Колеги, възможно ли е ?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
noretreat
Автомобил:
Двигател:

Колеги, възможно ли е ?

Мнениеот noretreat » Сря 07 окт 2009 17:07

Здравейте колеги.
Имам VW Polo 1.3 ADX с АГУ Landi 35л.
Доколкото знам газовата ми бутилка не би трябвало да събере повече от 27, 28л. Много пъти съм я карал докато свърши газта до край и после съм я пълнил до горе - не събира повече от тези литри.
Но вчера ми се случи нещо мн странно.. При зареждане до горе напълно празната бутилка събра 32л. :shock
Според вас това възможно ли е или са ме метнали яко бензинаджиите.. ?
Стрелката на резервоара на самата бутилка е доста след максимума, в червената зона, днес изминах близо 50км. в София и стрелката едва се е мръднала надолу.
Според вас възможно ли е да се поберат 32л. в тази бутилка, да са ги "набутали" бензинаджиите или са ме излъгали със 5,6 л. ?
П.С. Когато касиерката ми каза колко лв. дължа и казах, че това не е възможно, тя провери да не би да не е нулирана колонката от преди това, но си беше..
Някакви идеи ? :)

Потребителски аватар
I4o_naskov
Автомобил:
Двигател:

Re: Колеги, възможно ли е ?

Мнениеот I4o_naskov » Сря 07 окт 2009 21:06

Всичко е възможно ако до сега не си зареждал на тази Газстанция да послагват с литрите но мен ако питаш по разхода ше разбереш,а може и поплавака да се е прецакал нещо

noretreat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот noretreat » Сря 07 окт 2009 21:22

Зареждам само на тази бензиностанция когато съм в София - "Петрол" на Симеоновско шосе, след Студ. град за към околовръстното.
Ще видим разхода как ще е и колко км. ще измина с тоя резервоар.

Потребителски аватар
sasho_sb
Автомобил: Vw Golf mk3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот sasho_sb » Чет 08 окт 2009 3:13

Здравей ,и на мен ми се случи да ми заредят 2 литра повече от обема на бутилката на една кофти газостанция/фалираха вече /,на Петрол не би трябвало да се случва това ,най-вероятно /според мен /ти се е откачил поплавъка.Изразходвай газта до нула и ако след това събере толкова газ , :да: 30 литра и нагоре имаш проблем с поплавъка на бутилката .Успех !

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Чет 08 окт 2009 10:23

Според мен няма нищо странно да напълнят 32л в 35 литрова бутилка :)
Моята е 40 и се пълни до 39.6~39.7 - естествено не на всички газстанции.
От значение е налягането на самата газстанция и настройката и изправността на поплавъка :wink:

Потребителски аватар
s5501na
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот s5501na » Чет 08 окт 2009 10:34

Попринцип една газова бутилка се пълни на 80%, което в твоя случай е 28л. , всичко нагоре от това е старнно! Било то измама, било то неизправност на агу-то, или фактора време температура , защото предполагам знаеш и ти е правило впечатление количеството газ заредено лятото през деня на 35 градуса , и примерно сутрин рано на 15 градуса.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 08 окт 2009 11:35

Обръщай внимание и на манометъра на колонката друг път.

При по-голямо налягане може да се вкарат повече литри защото клапана не успява да затвори около 80%.

noretreat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот noretreat » Чет 08 окт 2009 23:33

Благодаря за мненията. :)
Мисля да изчакам докато дойде време за следващото зареждане.. ако пак събере толкова значи нещо не е в ред с АГУ-то. А междувременно ми е мн интересно дали ще измина пробег като за 32л. :)
А ако както казвате, евентуално поплавъка ми не е в изправност, опасно ли е това ? Какво точно представлява той ?

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Пет 09 окт 2009 0:29

Всичко свързано с горивата (течни или газообразни), е опасно. Затова са създадени стандарти и правила, които трябва да се спазват.Тяхната цел не е да ни тормозят, а да ни предпазят от глупостта ни.
Много колеги пренебрегват ролята на поплавъка,някои даже умишлено го премахват - но това си е за тяхна сметка. Дано да не им се случи нищо и да няма последици за никого. Все пак ги съветвам да приведат в изправност ограничителя за препълване на газовите си бутилки. Както се казва, "И най-хитрия си намира майстора".
На въпроса ти: Поплавъка и свързания с него клапан служат за ограничаване на пълненето на бутилката, което трябва да става до 80% от обема и. Няма да ти казвам до какво води ПРЕпълване на язовир, например, или гръмване на бойлер. Газовите бутилки са по-опасни от бойлерите.
Освен това поплавъка задейства и уреда за показване степента на запълване на бутилката. Обикновено този уред е толкова некоректен, че малко потребители му вярват, и може би оттам някои си мислят, че поплавъка е излишен и само създава неприятности.
Затова, ако установиш повреда, т.е. продължава да ти зареждат 32 литра вместо 28, гледай да изразходиш по-бързо поне първите 4-5 литра газ, а когато изразходиш цялото количество - бегом при "чичко майстор".

noretreat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот noretreat » Съб 10 окт 2009 9:50

На мен уреда за показване степента на запълване на бутилката ми работи и смея да върдя, че е що годе коректен.. поне до сега не съм забелязал сериозни отклонения, а и АГУ-то е на по малко от 10 месеца все пак.. не че съм застрахован от повреди де.. :)

Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Мнениеот zdrash » Чет 15 окт 2009 10:36

по бензиностанциите лъжат юнашки,
мойта бутилка е 40литра - би трябвало да събира 32литра (80%)
имам много случки с "препълване", но от миналата седмица е най наглия:
тръгвам за Бургас и на Шел ми сипват 41 литра и нещо ??? - а имах малко (викам кво стана, а те ми то нещо колата, бутилка, само дето не казаха че е отишла в гумите газта).
стигам до Бургас (на бензин - щото газта свърши малко преди края на магистралата)
и на ОМВ с клизма събират 35литра и нещо.
Така че според мен масово нищо им няма
на бутилките просто наще бензинджии с много хищни
( и то без значение от веригата щото всички са под аренда и реално са частни)

Петре
Автомобил: Golf II
Двигател:

Мнениеот Петре » Чет 15 окт 2009 14:33

^ +1
...а колега на твоя пасат бутилката на мястото на рез.гума ли е ?
При мен е там и "събира" много често 40-42 литра :!:

Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Мнениеот zdrash » Чет 15 окт 2009 15:22

да там е

noretreat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот noretreat » Нед 18 окт 2009 12:11

Аз все още не съм изразходил газта в бутилката, чакам да я изпразня напълно и да видя колко км съм изминал. След това като заредя пак до горе ще стане ясно дали имам проблем с поплавъка или газаджиите са измамници. :)

noretreat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот noretreat » Нед 18 окт 2009 18:35

Преди малко ми свърши газта и заредих до горе на Shell.
E, 25л. събра.. явно нямам никакъв технически проблем с АГУ-то, просто газаджиите на Петрол са се изгаврили и са ме излъгали с около 7л. :banghead: :twisted:

Върни се в “Автогазови уредби”