И така започна одисеята.Играл съм си като цяло 1 ден с колата(тоест днес),но резултатите са обещаващи.
Като за начало трябва да знаем какво е диференциално налягане.А именно това е разликата от това какво има в колектора и налягането от редуктора.При коли с атмосферни мотори е очебиещо ,че има вакуум.Той по самосебеси е с налягане с отрицателен знак.Изваждаме двете налягания( редуктор - (-ваккум)) и реално получаваме сбор.Тоест при налягане от редуктора 160kPa и вакуум 44kPa,се получава диф.налягане 204kPa.Сега за газ виждам най-различни мнение както и за метана,но виждам че всичко се върти около 1.3 до 1.6 за газ и от 1.8 до 2.1 за метан.Дюзите на колата се смятат с калкулатор.От разбиращ човек пък подразбрах следното нещо: до 115кс 2мм,до 136кс 2.2мм и нагоре вече се осланяш нацяло на калкулатора.Има и един коефицент,дето все още не го разбирам напълно(а и може би ,защото моят компютър го изкарва в процентно съотношение за разлика от да кажем Фобос).А то е между времената за бензин по време на работа на бензин и на метан.Тоест каква е разликата в двете бензинови времена според компютъра.Добре е да е стойност близка до 1.
Дотук правилно ли съм разбрал теорията сухата....ако да супер и ще бъда благодарен да го потвърдите(ако някой си разбира поне малко от това дето съм написал).
След това се заиграх да си настроя колата.Доближих двете бензинови времена максимално близко(колкото може де) изтрих картата и дадох да симулира готовата от компютъра,защото нямах време да карам.След това се заех с настройка на смесите(корекция).Видях че колата се зачудва при рязко подаване на газ(общо взето това го видях от моят познат,който първоначално го настройваше).Той го обясни това нещо с малко предверение(аванс) и големи дюзи(2.4мм имах тогава на колата).Да ама след като сложих 2.1мм проблема остана и се загледах в графиката и ламбда сондата.При рязкото подаване на газ,времената на дюзите стават огромни(близо 30мс),ламбдата отчита много богата смес и общо взето колата се придавя.Видях курсора къде обикаля по картата и започнах корекция.Така докато притрисането изчезна и оборотите се връщаха и заковаваха ПХ без да играят хоро

Въпросите ми така да го кажа към момента са следните:
Когато даваш корекция на дюзите,за да смалиш/увеличиш времаната,реално при по-ниска корекция времената падат или се покачват,защото не намерих зависимостта напълно..дали защото виското ми се зацепваше чат пат?
Колкото по-високо е налягането,толкова по-малки трябва да са дюзите и обратно?
Колкото е по-високо времето на рейката,толкова по-малко газ впръсква?
Сега няколко въпроса и по компютъра.Имам следните опции:
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/ ... 8883_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 6065_o.jpg
Не обръщайте внимание на показанията...те са в демо режим.Всички стойности компютъра си ги мени както си иска за симулация.
Тук въпросите са ми следните:
Корекция на налягане(референция).тази стойност за какво се избира точно?Как да я определя(имат предвид корекция на налягането над определена стойност в проценти?
Сега на инжекторите:
Този подгрев на инжекторите как се осъществява?Виждам,че има време от 30сек с импулси по 2мс(реално рейката ми не реаргира толкова бързо,защото е 3 ома и времена под 4мс са и непосилни).Проблем ли ще е ,ако увелича това време?
Режима кът офф как работи точно.Тоест това налягане защо го попълвам?На бензин ми е ясно как работи тази система,но не и на газ..
Благодаря предварително,ако някой сподели какво знае.Целта ми е да си настроя колата както аз искам и да работи без проблеми,че в България работата е малко ,ако не си го напраивиш сам,рядко има кой.Историята с голфа и АГУ-то се повтаря бавно,но славно.
Нека темата стане нещо като наръчник за начинаещия "мапер"....