Плюсове и минуси за газта - Кое е по разумно ?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
renault_19
Автомобил:
Двигател:

Re: Плюсове и минуси за газта - Кое е по разумно ?

Мнениеот renault_19 » Сря 21 авг 2013 8:05

Не съм казал че газта е най-употребяваното гориво.Казах че бензиностанциите са по на далавера като караме на газ отколкото на бензин защото продават повече литри.Поне според мен.Иначе някъде бях чел че в България за леки автомобили говорим изрично предназначени за лично използване 50% са дизел ,30% газ и 20% бензин.До колко е вярно не знам.
едит:
Направих някои сметки, погледнах на сайта на лайт комерс, защото е добре структуриран за цените. http://www.light-commerce.com/prices
Виждаме че а95 излиза от там на 2.30 литъра.Дизела на 2.35. За газта дават я цената на тон.Един тон трябва да е 1818литра грубо.Или един литър при там 20 градуса е мисля 0.55 килограма.Та един килограм излиза на 2.10лв някъде ,което за литър прави 1.15.Тоест явно съм бил в грешка,излиза че бензиностанциите печелят по 30ст на литър дизел или бензин и по 15 за литър газ.Преди бях останал с впечатление че е еднакво.
Иначе другото интересно чистата цена на газта без ддс и данъци и акцизи е 1.45лв килограм или 80ст литър.
На бензина 1.20 на дизела 1.30

Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Мнениеот stypkata » Чет 29 авг 2013 7:23

Няма логика петролните магнати да са против карането на пропан-бутан,тъй като той също е петролен продукт,както бензина и дизела.По-логично е да са против метана.Еколозите също са ЗА алтернативните горива,тъй като са по-екологично чисти.В ервопа каращите на газ се ползват с редица превилегии като данъчни облекчения и безплатно паркиране и др.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 29 авг 2013 8:06

В Европата да, отдавна имат традиции да поощтряват екологичните горива. А нашите тикви се готвят акциз и на метана да сложат. Данъците на автомобили с газови уредби са същите, като на тавива без. И това не е отвчера.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 29 авг 2013 20:34

Сакън, че тука могат да ни "поощрят"с 1 данък като време оно.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 30 авг 2013 8:25

Трябва им малко ей такава :smackbum :rocketwhore мотивацийка :mhihi :mrgreen :Mr Green Fun , иначе само глупости ще правят., а цивилизацията се отлага за по-следващия живот ....

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Съб 31 авг 2013 9:15

Тука разговора залитна в посока теория на конспирацията. Че има картел за горивата и цените не са реални е очевидно, но чак пък да ни откажат от газта :mhihi И при тая цена, нещата клонят към 50% по-евтино. И до 30% да падне икономията ... к'во на бензин ли ще си подкарам ламята. Ми НЕ!

Инъче, че имат нужда от кашик малко няма спор. Ама то вече 3 месеца ще станат стачките по павета и никой не обръща внимние, пък какво да говорим за другите неща.

Трябва да се стремим да получваме повече пари, а не да нямаляваме цените. Второто е досто по-невереоятно.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 02 сеп 2013 7:42

До тук добре, а първото колко е по-вероятно от второто? Тиквите ми говорят за стимулиране на потреблението. А как да стане в условията на перманентна криза и инфлация?

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 02 сеп 2013 21:23

KingoftheROAD написа:До тук добре, а първото колко е по-вероятно от второто? Тиквите ми говорят за стимулиране на потреблението. А как да стане в условията на перманентна криза и инфлация?

Така,както във форума решаваме проблемите....с консенсус и много работа....а не със търкане на задници и подметки в жълтите павета....

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 09 сеп 2013 12:21

joker написа:
KingoftheROAD написа:До тук добре, а първото колко е по-вероятно от второто? Тиквите ми говорят за стимулиране на потреблението. А как да стане в условията на перманентна криза и инфлация?

Така,както във форума решаваме проблемите....с консенсус и много работа....а не със търкане на задници и подметки в жълтите павета....

До тук добре, и при тази уж безработица в момента, как се намира много работа (освен на къра)? и при това на адекватно и редовно заплащане? Днешно време си е направо лукс да си получаваш, редовно и навреме заработените и предварително похарчени парички.

Dushan
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ABD 1994

Мнениеот Dushan » Сря 11 сеп 2013 9:28

Отклонявате се от темата! Време е за :lock Всеки наистина разумен човек знае че газта е по-добре.

Потребителски аватар
shotoman
Автомобил: VW Polo 6N1
Двигател: AEE 1997
Контакти:

Мнениеот shotoman » Сря 11 сеп 2013 16:31

От момента в който съм купил Полото веднага монтирах газов инжекцион. До тук за 80 000 км на газ не ми е замирисало в купето. Колата върви отлично. Безмислено е да обяснявам колко отдавна съм избил парите за газта.

Минусите, които съм забелязал:
- при всяка смяна на маслото, сменям и филтрите на газта - соленичко излиза, единият е 2 лв., другия е 7 лв.
- след толкова километри реших да си сменя мембраните на изпарителя - 25 лв.
- По-бързо се скапват свещите - с купуването на колата сложиш иридиево Денсо (да малко се поглезих тогава). До тук за 80 000 км нямам проблем. Е, сигурно ще взема да ги сменя скоро.

Плюсове:
-отивам и се връщам до Слънчев Бряг за 90 лева. (на бензин 150 нямаше да стигнат)
-колата работи равно и спокойно
-маслото е бистро с леко кафеникъв отенък на 10 000 км, а не черно като катран
-двигателя е по-чист отвътре, от газта не се образуват нагарите и чернилките като при бензина
-чувствам се по-eко :)

vento_7
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vento_7 » Чет 12 сеп 2013 7:07

renault_19 написа:..............
Стягайте колите да не хлопат и лопат и това е ,бензин ,газ ,масло все тая наливайте нещо и това е.
Заведете семействата си на една почивка вместо да треперите на дъртите кошници да не им стане нещо от газта....

:oregonian_groupsmile :aploud4 :aploud4 :aploud4 :aploud4 :aploud4

denyodeniz
Автомобил: Audi s4 b5 Avant
Двигател: 2700

Мнениеот denyodeniz » Пон 07 окт 2013 10:15

Благодаря за отговорите, когато имам възможност ще мина на газ :) Икономия да прави, все пак колата е за каране, а не да стои в гаража.. аз зимата не я карам почти заради лични причини , а пък лятото пестя от гориво да не карам и то ко става плащам винетка застраховка данък и технически преглед си минавам пък не карам колата... Няма смисъл, ако иска нещо да се износва въобще не ми дреме, минавам на газ да ми прави икономията и да не ми пука. То ся с тия инжкеционните автомитично си хвърля на газ и всичко си е окей :) Мерси на колегите за отговорите !!!

:beer :love.vwclub

Върни се в “Автогазови уредби”