Мнениеот choha » Вто 04 мар 2008 1:55
И аз на свой ред мога да ви разкажа поредната случка преживяна в тоя сервиз, макар че тя все още не е приключила.
Отидох там с оплакването, че колата започна да работи по-шумно и да тресе. Понякога при работа на място вибрациите от двигателя бяха толкова силни, че имах чувството че ще изгубя някоя част.
Преди това бях ходил при някакъв случаен майстор, който ми беше заявил, че имам проблем с 3-ти цилиндър - може би гълтал въздух и не правел добра смес, ама не било нищо страшно. Естествено този отговор не ме удовлетвори и тогава реших да ида при "баш майсторите".
Минах по каналния ред: ключовете, талончето и т.н. (по европейски и аз). След относително скъпата диагностика (43.20лв), заявиха: "...бобина на 3-ти цилиндър за смяна...". В първия момент бях доволен, казах си: "Поне познаха в кой цилиндър е проблема, това е добро начало..." Отделен е въпроса, дали наистина трябва да дам 75лв за нова бобина и да я чакам една седмица. Макар че този резултат от тяхната диагностика ми бе поднесен под формата на една много "европейска бланка", на която пишеше куп факти, които или ми бяха известни отпреди (моето име, личния ми адрес и ЕГН и т.н.) или изобщо не ме интересуваха (техния адрес, банковата им сметка и т.н.), най-важното в нея се състоеше в думите: "за смяна бобина 3т..." и на ръка дописано "мцил.", което явно значи цилиндър, но грозно написано.
Позамислих се малко, но колата ми трябваше спешно и нямах време да проверявам версията им при друг диагностик, затова поръчах частта, предплатих и направих всичко останало, което ми препоръчаха. След точно 9 дена без кола, телефонът звънна и чух любезния женски глас, който ме покани да ида да си получа частта и да ми я монтират. Случи се нещо странно. Монтажа отне около 15-20 мин и тъкмо да си получа ключа и талона и настъпи някакъв смут. Дотърча един, пошепна нещо на приемчика, онзи ме погледна и без да казват нищо изчезнаха и двама, заедно с ключа и талона ми. След 2 часа примечика се върна, за да ме попита дали съм сигурен, че проблема е в бобината на 3-ти цилиндър и дали има възможност да е нещо друго. Аз опулено отговорих, че те са правили диагностиката и би трябвало най-добре да знаят. Онзи никак не хареса отговора ми, но изчезна пак. Опитах се да разбера какъв е проблема и какво става, но нищо не ми казаха. Разбрах само, че след като са сменили бобината, проблема не се бил решил. След още 2 часа в пълно неведение, приемчикът се върна видимо успокоен и ми каза, че са направили повторна диагностика и че проблема бил в зацапани свещи. От начина по който ми го каза въобще не ми стана ясно, дали е трябвало изобщо да сменям бобина, но понеже ме увериха че сега с колата всичко е наред и тя е в перфектно състояние, пък и вече си бях загубил кажи-речи целия ден в чакане, просто си взех ключа (след като платих за труд, естествено) и отпраших. Още същия ден заминах в командировка и до днес съм навъртял 1500км. В момента колата си тресе и имам абсолютно същия проблем както преди, плюс което се е добавил нов скрибуцащ звук при студен двигател и на всичкото отгоре едва сега откривам и това че са ми затрили пластмасовия капак, който покрива двигателя отвътре.
Тази история ми коства 130лв по фактури, без да броим бензина, стоенето без кола близо 10 дни и загубеното време да вися в срвиза им.
Сега обмислям какво точно да направя, до кого и каква жалба да пускам и т.н. Може би най-напред ще се опитам да се разбера с тях по нормалния начин, а след това вече с всички средства позволени от закона.
Но кажете, колеги, трябва ли да им седя на главите и да ги гледам какво барникат, какво вадят и не връщат обратно и изобщо нормално ли е всякакви да се учат на колите ни, които все пак не са ни даром, а сме си ги изработили и струват сума ти пари???
Впрочем, честит 3-ти март на всички българи!