препоръчайте къде да ми оправят превъртяла пробка на картер

Оплачете се от неграмотни майстори или похвалете някой, който си разбира от работата ... Споделете от къде купувате части за вашят VW
Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Re: препоръчайте къде да ми оправят превъртяла пробка на кар

Мнениеот agumba » Сря 29 юли 2015 11:43

zfa159 написа:А финансово няма ли да струва повече от нов картер за 60лв или ремонтна пробка? Понеже това, което описа, ще излезе маса пари, най-малкото заради свалянето на картера. Дори сам да си го правиш, сметни си човекочасовете, защото и твоето време не е безплатно :)
За спичането - нали по цял ден се занимавам с алуминиеви сглобки - повярвай ми, спича да си е*е мамата, затова повечето резбови съединения, в които участва алуминиев детайл, се развиват само след юнашко греене с оксижен...
П.п. не казвам, че не е възможно да се направи, ама е много трудоемко и финансово крайно неизгодно спрямо другите решения. Ако тръгнеш да правиш втулка и друга пробка, така или иначе няма да ползваш вече оригиналната, по-добре без да сваляш каквото и да е и да правиш каквито и да е втулки, просто да ползваш ремонтна. Така или иначе ще е различна от оригиналната. Ако пък искаш да ползваш оригиналната, трябва доста да разпробиеш отвора, защото както знаеш и сам, имаш външна резба на втулката, вътрешна резба на втулката и поне 2мм стена на втулката т.е. като го сметнеш, имаш 1мм външна резба, 2мм стена, 1мм вътрешна резба, това са ти 4мм в радиус т.е. 8мм за цялата резба. Ако разпробиеш 8мм от дупката на картера, няма да му остане материал от долната страна, заради което казах, че няма смисъл. Ако пък така или иначе минеш на по-малка пробка вътре, ще ти задържа по-голямо количество масло вътре при смяна, защото ще вдигнеш по-нагоре отвора за източване заради дебелината на втулката.
Като заключение - безсмислена загуба на време и ресурси, предвид, че има готово решение за този проблем - има си ремонтни к-ти с метчици и пробки точно за тази работа и не са особено скъпи.
:beer

Е, идеални работи няма, нали? Ако се боиш от врабци, не сееш просо :mhihi ! Но ето, сам казваш - алуминият спича! При слагане такава втулка, алуминия вече не участва в съединението на резбата, следователно, няма да има спичане! И както изчисляваш диаметрите, чак ме отчайваш - един път в радиуси, втори път в диаметри :icon_lol ! Защо ти е 1 мм резба в радиус, всъщност резба никога не се мери в радиуси! Но да кажем, че е толкова, това е бая едра стъпка, като за М16! За такива пробки, най-добра е стъпка от 1.25, най-много 1.5! Всъщност, разпробивайки какъвто и да е отвор, центърът му си остава същия, нито се вдига, нито се сваля, няма как да стане! И наистина е трудоемко, вярно е, но пък ако се направи добре, е много по-сигурно, дори и от нов картер! Ако ми се наложи да го правя за себе си, не бих се колебал изобщо!

Впрочем, има и друг вариант за слагане на втулка, с двойна резба, много по-добро решение е, но там наистина трябва вещ в занаята човек, и сигурно няма да е по-евтино!

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 29 юли 2015 11:53

по-добре здрав втора употреба,отколкото да го правиш,аз правих моят,скъпо ми излезе и не ми харесва как държи новата резба и е с по-дебела дифтунга,но въпреки това трябва доста да се натяга за да не капе

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 29 юли 2015 12:11

agumba написа: И наистина е трудоемко, вярно е, но пък ако се направи добре, е много по-сигурно, дори и от нов картер! Ако ми се наложи да го правя за себе си, не бих се колебал изобщо!

Най-добре е нов картер и да не се стяга пробката с рамо/тръба 1м... :th_up Пък ти ако искаш се занимавай с глупости, като имаш време и пари за губене.

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Сря 29 юли 2015 13:58

tdi fen написа:по-добре здрав втора употреба,отколкото да го правиш,аз правих моят,скъпо ми излезе и не ми харесва как държи новата резба и е с по-дебела дифтунга,но въпреки това трябва доста да се натяга за да не капе

Сигурно са го направили с "ремонтния" комплект, няма да се учудя изобщо!

Ама иначе, големи материалисти и сметкаджии сме станали - да не ни излезе скъпо, да не се минем... :mhihi А някой говори ли изобщо за качествено изпълнение? Къде отиде максимата, че евтиното сяда скъпо? Поне аз предпочитам, да е по-скъпо /което е много относително/, но да "забравя" за даден проблем, отколкото, да го обръщам в перманентен такъв! Но, всеки с предпочитанията си!

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 29 юли 2015 20:28

Ами ремонтния к-т е направен с цел да се спести време и ресурси, защото наистина става доста бързо. За качеството - ако се направи, както трябва и се ползва качествен ремонтен к-т, няма никакъв проблем да се ремонтира и да държи като заводската пробка, при това стегнато точно по предписанието на производителя - 30Nm. Далеч по-ненадеждно е да сваляш картера и после да го лепиш наново, защото ако люспи от афтърмаркет силикона попаднат в цедката на маслената помпа - честито, а никак не рядко се случва, ако го лепи някй, който не е много в час как да го залепи. Същото става и с нарязването на новата резба - ако я нарежеш една идея накриво, тогава дори по-дебелата дихтунга няма да го спре да капе.
:beer

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 29 юли 2015 21:00

Правил съм няколко втулки за свещите на различни мотори. Там е сравнително просто, защото главата е дебелостенна.
Ако стандартната резба на пробката е 14мм е доста съмнително резбата да се увеличи до 16мм - просто фабричното удебеление на отливката не е предвидено за подобен ремонт. Ремонтните комплекти са с 15мм метчик и пробка и ако се направи старателно става бързо лесно и надеждно колкото нов картер. Ако преди процедурата се бутне маркуча от компресора да духа през капачката за наливане на масло и никакви стружки няма да попаднат вътре в картера.

Salvatore
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Salvatore » Чет 30 юли 2015 6:54

Какво се притеснявате толкова от втулки? Втулка, лепило за резби и в нормалния случай ще надживее остатъка от колата.

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Съб 01 авг 2015 9:54

DoH_KuXoT написа:
agumba написа: Защо ще вкарваш стружки, къде? Не може ли да се свали картера, не съм казал, да се пробива на място?

защото , колегата powerade не иска да сваля картера , за да не текне после през монтажните повърхности, щом не тече наистина може да си спести още главоболия като го направят на място. Другото zfa159 ти отговори достатъчно подробно. Не е невъзможно, но ако сега грубо сметнеш колко би взел за тази процедура ти с всичките инструменти и умения и загубено време, ще видиш, че май наистина излиза по-евтино да си купиш нов картер с клиентска цена 60лв на която в повечето случаи може да получиш отстъпка до 30% ей така , защото реално струва 35лв картера за големи фирми.

Къде се продават колега картери за Голф Алуминиеви за по 60лв клиетска цена??? Че аз още не съм намерил под 90-100лв.Ще съм благодарен ако кажеш от къде ги взимате или сте чули нещо и приказваме. Че става много лошо така да му кажеш на човек че картера му е 100лв и в един момент да прочете че картера му бил 60лв в магазина

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Съб 01 авг 2015 11:00

Мисля, че май говорим за различни неща! Кой, как ще си прави картера, си е негова работа! Логично е, автомонтьорите да не тръгнат да разпробиват и слагат втулки, първо защото едва ли ще знаят технологията по която става това, и второ, това става бавно, а тяхното време е пари, колкото повече изкарани коли, повече пари! Затова за тях е важно нещо да "стане", без да наблягат много върху дълготрайността му! Разбира се, може да се вземе картер на старо, но какво ще гарантира, че е по-добре от твоя? Или пък нов, ама там е пък е скъпо, изобщо, угодия няма!

И за да не съм голословен, ще кажа, какъв случай имах, докато търсех "майстори", да ми направят ремонта на двигателя, гореше много масло! Попаднах на един, препоръчан ми от познат, отивам, и питам! Като чу, че става дума за 1.6 мотора, първо взе да се хъска като магарица, каза, че ако бил 1.8, щял да ми КАЖЕ, как да стане, и прочие! След това каза, по каква "технология" работят - разхвърлят двигателя, разпарчетосват го, носят съответните джаджи на шлайф, вземат ги, и събират, това е! Тогава го попитах, не проверяват ли, какво са направили шлайфистите, живи хора са, може да са изтървали някой важен размер? Не, не гледали, щото нямало как да гледат, а пък съм и сигурен, че и НЕ ЗНАЯТ, как да гледат! Накрая какво излиза - отиваш, даваш хубава сума пари за ремонт, и като го вземаш, се молиш да не вземе да хвърля маслото направо през ауспуха, или да не изхлопа някой лагер! Разбира се, не отидох повече при тоя "майстор", и мисля, че не съм сбъркал!

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Нед 02 авг 2015 17:01

red.devilll написа:
DoH_KuXoT написа:
agumba написа: Защо ще вкарваш стружки, къде? Не може ли да се свали картера, не съм казал, да се пробива на място?

защото , колегата powerade не иска да сваля картера , за да не текне после през монтажните повърхности, щом не тече наистина може да си спести още главоболия като го направят на място. Другото zfa159 ти отговори достатъчно подробно. Не е невъзможно, но ако сега грубо сметнеш колко би взел за тази процедура ти с всичките инструменти и умения и загубено време, ще видиш, че май наистина излиза по-евтино да си купиш нов картер с клиентска цена 60лв на която в повечето случаи може да получиш отстъпка до 30% ей така , защото реално струва 35лв картера за големи фирми.

Къде се продават колега картери за Голф Алуминиеви за по 60лв клиетска цена??? Че аз още не съм намерил под 90-100лв.Ще съм благодарен ако кажеш от къде ги взимате или сте чули нещо и приказваме. Че става много лошо така да му кажеш на човек че картера му е 100лв и в един момент да прочете че картера му бил 60лв в магазина

http://olx.bg/ad/karter-za-vag-dvigatelite-1-6-2-0-i-1-9sdi-i-tdi-bez-otvor-za-datchik-ID4bVOC.html#7cdaef03b8 Иначе по нормалните магазини като:
http://carauto.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%80-%D0%B7%D0%B0-skoda-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB-octavia-(1u2)-7909-1749567.html
че и по-евтин го намерих - https://mot.bg/karter-vaico-mt163538-c9511

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Нед 02 авг 2015 21:02

red.devilll написа:
DoH_KuXoT написа:

Изображение

Върни се в “Сервизи, магазини и части за VW”