subwoofer (туба)...Готова

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
ReCaRo`
Автомобил:
Двигател:

subwoofer (туба)...Готова

Мнениеот ReCaRo` » Пет 25 апр 2008 10:24

ще си права нещо като "бас бокс" та нека по-компетентните да ме посъветват нещо

1.какво е най-важното за един добър звук

2.от къде да започна

и евентуално някакви изчисления на обем и т.н

п.п ще се радвам да споделите всичко което ще ми е от полза, Благодаря предварително :oops:

Последна промяна от ReCaRo` на Нед 27 апр 2008 17:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пет 25 апр 2008 11:43

абре човек,ти за :търсачкаа нещо да знаеш :roll:

толкова има писано и схеми давани и програми за изчисления :twisted:

Потребителски аватар
GTIsound
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTIsound » Пет 25 апр 2008 13:11

Чакай ся кво му се караш, човека не знае и пита! Няма лошо, нали за това е форума.
За да постигнеп качествено звучене са от голямо значние много неща. Като се почне говорител, усилвател, инсталация... За начало кажи каква е целта SPL или SQ, каква мощност гониш? Ако си се ориентирал към нещо конкретно, може да споредлиш за да го обсъдим. Ако пък не, кажи какъв е бюджета и какво трябва да включва.
За изчисленията ако си начинаещ не мисля, че ще се справиш сам. Това е сравнително сложна работа. Нека до там да стигним...ще съдействам.
Също кажи с какво разполадаш до момента.

Потребителски аватар
ReCaRo`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReCaRo` » Пет 25 апр 2008 13:13

LILO&STICH написа:абре човек,ти за :търсачкаа нещо да знаеш :roll:

толкова има писано и схеми давани и програми за изчисления :twisted:

по спокойно ве :evil:

Потребителски аватар
ReCaRo`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReCaRo` » Пет 25 апр 2008 13:19

GTIsound написа:Чакай ся кво му се караш, човека не знае и пита! Няма лошо, нали за това е форума.
За да постигнеп качествено звучене са от голямо значние много неща. Като се почне говорител, усилвател, инсталация... За начало кажи каква е целта SPL или SQ, каква мощност гониш? Ако си се ориентирал към нещо конкретно, може да споредлиш за да го обсъдим. Ако пък не, кажи какъв е бюджета и какво трябва да включва.
За изчисленията ако си начинаещ не мисля, че ще се справиш сам. Това е сравнително сложна работа. Нека до там да стигним...ще съдействам.

разполагам с това http://www.thunder.bg/product_info.php? ... ucts_id=63

от цялата работа ми е нужен само нискочистотен звук

незнам какво означава sql и sq
смятам да се изработи от ПДЧ или да се комбинира от ПДЧ и фазер примерно

давай предложения не съм измислил нищо конкретно
п.с мерси че се зае с помоща :beer

Потребителски аватар
GTIsound
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTIsound » Пет 25 апр 2008 13:47

От този говорител който имаш нямам никакви впечаления. Честно казано не ми допада изобщо! Дори и параметри няма. Предлагам ако имаш финансова възможност да изберем нещо друго, само трябва да кажиш до какви пари. Не разбрах какво звучене гониш твърдо или меко, каква сила? Също до какви пари си склонен да дадеш за усилвател?

Потребителски аватар
ReCaRo`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReCaRo` » Пет 25 апр 2008 15:08

GTIsound написа:От този говорител който имаш нямам никакви впечаления. Честно казано не ми допада изобщо! Дори и параметри няма. Предлагам ако имаш финансова възможност да изберем нещо друго, само трябва да кажиш до какви пари. Не разбрах какво звучене гониш твърдо или меко, каква сила? Също до какви пари си склонен да дадеш за усилвател?

имаш ЛС

Потребителски аватар
ReCaRo`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReCaRo` » Съб 26 апр 2008 8:10

какво ще предложите от тези 3-те

Изображение

Изображение

Изображение

п.с материал имам доста, може и 3-те да се пробват :lol:

Потребителски аватар
SPL
Автомобил: GOLF MK4 TDI
Двигател: AHF 1998

Мнениеот SPL » Съб 26 апр 2008 8:22

ReCaRo` написа:
GTIsound написа:Чакай ся кво му се караш, човека не знае и пита! Няма лошо, нали за това е форума.

разполагам с това http://www.thunder.bg/product_info.php? ... ucts_id=63

от цялата работа ми е нужен само нискочистотен звук

незнам какво означава sql и sq
смятам да се изработи от ПДЧ или да се комбинира от ПДЧ и фазер примерно

давай предложения не съм измислил нищо конкретно
п.с мерси че се зае с помоща :beer

SPL = Sound Pressure Level - Или по просто на Български - Налягане ( повече джангър
SQ = Sound Quality - Качествен звук
От долу изброените три типа кутии аз бих ти предложил 2-рия тип,най-доказал се :)

Потребителски аватар
ReCaRo`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReCaRo` » Съб 26 апр 2008 8:51

добре де, може ли да ме светнете от кои фактори зависи като цяло SPL i SQ освен от "техниката" обема влияе ли за промяната на тези два фактора, :oops: :roll:

Потребителски аватар
sashobas
Щастлив голфаджия
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sashobas » Съб 26 апр 2008 9:06

ReCaRo` написа:добре де, може ли да ме светнете от кои фактори зависи като цяло SPL i SQ освен от "техниката" обема влияе ли за промяната на тези два фактора, :oops: :roll:
Разбира се че влияее обема за добрия звук.Всеки говорител има характеристики по които се изчислява възможно най добрата кутия за него.Без тях просто трябва да налучкваш как ще ти хареса най много.а от този говорител не очаквай чудеса в каквато и да е кутия.Успех.

Потребителски аватар
ReCaRo`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReCaRo` » Съб 26 апр 2008 9:21

sashobas написа:
ReCaRo` написа:добре де, може ли да ме светнете от кои фактори зависи като цяло SPL i SQ освен от "техниката" обема влияе ли за промяната на тези два фактора, :oops: :roll:
Разбира се че влияее обема за добрия звук.Всеки говорител има характеристики по които се изчислява възможно най добрата кутия за него.Без тях просто трябва да налучкваш как ще ти хареса най много.а от този говорител не очаквай чудеса в каквато и да е кутия.Успех.

ясно колега, то няма как да не влияе, но мен ме интересуваше дали от обема може да се направи така че от един говорител в единия случай да се изкара SPL а в другия SQ и като цяло от кои фактори зависи, дали от по-голям обем ще изкара SPL или пък от по-малък ще изкара SQ и обратното

п.с. така се изказах че "нямам думи" :lol:

Потребителски аватар
kikata
Автомобил: vw passat b6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kikata » Съб 26 апр 2008 9:30

Ами малко е дълго за обяснение, но най-простите варианти са два: затворен обем (кутия без отвори, с изключение този за говорителя ) и басрефлекс. Тези две конструкции могат да се изчислят точно с Bass Box (Pro 6). За целта ти трябват пълните характеристики на говорителя (т.нар. Thiele/Small параметри), които включват Qts, Qms, Qes, Vas, Fs (резонансна честота на говорителя), Mms (подвижна маса - тежестта на мембраната), Cms, Le (индуктивност на намотката), Re (съпротивление на намотката при прав ток), Xmax (максималният ход на мембраната, след който намотката започва да удря магнита или да изскача от ... леговището си ), Sd (площта на мембраната) и т.н. Ако нямаш тези параметри, те могат да бъдат измерени, но това е друга тема. След като въведеш всички параметри в програмата, влизаш в графа Box и там избираш вида на контрукцията (затворен обем, басрефлекс, бандпас). Най-лесно се прави затворен обем, защото разликите в обема на кутията не оказват твърде голямо влияние върху долната граница на звучене, хода на мембраната, груповите закъснения (те са определящи за това колко стегнат ще бъде басът - под горе-долу 10 милисекунди басът ще е стегнат и ударен, а нагоре вече се размазва, губи детайл ... (но черната музика звучи по- така да се каже размазващо ).

Лошото на затворения обем е, че чувствителността на говорителя силно намалява.
Чувствителността определя колко силно ще звучи една колона. Тя се измерва в децибели. Ето един пример: масово колоните от нисък клас, които се продават на пазара са с чувствителност под 90 децибела. Да приемем че дадена колона има 87дб чувствителност при 1 ват, при слушане от един метър (87db/w/m). Значи при 1 ват ще изкара 87 децибела. При удвояване на мощността, децибелите се увеличават с 3. Следователно при 2 вата имаш 90 децибела. При 4 вата - 93, при 8 - 96... и така до колкото вата държи колоната. Чувствителността е водещият фактор за мощността на една колона, а не ватовете.
Та когато имаш един говорител с примерно 88дб/в/м чувствителност, като го затвориш в затворен обем, чувствителността му пада с 3-4 дб (грубо казано). И вече според ватовете, които може да понесе колоната смяташ колко децибела ще можеш да изкараш от нея. За един домашен купон около 105 децибела са достатъчни.

Басрефлексната конструкция е малко по-пипкава от затворената. При нея контролът над хода на мембраната, скоростите на въздуха в басрефлекса и др. са важни фактори, с които трябва да се внимава. Първо избираш обема на кутията - можеш да пробваш първо да зададеш обем, равен на Vas (стига да не е огромен). В зависимост какви резултати ще получиш накрая, можеш да си играеш с обема докато получиш задоволителен резултат. Колкото по-голяма е кутията, до толкова по-ниска честота ще може да падне системата, но пък се увеличават груповите закъснения и от там намалява ударността и детайлността на баса.

След това избираш количеството на ватата - тя служи за поглъщане на стоящите вълни, които предизвикват резонанси в кутията и кънтене, намалява в известна степен пиковете при някои честоти (честота, която звучи с няколко децибела по-силно от съседни на нея честоти и обикновено е дразнещо за ухото). Тя също така създава усещане на говорителя, че се намира в по-голяма кутия. Това довежда до спадане на долната граница - по-дълбок бас.

Следващата стъпка е да избереш размерите на басрефлекса. Неговата цел е да повдигне тази честота, на която е настроен. До колкото ми стигат знанията, мога да кажа, че честотата, която искаме да повдигнем е тази, която се получава на -3 или -6 децибела (в смисъл при 88дб чувствителност на говорителя, тази честота ще се свири с 85 или 82дб и искаме да я накараме да звучи толкова или почти толкова силно, колкото и тези на 0дб (88дб)). Настройката на честота на басрефлекса се определя от дължината му и диаметъра му, но зависи и от обема на кутията. Колкото е по-дълъг - толкова по-ниска честота повдига. Колкото е по-малък диаметъра му, отново толкова по-ниска честота повдига. Честотата, на която ще настроиш басрефлекса ти ще ти бъде сметната и показана от Bass Box. Препоръчвам да избереш Minimum vent area for Xmax и ако размерите не ти харесват или честота, на която е настроен басрефлексът не смяташ, че е подходяща, можеш да си го донастройваш.

Когато настроиш басрефлекса ти на дадена честота е време да затвориш тази графа, и да натиснеш на Room -> Open acoustic file и да си избереш в какво ще слушаш този субуфер - дали в кола или в стая.

След това натискаш Plot. Появява ти се поле, в което ще ти бъде изобразена амплитудно-честотната характеристика на басрефлексната ти система (същото нещо е и при затворен обем). Кликаш на най-горното празно квадратче, за да ти се появи кръстчето, показващо ти коя честота гледаш, а след това кликаш на празното квадратче до иконката на басрефлекс (шестото отгоре-надолу). Отново натискаш Plot и гледаш.

В зависимост от говорителя можеш да си позволиш да гониш различни долни граници. При говорител с резонансна честота 35хз (много силно зависи от говорителя) може да се очаква да се постигне честота от 35хз при около -3дб. -3дб е съвсем допустим пад. -6дб също е чуваемо и осезаемо звуково налягане. Ако при -3 децибела получаваш много по-високи честоти от резонансната на говорителя, навярно или кутията ти е малка, или басрефлекът ти е твърде къс или широк (а може и двете).

Когато постигнеш желаната честота при -3 или -6 дб е добре да погледнеш и останалите полета на графиката. Например ако избереш CA, ще можеш да видиш какво звуково налягане ще получиш при дадена честота при избрана от теб мощност. При AP ще видиш максималното звуково налягане на системата. При CD ще можеш да видиш хода, който ще прави мембраната на говорителя при дадена честота и мощност. Важно е стойностите да не излизат от максималния ход (Xmax). Този проблем се преодолява с намаляване на размерите на кутията или донастройка на басрефлекса.
При VV ще видиш скоростта на въздуха, минаващ през басрефлекса при дадена честота и мощност. Важно е стойностите да НЕ превишават 15-16 метра в секунда. В противен случай ще се формира свистене в басрефлекса, а повярвай ми, това е дразнещо. Това се предотвратява с достатъчен диаметър на тръбата или със заобляне на ъглите в двата края на бас рефлектора.
При GD ще видиш груповите закъснения при дадена честота. Добре е стойностите да не превишават 10 милисекунди, ако не желаеш размазан бас. Ако стойностите са много голями - пробвай с намаляване размера на кутията или на басрефлекса.

И така... Когато всички стойности влезнат в разумните граници или те удовлетворяват, можеш да си избереш дебелината на плоскостите на кутията, размерите им и да започнеш сглобяването.
Надявам се да съм бил полезен.

ПС
Искам да добавя и една тънкост: обявените от производителя на говорителя характеристики са усреднени за дадена партида от тези говорители. При говорителите на сериозните фирми производители отклоненията от реалните характеристики на отделния говорител са в рамките на няколко процента. Също така трябва да отбележа, че чисто нов говорител има нужда да бъде раздвижван 100тина часа (слушане на музика с него или да бъде оставен да възпроизвежда дадена честота дълго време), защото след като бъде раздвижен, характеристиите му се променят и може да се получи така, че изчислената в Bass Box кутия е неправилна. За това е добре след раздвижването, говорителят да бъде измерен и кутията за него да бъде сметната спрямо реалните му характеристики. Постановката за измерване е обяснена в Bass Box, както и в Loudspeaker lab, която общо взето сама може да измери говорителя.

Също така искам да предупредя, че с благоевградски или китайски менте говорители единствено може да се получи (както някой се беше изказал) Гюфта-гюфта, а не хубав бас. Не купувайте говорители, чиито характеристики не знаете!

Темата е на Bots'_Revenge копирал съм е от www.hardwarebg.com.
Надявам се да бъде от полза!
:wink:

Потребителски аватар
ReCaRo`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReCaRo` » Съб 26 апр 2008 9:40

перфектното обяснение, това ми е достатъчно

Благодаря на всичко които ми помогнаха : vw fen

Потребителски аватар
kikata
Автомобил: vw passat b6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kikata » Съб 26 апр 2008 9:45

ReCaRo` написа:перфектното обяснение, това ми е достатъчно

Благодаря на всичко които ми помогнаха : vw fen

Еи като го завършиш да шарнеш некоя снимчица на басчето и да кажеш как свири!!!
УСПЕХ! :wink:

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”