Опасна ли е газта?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Бутилките за газ са направени да издържат на доста високо налягане-ако не се лъжа над 20 атмосфери. Проблем възниква ако бутилката се напълни до 100% и няма клапан за изпускане на налягането. Тъй като газта в бутилката е в течна фаза, а течностите са на практика несвиваеми при нагряване газта се разширява и бутилката се пръска. Ако всичко обаче е наред-бутилката се пълни до 80%, има предпазен клапан и се проверява на предписаните периоди под налягане с рентген(или каквото е точно там)-вероятността от избухване е минимална. Колкото до миризмата-пропан-бутана по принцип няма мирис, но за да се усеща и най-малкото изпускане му се добавя изключително миризливия етил-меркаптан, към миризмата на който човешкото обоняние е особено чувствително.
-
- Автомобил:
- Двигател:
За съжаление може да се постигне и такова налягане. Имаше преди време такъв случай-ИЖ пикап с бутилка на тавана.Бутилката без предпазен клапан и нафукана до откат. Стояло цял ден на слънце и... БУМ.
При всички случаи обаче, ако всичко е наред с АГУ, няма никаква опасност от избухване. Аз съм с 80-литрова бутилка, най-многото, което са ми сипвали е било 65 литра(ако е било вярно отчитането), а имам и предпазен клапан.
При всички случаи обаче, ако всичко е наред с АГУ, няма никаква опасност от избухване. Аз съм с 80-литрова бутилка, най-многото, което са ми сипвали е било 65 литра(ако е било вярно отчитането), а имам и предпазен клапан.
- maks
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Това значи само че уредбата нее била наред(от някаде е имало теч).Дали си късметлия незнам,на бензин също се получават понякога течове.Radko72 написа:Случвало ми си е докато се возя в такси през целия път да мирише на газ това значи ли че съм бил касметлия и не съм гръмнал или това е безопасен теч и от него няма страшно
Banan написа:Не е важно какво точно се запалва. Въпросът беше като цяло колко е рисково за здравето и живота. Иначе рискове има навсякъде.
Преди години ми се запали моторният отсек на ладата. Бях забравил да сложа маркуча за бензина на мястото му - на бензиновата помпа. Докото го изгася зор видях защото бензина попива и гори бавно и продължително. За щастие изгоря само кората на предния капак.
Преди няколко години ми се случи същото на газ - Бях забравил да завия тръбата към газовия клапан.
Усетих как каза леко буф веднага съобразих какво се е случило и изгасих колата. Секунда след това нямаше и следа от пламък. Огледах моторния отсек и познайте какво намерих -
НИКАКВА СЛЕДА ОТ ИЗГАРЯНИЯ.
ИЗВОД
При газта опасността от пожар е много по малка отколкото при бензина. Особено когато няма самоинициативи.
Ако поднесете клечка кибрит до резервоара за бензин това ще е последното нещо което ще направите в този живот.
Същото направено с газовата бутилка няма да предизвика НИЩО.
Остава само Техниката на безопасност ПРИ РЕМОНТ на АГУ. Тогава никакви цигари и пламъци.
Това е моята опитност с двете горива.
blacki написа:Нищо не е опасно.Дори да тече по мако пак не е проблем. На мене даже ми литна бутилката от скобите при последното изпълнение и скъса тръбите на газта, но пак няма проблем.
![]()
Просто слизаш спираш газта и си свиркаш.
Точно така е.
Аз съм чувал за удар отзад на автомобил на които бътилката е била сложена мах назад. От удара бутилката изхвръква на повече от 20 метра, като на нея и няма абсолютно нищо а и не е имало пламъци и взривове освен смачкан автомобил.
Върни се в “Автогазови уредби”