Не зарежда газ

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
ARusev
Автомобил:
Двигател:

Не зарежда газ

Мнениеот ARusev » Сря 15 юли 2009 20:40

Здравейте, колеги!
Отскоро не мога да заредя повече от два литра газ. Имам свободно време и вече два пъти демонтирам и монтирам сондата, която е BRC, без електрически клапани.Първия път не намерих причина за проблема и само я продухах и монтирах отново. При втория ремонт шлайфах частите на поплавъка, отново почистих входния щуцер с обратния клапан и вентила за входящия газ, както и клапана и тръбата за пълнене.Монтирах и малко по-яка пружина за изтласкване клапана на поплавъка. И пак същото. При монтирана сонда през входящия щуцер с уста може да се нагнети въздух( за проверка), а на газ-станцията зарежда само 2 литра.
Пропуснах да напиша, че първия проблем направи на заредена до половината бутилка, а следващите - при празна.
"Чопчето на клапана на поплавъка,което не позволява затварянето му преди достигане на 80% от обема, е с дължина около 2 мм. Дали не е то причината?
Пиша подробно това, т.к. не виждам причина за проблема.
Много малка е вероятността от износване "лагера" на поплавъка и намалена дължина на чопчето, да се притваря клапана му, но все пак е възможно.
Мислех за нова сонда, но вече се продават само нови "евросонди", за монтажа на които ще трябва да се поставят и нови тръби, т.к. изводите за вход-изход са с друго разположение, а старите тръби са много къси.
Моля знаещите или сблъскалите се с подобен проблем да кажат мненията си.
А аз утре след обяд ще видя кой майстор ще има време за моя проблем, ако няма някоя свежа идея.

Последна промяна от ARusev на Чет 16 юли 2009 12:12, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Re: Не зарежда газ

Мнениеот The_Machine » Сря 15 юли 2009 22:58

Виж да не е превъртяла зегерката на крана и той да е останал в някакво полу-затворено положение...

Може и да си обърнал чопчето и при напъна на налягането то да влиза в дупката, определена му за след достигане на 80-те процента...

Да беше в София да ми я донесеш да я видя сондата, но, уви... :)

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Сря 15 юли 2009 23:47

The_Machine, благодаря за желанието! За съжаление не е нито едно от двете предположения. Както писах по-горе, бутилката се нагнетява даже с уста, така че вентила не може да е причината, още повече, че го разглобявах и почиствах , и монтирах зегерката.Чопчето не съм обърнал, много внимателно го монтирах и проверявах в какво положение затваря, много внимавах да не превъртя на 180 гр. поплавъка ( макар че не е възможно поради тръбичката за изходящия газ), когато го монтирах и в двата случая. При това проблема се получи и при полупълна бутилка, след като беше работила в това положение на отворите за прекъсване на зареждането около 4 години. Всъщност през тези 4 години поплавъка не прекъсваше зареждането и на практика бутилката се зареждаше до 42 литра, при обем 42 л.( тя е торционна).
Мислех, че обратния клапан може да се е затъкнал по някаква причина, но и при двете проверки не намерих някакви признаци за това. Пружинката му е съвсем слаба, добре уплътнява, няма основание налягането на газа да го изтласква в противоположна на потока посока.
Не намерих боклуци в кухините около седлата на клапана,вентила и поплавъка. Въобще, пълна мистерия.
Обаче преди малко ми просветна, че втора упортеба BRC сонда като моята може и да се намери.
Всъщност, само дължината на чопчето не съм сигурен, дали не е малка, т.к. не съм разглобявал друга сонда. Ако е малка, и макар че пропуска, може да създава достатъчно голямо съпротивление при по-голямо налягане, за да излкючи зареждането.

Потребителски аватар
PuShE_
Автомобил: Passat 3b5
Двигател: AFN 1997
Контакти:

Мнениеот PuShE_ » Чет 16 юли 2009 1:51

а проверявал ли си тръбичката за входящата газ

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Чет 16 юли 2009 8:38

И съчмата на зарядното.

Я снимай сондата - ти с уста не можеш да направиш почти никакво налягане, тъй че постановката не е същата :)

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Чет 16 юли 2009 11:15

Всичко, което казвате, колеги, е проверено. Както казах, за мен е мистерия защо не зарежда. Мислех да махна поплавъка, който 4 години не вършеше работа, но това е неразумно - след като съм разглобил сондата, правилния ремонт е да го накарам да си върши работата .
Разбира се, най добре е да отида в сервиз при специалисти, но аз се заядох с тази сонда и ... Все пак устройството и е просто и е по възможностите на един притежател и на МОСКВИЧ, да я ремонтира. Не намерих информация (схема, чертеж) за сондата - ако имаше, щях да зная колко дълго трябва да е чопчето, което няма как да не се износва.
Всъщност имам някакъв опит със сгъстените газове - от 23 години работя с тях, така, между другото, но при други устройства.И какви ли не инструкции за работа, безопастност и изпитване съм писал.
И сега един апел към газаджиите: Момчета, въпреки че пространството е ограничено, добре е при бутилката и в купето медните тръбички да имат поне една витка, която да позволява лесното им преместване при демонтаж и други ситуации.В противен случай има риск при ремонт и от евентуални вибрации тръбичката да се пречупи незабележимо и по-късно да се пробие.

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Пет 24 юли 2009 16:24

Здравейте, колеги!
След "n"-то разглобяване, преглеждане, продухване и почистране на сондата на бутилката и зарядния клапан, без да установя каква е причината, като че ли си реших и двата проблема на газовата ми система. Поне този път заредих заветните 34-35 литра газ, след което автоматичния клапан на поплавъка прекъсна зареждането.
Този път за почистване използвах специален препарат, на базата на тулоол и още нещо - може пък той да е свършил работата. Това ще се разбере след няколко дни, когато зареждам отново.
Ако има развитие, ще го споделя с вас.

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Чет 20 авг 2009 21:50

Е, има развитие. Дозаредих околп 10л., след това отново около 17( а трябваше да е повече), след това отново не ми позволи да заредя повече от 2 литра, след което не зареждаше нищо.
Според жена ми, някое духче се е заселило в бутилката и трябва да му се помоля да излезе.
Aз обаче му се разсърдих и преработих (побългарих) почти всичко, без клапана на поплавъка ( който побългарих при предишните ремонти) - клапана за зареждане, обратния клапан, вентила за входящия газ.
След това заредих нормално. Но ако и сега "духчето" ми прави номера, ще си купя и поставя нова сонда (и свързаното с това удължаване, т.е. смяна на тръбите) - и без това "Евросондите" скоро ще станат задължителни.
Да не забравя да спомена, ако не е виновно "духчето", сега с почти 80% сигурност мисля, че виновен е вентила за входящия газ - може би неговото гумено уплътнение се е разхождало по стъблото му при зареждане. Но това го проверявах специално няколко пъти при предишните огледи и не го установих, затова казвам "може би".

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Нед 18 окт 2009 2:01

След няколко нормални зареждания приемам, че проблема е решен. Поради ремонта и преустройството на всички възможни части не мога да твърдя със сигурност, че проблема е бил в гуменото уплътнение на вентила, но вероятността да е това е около 80%.
Ако е необходимо, нека темата да бъде затворена.

Върни се в “Автогазови уредби”