car audio проект в Golf 4, 4x50W+1x300W

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
svinec
Автомобил:
Двигател:

car audio проект в Golf 4, 4x50W+1x300W

Мнениеот svinec » Нед 29 дек 2013 14:27

Здравейте, фенове!
Искам да споделя моя опит и моя резултат от скромните усилия, благодарение на които се сдобих с озвучаване в колата :) Нямам за цел да се фукам, а просто казвам "вижте с тези средства какво направих за да прецените искате ли и вие". Разбира се приемам всякакви съвети и конструктивни критики, които биха подобрили качеството на други проекти (мои или на други хора). Ако някой е много ентусиазиран може да си уговорим среща в София за да тества сам какъв звук вади системата (не ми пишете на лично, а на имейл nedelchevjr@yahoo.com).

Ами направо да започвам с описанието :)

Басов говорител: Radimex PW1503A, 15 инча, 300W RMS (600W peak), 4ohm, 3 инчова медна намотка, керамичен магнит. На времето го купих чисто нов (но според мен за същите пари може да се намери по-добър говорител). Купих го от магазинче за електроника/аудио материали, до колкото помня работеха с някакъв доставчик от Варна. Марката Radimex е китайска.

Кутия: Плоскостите са дебели 2см, направени от пресовани дървесни частици (стандартно, нищо особено). Купих ги готови нарязани от един цех за мебели, а отвора за говорителя сам си го правих. Сглобявани са с 5мм видии. Вътрешните ръбове са уплътнени с бял силикон. Свободния обем вътре съм го запълнил с вата (ватата не е някаква специална, а обикновена шивашка).

Трилентови говорители: 2 броя Pioneer TS-A2511, 10 инча, 4ohm, на магнита пише 100W nominal power, но ги захранвам с 50W директно от CD плейъра и едвам издържат, започват да кривят. Купих ги от заложна къща в София. Сложени са отзад на кората (a.k.a задна линия), на която трябваше да изрежа отвори със зеге.

* Предната линия е от заводските говорители (2 басови и 2 пищялки), които никак не са лоши, просто са по-маломощни и трябваше да настроя опцията Fader на CD плейъра да захранва повече задната линия отколкото предната.

CD player: JVC KD-R432, 4x50W, със стерео изход за усилвател, купих го от продавалник.ком. Захранвам го директно от акумулатора (с бушон 10А) защото иначе работи само при контакт на ключа. Към захранването на плейъра съм сложил два кондензатора по 22,000 микрофарада всеки (общо 44,000 микрофарада при паралелно свързване) и диод защото иначе гасне когато се запалва колата.

Усилвател: Jensen XA2250, използвам bridged опцията, която е 1x350W@4ohm (а може 2x125W@4ohm). Купих го от продавалник.ком. Купих си и един допълнителен бутон за таблото, който използвам за пускане и спиране на усилвателя (много полезно нещо защото е непоносимо през цялото време да слушате бас!). Бутона се явява прекъсвач на remote кабелчето, което излиза от CD плейъра и влиза в усилвателя за да му подаде +12V и да го включи.

Кондензатор: 1 фарад, марка Hifonics, с дисплей за напрежението. Купих го втора ръка от http://kondenzator.com/

* Внимавайте като зареждате кондензатора - не го връзвайте директно към акумулатора защото първоначалния ток е много голям и може да стане някоя злополука! Зареждайте го като включите някакъв консуматор ПОСЛЕДОВАТЕЛНО на кондензатора (например крушка от мигач или вентилаторче на 12V). Първоначално крушката ще светне ярко и постепенно ще намалява яркостта й защото кондензатора се зарежда постепенно и колкото по-зареден е толкова по-малко ток пропуска във веригата.

Окабеляване: Захранващия кабел към усилвателя е 16кв.мм и е напълно достатъчен (не съм забелязал да се нагрява), дълъг 5 метра. Купих го от Ташев-Галвинг ООД в София. Прокаран е през левия праг на колата, вътре в купето, под пластмасите. Трябваше да пробия една дупка зад педалите за да влезе от акумулатора в купето. Сложил съм бушон 60А на кабела, максимално близо до акумулатора (* виж по-долу защо). Сигналния кабел си беше в колата когато я купувах и минава някъде през средата на купето или под десните седалки. Важно е тези два кабела да са далеч един от друг защото захранващия кабел причинява смущения в сигналния кабел! Има и един 1,5м кабел, пак 16кв.мм, с който взимам маса от болта на колана на задната седалка. Кабелите от усилвателя до басовия говорител са 10кв.мм, по 1 метър всеки.

* Причината за това не е от електрическо естество, а от чисто логическо. Кабелът "след" бушона е "безопасен" защото бушонът се намира във веригата на (евентуалното) късо съединение и ще изгърми моментално. Кабелът "преди" бушона (между клемата на акумулатора и бушона е "опасен" защото късото съедниение няма да мине през бушона. При късото съединение протича много голям ток, който рязко вдига температурата и причинява пожари, което не е желателно :) И именно затова се слага този бушон - да изгори първи преди да се е вдигнала температурата. Този бушон не се слага за да предпазва усилвателя. Усилвателя си има свои бушони (мисля че бяха 20А).

Ето и колко струват различните компоненти (в лева):

говорител Radimex: 180
дървени плоскости: около 40
вата: 7
терминал за свързване: 5
говорители Pioneer: 90
CD плйеър: 93 (с доставка)
кондензатори и диод: 15 (за CD плейъра)
усилвател: 79 (с доставка)
кондензатор 1 фарад: 66 (с доставка)
кабели 16кв.мм (6.5 метра): 30
кабели 10кв.мм (4 метра): 10
бушон 60А и държач: 6
клеми, кабелни обувки, болтчета: 14

Не вадете калкулаторите, общо излиза 635 лева :D (и не се продава :P )

Не мога да ви кажа точно колко време ми е отнело всичко защото съм го сглобявал "епизодично" когато за каквото намеря време. Помня че ми отне около 4 вечери (през деня съм на работа) за запояването и прекарването на кабелите.

От тук можете да свалите всички снимки http://dox.bg/files/dw?a=4b656528c2 и http://dox.bg/files/dw?a=4ff0df9b5f (ако линковете не работят и искате снимки, пишете ми на nedelchevjr@yahoo.com)

Надявам се да ви е било интересно и полезно!
Поздрави :)
Прикачени файлове
resized_DSCF2768.JPG

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: car audio проект в Golf 4, 4x50W+1x300W

Мнениеот radi_nrj » Нед 29 дек 2013 20:12

Браво за положения труд и мерака, с който си правил всичко. Имам обаче няколко забележки:

Първо CD-то е много далече от тия 4х50W дето ги рекламират на панела. Реалната му мощност е около 20-22W на канал с почти 1 % изкривявания.

Тези 10 инчови Пионерчета дето си ги сложил на кората в момента водят тежка битка с Радимекса за обема в багажника. Изключи ги и пусни само субуфера и гледай какво им правят мембраните. Такива говорители се ползват когато няма да слагаш субуфер и задължително през усилвател защото вградения в плеъра едвам ги клати.

Натепал си цялата музика отзад, а за предната линия нищо не си писал. Предната линия в една система е най-важна, тя ти дава сцената и стерео ефекта. Повечето просветени с тая материя често даже не ползват задна линия защото изтегля сцената назад (нещо като да отидеш на концерт и да седиш с гръб към музикантите).

Приеми съветите ми като градивна критика и давай смело напред в аудио средите. Или пък ако те кефи как ти свири ситемката изобщо недей ги приема - ние хората дето се занимаваме от години с това на моменти доста издребняваме :mhihi

svinec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот svinec » Нед 29 дек 2013 21:29

Напротив - благодаря много за коментара, точно на това се надявах! :)

Това за СД-тата не го знаех. Предполагам няма смисъл да го замервам (по-мощно няма да стане само с измерване :D). И все пак, дори и по-малка мощност от 50W ми се струва, че е достатъчна на Pioneer-ите защото при повече усилване започва да криви звука (може и от сигнала да е, а не от говорителя, не знам). За моите мелонужди свирят достатъчно силно :)

А за "битката за обема" - сетих се по едно време, че ще го има този проблем, но просто така се получи защото първоначално не мислех да слагам баса. Впоследствие настоящата конфигурация си остана най-бързия и лесен начин. Това скъсява ли живота на Pioneer-ите или само им влошава свиренето?

Относно предна/задна линия - просто не съм попадал на кола с качествено аудио, което да ме мотивира да направя и моето така. А и напоследък ми остава все по-малко време, едва направих тези модификации.

Още веднъж, благодарско :)

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Нед 29 дек 2013 23:20

Относно pioneer-четата, не кривят те а самия плеър :wink Имаш усилвател в багажника и нищо не ти пречи да ги пробваш. Ще останеш поразен колко силно могат да свирят.

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”