Здравейте колеги, искам да помоля някой да ми каже как да си свържа най-оптимално говорители в голфа...
Имам две пищялки на таблото(оригиналните), два говорителя в предните врати, два говорителя в задните врати, две пищялки в задните врати(оригиналните), две елипси на кората, две пищялки на кората(оригинални, такива който седят на таблото, като съм изрязал кората и съм ги поставил там), бас каса и двуканален усилвател.
CD-то е сони и има опция за регулиране на SUB.
В момента са свързани предните пищялки и говорителите на предните две врати - на предните два канала на сд-то.
Говорителите на задните врати и пищялките на задните врати са свързани на единия заден канал, а елипсите и пищялките на кората на другия заден канал(паралелно свързвани).
Баса е свързан на мостов режим към усилвателя.
П.П. Имам чувството, че елипсите ми изкарват само бас, възможно ли е да са се прецакали нещо?(Чувал съм, че може да се скапят от баса на касата???).
Благодаря!

Малко помощ за свързване на говорители
-
- Автомобил: Golf 3 GTI 2.0 8v
- Двигател: AGG 115hp
Re: Малко помощ за свързване на говорители
при положение, че имаш пищялки на таблото и елипси отзад със среди и пищялки, не виждам защо са ти още пищялки на кората. Разкарай ги, след което си вземи един четириканален усилвател. Свързваш към двата канала на усилвателя елипсите поотделно, а баскасата я връзваш към другите два канала на bridge (мостов режим). След това си намаляш баса от усилвателя за ония два канала, дето са ти елипсите, тъй като си имаш бас и вероятно елипсите няма да променят почти нищо, освен глас. При така свързана комбинация - гаранция ще си по-доволен
-
- Автомобил:
- Двигател:
Най-оптимално, погледнато от моя ъгъл:
1.Елипсите се премахват.
2.Предните говорители на предните 2 канала на cd.
3.Задните говорители на задните 2 канала на cd.
4. Ако има възможност, предните + задните говорители да се ограничат да свирят честоти само над 60-80Hz - става с high pass filter от cd или усилвател.
5. Суб-ът към усилвателя.
Ако има лев - четириканален усилвател за предни+задни говорители, какъвто и да е. Естествено по-скъп=по-добър резултат.
Вибро+шумо изолация на предните врати.
Както си свързал паралелно в момента задните ти говорители и елипсите на по 1 канал от задните канали на вграденото в cd усилвателче, го товариш много, съответно грее и криви и "звукът" вероятно е силно ужасен на високи нива, но субуфера замазва всичко и не се усеща приятността на "звука".
Естествено на автора на темата приятелите ще му кажат, че с елипси е "по-яко" и няма да ме послуша, затова написах в началото на темата, че гледам от моя си ъгъл. Успех!
1.Елипсите се премахват.
2.Предните говорители на предните 2 канала на cd.
3.Задните говорители на задните 2 канала на cd.
4. Ако има възможност, предните + задните говорители да се ограничат да свирят честоти само над 60-80Hz - става с high pass filter от cd или усилвател.
5. Суб-ът към усилвателя.
Ако има лев - четириканален усилвател за предни+задни говорители, какъвто и да е. Естествено по-скъп=по-добър резултат.
Вибро+шумо изолация на предните врати.
Както си свързал паралелно в момента задните ти говорители и елипсите на по 1 канал от задните канали на вграденото в cd усилвателче, го товариш много, съответно грее и криви и "звукът" вероятно е силно ужасен на високи нива, но субуфера замазва всичко и не се усеща приятността на "звука".
Естествено на автора на темата приятелите ще му кажат, че с елипси е "по-яко" и няма да ме послуша, затова написах в началото на темата, че гледам от моя си ъгъл. Успех!
- deadshark
- Автомобил:
- Двигател:
Елипсите са 3 лентови, но ми се струва, че вадят само бас, затова съм сложил пищялките - възможно ли е с касата да съм ги прецакал ?
А като свържа касата на единия канал на усилвателя, а елипсите(паралелно) на другия канал как да ги регулирам да не са само на бас от сд-то с настройка СУБ ще стане ли, защото усилвателя незнам дали има опция за регулиране на двата канала отделно?
А като свържа касата на единия канал на усилвателя, а елипсите(паралелно) на другия канал как да ги регулирам да не са само на бас от сд-то с настройка СУБ ще стане ли, защото усилвателя незнам дали има опция за регулиране на двата канала отделно?
- bigboy_kn
- Автомобил: vw golf mk3 1.4
- Двигател: ABD 1993
Ако усилвателя е двуканален, настойките са ти общи и за двата канала. Ако свържеш елипсите на единия канал, а баса на другия, резултата ще е такъв, че баса ще свири по слабо, а елипсите има шанс да ги изгориш. За високите на елипсите съм почти сигурен, че си ги има, но се губят в следствие на претоварването на СД-то. Мой съвет е да премахнеш всички пищялки които си слагал ти, както и елипсите. Ефект от елипсите, при положение, че си с бас в багажника няма. Вместо да набиваш пари за друг усилвател те съветвам да си купиш едни хубави среди, а колоните в задните врати да ги свържеш на задните 2 канала на СД-то, както си е по учебник. Ако имаш hi-pass филтър на сд-то го включваш и го настройваш така, че да не кривят колоните от басовете. 

- deadshark
- Автомобил:
- Двигател:
Аз не търся бас... Ако са на единия канал елипсите, но последователно, защо да изгорят ?
Усилвателя не е чак толкова мощен.
Усилвателя не е чак толкова мощен.
- deadshark
- Автомобил:
- Двигател:
Даа, наистина като свързах елипсите на самостоятелен канал, им се появиха и високите
Сега съм разкачил пищялките на кората и елипсите и определено не свири по-слабо, но звука наистина е по-хубав!
Утре мисля да пробвам да закача елипсите и пищялките на единия канал на усилвателя, а на другия баса :)
Колега bigboy_kn, защо да изгорят елипсите като са на единия канал ?

Сега съм разкачил пищялките на кората и елипсите и определено не свири по-слабо, но звука наистина е по-хубав!
Утре мисля да пробвам да закача елипсите и пищялките на единия канал на усилвателя, а на другия баса :)
Колега bigboy_kn, защо да изгорят елипсите като са на единия канал ?
Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”