Ако аз трябва да си дам парите за някоя от посочените от теб системи ще ги дам за Hertz-a.
Шасито на мидбасите е лято, неодимова куполна пищялка - чудесен избор за цената си, според мен.
Притежавал съм подобна система - Audison Voce AV K6, бих казал че много си приличат с Hertz-a, бях доволен от нея.
Единствено леко куцат ниските честоти на високи нива - това за Audison-а, но това си е нормално, предвид монтажа във врата и цената на с-мата. Все пак , в случая, говорим за захранване с почти 100W, което никак не е малко.
Пробвал съм и по-скъпи мидбаси, които дори не се справят на нивото на Аудисон-а.
В момента тази система е при един приятел. Ако пътуваш скоро до Пловдив, пиши едно ЛС, за да я чуеш.

По данни на хартия доста прилина на HSK XL.

Потребителски аватар
kole7o

Мнениеот kole7o » Пон 06 май 2013 20:20

Колега andro_, какво мислиш за тези http://www.k99bg.com/Default.asp?Operation=2&Art_ID=MOREL%20MAXIMO%206%20%202-WAY?От 2 години съм с такива и според мен свирят доста добре, въпреки че не е от най-обсъжданите във форума марки.Доволен съм, държат здраво на издевателства, свирят без да кривят при усилване, баса е добър(само с тези говорители съм във вратите и приятелите ме питат дали нямам субуфер).Не съм слушал никоя от обсъжданите до сега марки, но ниските серии на морел ако свирят така не ми се мисли за високите им серии.За тези моите бях чел доста добри отзиви в един русики сайт http://www.avtozvuk.com/az/2011/04/040-morel.htm.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 06 май 2013 20:39

Аз имам говорители на Morel,от hybrid сериите; много харесвам марката, фината ръчна изработка на по-високите им класове.
Високите им свирят леко по-меко, в сравнение с примерно Focal, не се натрапват и не ми уморяват бързо слуха, дори и на по-високи нива. Точно този по-мек и благ звук харесвам в говорителите на марката. Не са "сухи", за чисто, абсолютно точно "болнично" звучене, а напротив, близо са до моя вкус. Аз не харесвам острите високи честоти, направо ми бъркат в мозъка, дразнят ме и ме уморяват. Има хора обаче, на които им харесва точно това, затова трябва да се слуша, преди да се купи.
Maximo-то не съм го чувал, но предполагам е добър избор.
Не знам дали Morel имат нещо подходящо, в ценовия клас, към който се е насочил авторът на темата.
Мидбасите от Hybrid и Elate сериите поне, според прочетеното от мен си искат затворен обем, т.е. затворени кутии, за да свирнат правилно, не са особено за обема на врата.
Слушах един път DLS Iridium, чиито мидбаси много приличат на един модел на Морел, харесаха ми, хубави мидбаси за 2-канална с-ма.
Бих си направил цялото озвучение с Morel, спира ме цената, все пак съм нормален, работещ, човек.

Последна промяна от andro_ на Пон 06 май 2013 20:49, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kole7o

Мнениеот kole7o » Пон 06 май 2013 20:47

Да за мен са добри, идеята ми е, че никой не ги препоръчва във форума, а пък според мен спокойно могат да се конкурират с ГЗ, ДЛС, Хертз и др. в този ценови диапазон(до 200лв).Именно не натрапчивото звучене на високите ми харесва, а ниските са достатъчно плътни.И да използвам да задам въпрос дали някой е вграждал 8'' или 10'' суб в багажника на пасат комби но във нишата където е чейнджъра?

ltolev

Мнениеот ltolev » Пон 06 май 2013 21:12

Ха, нета ми прекъсва нещо. тъкмо написах "голям" отговор на колегата Андро и...греда, нета даде фира и отговора изчезна.
Писах,че харесвам може би първия вариант на бас който е си описал, мазничкия :smile, но ще трябва първо да се определи местоположението на субуфера, кутия ли ще се прави или не.Аз също клоня към закупуването на Херцовете, но ще разгледам и други марки, ако имам такава възможност. И ще попитам дали след изолацията на вратите на колата, ще мога ли да чуя компонентните системи монтирани на корите.
Има ли някъде магазин, където могат да се видят тези говорители Морел? Аз честно казано за първи път ги чувам дори. Виждам че има много модели от тях.
Колега kole7o, до днес в Пасата имаше монтиран 8 инчов субуфер в единия страничен джоб в багажника. Предполагам за тази ниша ти говориш. Но както съм писал по-горе звука на този буфер почти не се долавяше, защото колата е седан. Днес, като го демонтирах, го поставих на задната седалка така ккато си беше подвързан към усилвателя и трябва да кажа, че разликата в звученето е осезаема.

Потребителски аватар
kole7o

Мнениеот kole7o » Пон 06 май 2013 21:22

ltolev

Мнениеот ltolev » Пон 06 май 2013 21:32

Няма ли готови кутии за тази ниша при теб? Наскоро гледах за Пасат Б6 в английския ибей, че продаваха кутия за 10 инчов говорител същата като от втория линк който си пуснал, но обема по спомен беше някъде около 17-20л. За комби мисля че си заслужава, но за седан НЕ.

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”