Кола само на метан, или пропан-бутан.

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Кола само на метан, или пропан-бутан.

Мнениеот ktamen » Съб 26 май 2012 1:14

muns61 написа:

Тая тема ще остане само с теоретични разсъждения, кола от нея няма да излезе...

:да:
Поне за мен е почти сигурно, че близките 10 години ще си остана само с теорията, но това не пречи да се попиша още малко глупости по въпроса. Иначе само теоретично си мисля и за малък елдвигател, който да ме предвижва между кръстовищата захранван от акумулатор или ако закъсам някъде да ме закара до метанстанция захранван от малък бензинов генератор.
А ако разхода на метанол е няколко литра годишно цената му не е от съществено значение. Повече ме притеснява, че и той не е със 130 октана.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Съб 26 май 2012 9:59

Шо теория :) . Аз имам реализиран такъв проект, ама на пропан-бутан. Бензин няма, ЕКУто е заменено с megasquirt. За студените месеци е предвидено палене на газова фаза (от бутилката се взема изпарена газ) за първите 5мин и после се минава на течна газ.

Датчика за температура на постъпващият въздух е преместен на газовата рейка - постига се по-добър контрол така.

А ако свърши газта - все ще ме извлече някой до бензиностанция. Първото пълнене беше така :) .

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Нед 27 май 2012 10:20

Има заводски модели само на пробан-бутан с доста по-добри показатели от тези на бензиновите...http://www.automedia.bg/news/article_11823.html

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 27 май 2012 10:34

http://www.honda-bulgaria.com/forum/topic718.html
Хонда произвеждат нормални коли само на метан. Бензиновия вариант на същия двигател е с 4кс по-слаб от метановия. Ако не се увеличи степента на сгъстяване двигателя няма шанс да достигне такива показатели, не само като мощност, но и по икономичност.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 27 май 2012 13:59

muns61 написа:.. или Сеат Ибиза 1,6, ала с мотора на Г2. Не му зная буквите.
- EZ

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Нед 27 май 2012 15:58

Това с метана на какъв фолксвагенов двигател ще стане и колко килограма метан ще харчи?
Голф 2000 кубика АБФ 150 к.с. ще стане ли за тази цел?
Поврежда ли метана двигателя?
Ако се направи на пропан-бутан да работи само, ще има ли по-малък разход като се нагласят центрофките изцяло на прупан бутан.

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lozan67 » Нед 27 май 2012 20:19

По принцип метана пази мотора повече от бензина. От 1,6 до 2,0 всички 8 винтилови двигатели на ФВ са добри за газифициране. Мойта 2-ка 1,6 само с ТАП я докарвам 4-4,5кг/100 лятото до 6-6,5кг./100 зимта в студовете. Колегата кара Пасат 2,0 5,5-6кг/100 . Разходиите са за градско в София. И аз домъкнах в мазето един двигател 1,8, ако остане някой лев ще пробвам да му дигна компресията /да пилна главата и нови сегменти.Ужким малко, но си отиват 200лв./

Върни се в “Автогазови уредби”