1. Защо избрах Атласа?
Сегашната ми кола е стар Lexus IS и ми трябва нещо много по-голямо, защото съм с 2 малки деца и разнасям цялата покъщнина като пътуваме или поне се усеща така. Лексуса е малък седан и е страшна теснотия отзад и ми е омръзнало да се гъза като слагам децата по седалките. Теснотията не ми пречеше преди децата, колата си я харесвам, но нуждите се променят.
Също така очевидно пазара на коли в България е много надут и въпреки изобилието, цените спрямо навъртяните километри не ми се нравят изобщо. За да имам просторна кола на малко километри трябваше да вложа много пари, но имам по-особени виждания за това къде да си влагам парите и повечето излизаха извън бюджета. В същото време обаче съм и капризен

Та стоях така над 1г., докато няколко приятели не си взеха коли от САЩ и въпреки, че изборите ми не ми допадат, не са имали особени проблеми с техните коли. Реших да започна да разглеждам и за 2 седмици избрах и купих кола.
Първо се насочих към Jaguar F-pace, но гледах една на живо в автокъща и отзад ми се стори тесен и непрактичен за деца, иначе е топ за 2ма възрастни да се возят в лукса. Багажникът също не е дълбок и ме отказа много бързо, иначе като салон и материали е класи над Атласа. За мен обаче следващите 3-4г практичността ми е по-важна с тази кола, а Лексуса си го запазвам, той си е доста приятен отвътре.
След няколко дни излезе един Атлас в автокъща и ходих да го видя и него на живо. Абсолютен кораб! Един от най-големите на пътя. Не съм комплексар и такива неща не са ми приоритет, но дори аз се изкефих на това какъв е гигант.
Все пак искам да събира всичко, без да слагам ковчег на покрива и да сме нависоко, за безопасността на семейството, а и да не опирам по черно, което нерядко ми се случва. Все пак ако нямаше толкова много СУВ-ове на пътя, повярвайте ми, щях да взема комби. Тъй като е и 7-местен ще можем да возим и по една баба или просто да се комбинираме с още едно семейство като пътуваме. А място отзад има като за лимузина, даже на третия ред седалки възрастен седи комфортно, което не бях виждал. Вторите седалки също се регулирад напред-назад.
2. Поръчване на колата.
След доста гледане се ориентирах, с моя бюджет какво мога да си позволя. Исках да няма сериозни удари, да има екстри и да е по-добра комплектовка и външно. По-базовите модели през първите години са си доста грозновати като стил и загледах и другата модификация - Atlas Cross Sport, която много прилича на Q8 като силует, но не излезе читава бройка, а и са почти на двойна цена.
Един следобед намерих колята, която в последствие поръчах - 2019-та, Premium R-line, 4-Motion най-високо изпълнение, с панорама, обдухване и подгрев и на 2та реда седалки, 360 камера, дигитално табло, отваряне на хеча с махане с крак - всички всички екстри за модела. Докато преди този момент не бях толкова фикс на модела, с R-line пакета и 20-ки джанти Sebring беше нещо съвсем друго и трябваше да я взема на 100% ако излезеше на добра цена. Най-важното - нямаше големи удари - само една ударена джанта и 1 вдлъбнатина по хеча - при маневриране. На 120000км, от застраховател и преди търга имахме видео със запален двигател, който работеше много равномерно и елиминира най-големия страх - да не е някоя тоталка.
Звъннах на моя човек и като дойде ред да залагаме уцелихме някаква дупка, пълен шанс - знаейки ударените на какви пари се продават понякога, на тази аукциона вървеше много мудно. Започнах да се припотявам дали няма да ми стъпи съвсем без пари. Е, не стана чак така - последните секунди се включи друг бидър и започнахме да наддаваме един след друг над 10 пъти, а тогава пък взех да се припотявам заради обратните причини - не исках да раздувам бюджета от увличане, а този не се отказваше. Но не ми се и пускаше, защото нямаше удари, а това е голям плюс после като пристигне. В крайна сметка спечелих аз и мисля, че с 20-30% надолу от подобни такива. Добре, че не се включи и 3ти да наддава. След 2 дни намерих и джантата в Ибей Германия - само от 1 продавач, само 1бр. на смешна цена - този модел не покривал Тюф (сигурно защото е за САЩ). Сложих я в количката, но не я поръчах. На другата сутрин продавача прати и купон за отстъпка и намали 80евро. Веднага поръчах и дойде дотук на 250лв, в ОЛХ са по 450.
3. Технически неща.
Най-голямата критика към Атласа е двигателя и разхода му. VR6 280 коня. Различни хора го дават да харчи 12-16 градско, а вървежа е като на старите Туарези, Кайени. Консенсуса е че 2.0 tfsi върви повече и поне в ниските е така. Четох баче и противеоречиви мнения - че VR-a е по-добър като набере - защото може да тегли 2,3 тона, вместо 1,3 на 2.0. Че турбото харчи същото като го настъпиш и че те не са толкова издръжливи. На видеа от 0 до 100 наистина вървят почти еднакво. Докато стария има и хубав звук, кара се приятно. Като е с чугунен блок би трябвало да е доста издръжлив, все пак е атмосферка. Четох, че има и доста модификации от ерата на Туарег и освен капещи водни помпи са доста прилични на поддръжка.
Аз го взех едно, че такова ми се падна от зрънчото, но си го и търсех точно него. Това ми е последния шанс да карам шестак най-вероятно. Идва ерата на хибридите и електричките и не знам дали нататък ще има смисъл. Но човек поне веднъж в живота трябва да има 6-так. А този е и с 1 глава само, което ми харесва. Масово в САЩ махат резонатора за доста по-хубав звук, което може и да направя, а не се чува повече в купето.
Другото което ще видим дали ще експериментирам е да му сложа газ. Със сигурност става, на цена колкото 1 комплект гуми, но не съм се засилил, а ще карам и Лексуса.
Стана дълго - продължавам в следващите мнения. Нататък ще е вече за конкретни неща и случки.