Газ на 1.8 TSI?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
vasko__2
Автомобил:
Двигател:

Re: Газ на 1.8 TSI?

Мнениеот vasko__2 » Вто 03 ное 2015 23:51

1.8 TSI отдавна има с монтирани БРЦ уредби.

momchilmm
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BZB 2009

Мнениеот momchilmm » Сря 04 ное 2015 11:22

Да, има много вече с монтирани уредби.

Но когато се развали нещо, нормалните майстори казват - от газта е, а газаджиите казват - нещо от автомобила е. Едните четат единия компютър, другите - другия. Не могат да го направят на едно място. Диагностиката на какъвто и да е проблем е пълна драма.

По отношение на разхода - извънградско до 120 км/ч компютъра показва разход между 7.5-8.0, от които 1.2-1.5 на бензин. Последно като смятах излизаше по около 12-13 лв. на 100 км. Ако караш с около 150-160 км/ч или повече, започва да участва повече бензин и нещата се променят в твоя вреда. Съответно ако караш с 80 км/ч пък сваляш разхода на бензин до 0.75 и ти излиза доста евтино. Но частта бензин "яде" от икономията, която дават автомобилите изцяло на газ, а тя както добре знаем по принцип не е 50%, заради цената на самата газ и малко по-високия разход, когато автомобилът е на газ.

На градско пък частта бензин е още по-висока и икономията намалява, защото процентното съотношение също се променя.

Като пари моят автомобил на бензин и газ не излиза по-евтино от същият на дизел.
Да се сложи газ на 1.8 TSI не е като на 1.8 T. Аз съжалявам, че никъде нищо не пишеше преди 2 години.

Последна промяна от momchilmm на Сря 04 ное 2015 17:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 04 ное 2015 12:54

momchilmm написа:По отношение на разхода - извънградско до 120 км/ч компютъра показва разход между 7.5-8.0, от които 1.2-1.5 на газ.

това предполагам е бензин

Иначе нещата не звучат толкова лошо, 12-13лв на 100км с дизел 2000сс 140-170 коня едва ли ще постигнеш при поддържане на 120км/ч, но дори и да се постигнат пак не е по-малко, а подръжката определено е доста по-скъпа, а проблемите доста, поне по това , което съм чел тук.

Последна промяна от DoH_KuXoT на Сря 04 ное 2015 20:17, променено общо 1 път.

momchilmm

Мнениеот momchilmm » Сря 04 ное 2015 17:38

Edit-нах го. Благодаря. Наистина по-малкия разход в микса е бензин ;)

По принцип, когато сложих ГИ точно такива бяха съображенията - икономия и по-просто устройство на автомобила.

Само, че TSI не е просто устроен автомобил...

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 04 ное 2015 20:21

а Check-a как е ? Успяха ли да обучат всичко за да не се появява или си свети ? Реално според мен тези 2000лв първоначална инвестиция би следвало да се избият за около 20-25хил км което е ок поне за мен.

momchilmm

Мнениеот momchilmm » Чет 05 ное 2015 19:08

При мен чек свети, защото поради някаква неизвестна все още за мен причина, оборотите мърдат, автомобилът лекичко тресе и компютъра се бърка. Като цяло случвало ми се е да карам по 3-4 дена със светещ чек и после сам си изгасва. Примерно за 2 години ми се е случило 2 пъти това.

Има особеност - компютъра на газта трие чековете на компютъра за бензина. Образно казано. Има ги записани, но не ти свети лампата.

Тъй като почти от самото начало имам такъв проблем в оборотите, от време на време търся причината. Не навсякъде може да се чете компютър на TSI, а пък ако му сложиш газ, повечето от тези, които могат да го четат не искат, защото отнема часове и няма никакви гаранции, че ще стигнат до заключение каква е причината, поради която си отишъл при тях. Газаджиите казват "по газовата проблеми няма, оправяй се". И така постоянно и периодично плащам само за четене на компюър и диагностика.
Свещи съм сменил. За момента съм на ниво разместване на бобини по цилиндрите, тъй като имам два цилиндъра, на които всъщност се записва тази грешка. Вече след бобините имало едни клапи, които са разпробити, защото обслужват и газта...
Така малко по малко може и до дюзите да стигна... Пък те също не са евтини...

Потребителски аватар
ivan_pop
Автомобил: OVB
Двигател: X18XE1

Мнениеот ivan_pop » Чет 05 ное 2015 21:04

За да разбереш дали проблема е в мотора или от газта,трябва да се изтрият грешките и след това да се кара само на бензин примерно една седмица.Ако няма проблем на бензин а на газ се появяват грешки се сменят/разменят първо свещи и след това бобини на проблемните цилиндри и се гледа какво се случва.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 06 ное 2015 12:46

momchilmm написа:Вече след бобините имало едни клапи, които са разпробити, защото обслужват и газта...

за вихровите клапи ли става въпрос ?

ivan_pop написа:За да разбереш дали проблема е в мотора или от газта,трябва да се изтрият грешките и след това да се кара само на бензин примерно една седмица.Ако няма проблем на бензин а на газ се появяват грешки се сменят/разменят първо свещи и след това бобини на проблемните цилиндри и се гледа какво се случва.

това е абсолятно вярно, бензиновия компютър следи бензиновия трим и се напасва непрекъснато, когато караш на газ получава различни от предписаните данни и се обърква. Като грешки при диагностика какво записва ? Защото Check свети по много причини. Вадил ли си свещите , еднакво ли са работили ?

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Пет 06 ное 2015 17:12

При маторите с директно впръскване е малко по-различно, от колкото при конвенционалните МПИ-та. Там има моменти на работа на доста бедни смеси и поради тази причина за всеки мотор си има отделна карта.

Потребителски аватар
ivan_pop
Автомобил: OVB
Двигател: X18XE1

Мнениеот ivan_pop » Пет 06 ное 2015 19:38

jijane написа:При маторите с директно впръскване е малко по-различно, от колкото при конвенционалните МПИ-та. Там има моменти на работа на доста бедни смеси и поради тази причина за всеки мотор си има отделна карта.

За всеки мотор с ГИ,какъвто и да е той се прави негова си карта.Това важи с особена сила за колите втора ръка.Там дори при еднакви мотори,се правят различни карти.Причината е ,че са различно износени!

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Пет 06 ное 2015 22:10

ivan_pop написа:
jijane написа:При маторите с директно впръскване е малко по-различно, от колкото при конвенционалните МПИ-та. Там има моменти на работа на доста бедни смеси и поради тази причина за всеки мотор си има отделна карта.

За всеки мотор с ГИ,какъвто и да е той се прави негова си карта.Това важи с особена сила за колите втора ръка.Там дори при еднакви мотори,се правят различни карти.Причината е ,че са различно износени!

Не си ме разбрал. На директното впръскване си има готови карти.

caravel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот caravel » Съб 07 ное 2015 7:23

jijane написа:
ivan_pop написа:

Не си ме разбрал. На директното впръскване си има готови карти.

Можеш и сам да си направиш картата, не е по-разлино, само дето отнема повече време, но е по-добре от готовата.

momchilmm

Мнениеот momchilmm » Вто 17 ное 2015 12:51

DoH_KuXoT написа:за вихровите клапи ли става въпрос?
Да, същите.

DoH_KuXoT написа:Като грешки при диагностика какво записва? Защото Check свети по много причини. Вадил ли си свещите, еднакво ли са работили ?
Свещите ми са нови, сменени преди 1 година в Порше София Изток. Вадихме ги с едно приятелче няколко месеца след това на едно нещо като тестер и си дават нормално искри. Не знам как се преценява дали са работили еднакво. Даже за първи път чувам. Бобини не съм пробвал още.

А конкретно за грешките - на втори и трети цилиндър се записват. Точно като дефиниция не знам, защото никой не ми ги разпечатва. Само ми казват - записва грешки. Точно какви - нямам идея. А аз обикновено не съм там, когато ги четат. И понеже не всеки може да ги чете (както споменах) нямам голям избор.

Колата тресе и на бензин, и на газ. Като карам на бензин не се появяват много често чековете, ако обаче си пусна газ - зачестяват. Иначе като работа - работи еднакво. Върви доста добре, има мощност.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 17 ное 2015 12:57

не мога да разбера защо са дупчени вихровите клапи и какво означава оибслужват газта ? Те нямат отношение към горивото а само и единствено към дължината на пътя на входящия въздух според нуждите, въртящ момент или мощност.

А за свещите се съди по цвета , дали са с еднакъв цвят всичките, дали са мишо сиво, керемидено червеникаво, черни, бели и т.н.

Проблема според мен е че не си намерил кадърен диагностик, не може да ти каже записва грешка ама не знам каква и не мога да ти я разпечатам или поне да ти кажа код-а на грешката.

momchilmm

Мнениеот momchilmm » Сря 18 ное 2015 12:37

Така де. Ама като имаш газ на TSI, рязко спадат диагностиците, които знаят какво да правят.
Затова и отначало препоръчах да не се слага газ на такъв автомобил - не си струва чак толкова. Икономията е по-малка, а когато имаш проблеми всичко е още по-трудно.

Често получавам и отказ за диагностика, щом кажа, че имам газова уредба.

Върни се в “Автогазови уредби”