http://www.signlanguage-bg.com/bg/speci ... bg/380.htm
Температурата на бутилката се ПРОМЕНЯ. Не само от вншната температура, ами и от самият ПРОЦЕС. Единственето обема е постоянен

коментираме случая когато газта намалява, следователно обема над течната фаза се увеличава, значи нашия в нашия случай V=const е неприложимо! обема се мени, нали това е основното, газта намаляваDobromirski написа:Да колега, но не t=const , a VДемек , процеса не е изотермен а изохорен
![]()
http://www.signlanguage-bg.com/bg/speci ... bg/380.htm
е направо няма смисъл да обяснявам повече за кой обем говорим и налягането НАД течната фаза, това е доказано отдавна, като и да е . Колата явно върви повече благодарение на по-благоприятна горивовъздушна смес. Между другото колега, сам казваш, че температурата почти не се променя, това което аз твърдя!Dobromirski написа:хахахаха , колега ти ме убия попрочети малко и виж точно за кой обем става на въпрос
)))
ПП: Кгато V=const (тоест съдът в който е поставен) , няма значение колко е количеството на течната фаза, достатъчно е да има такава за да е запазено условието за равновесие. Лекото изменение на обема , би довело до изменение на налягането, от там преместване на точката на кипене и съответно равновесната температура. Както и да е , мисля , че е безмислено да споримпо темата , въпроса е какво става когато газта намале и остане за около 50км.
Както вече казах , единственото което може според мен да стане е , сондата (тръбичката през която влиза течна газ към изпарителя) да остане над нивото на течността, и към изпарителят да ходи газова фракция, а наличието на течна фаза в бутилката продължава да потдържа равновесното състояние, от там налягането в бутилката, и колата продължава да се захранва с газ. Разликата е , че изпарението става в бутилката , при което температурата и леко пада, а с това и налягането. ( но като се има предвид скоростта на процеса (скоростта на изпаряване зависи от потреблението на газ, защото това същност е делта V ) и топлообмена на бутилката с околната среда, мисля , че температурата й почти не се променя.
Dobromirski написа:хахахаха , колега ти ме убия попрочети малко и виж точно за кой обем става на въпрос
)))
ПП: Кгато V=const (тоест съдът в който е поставен) , няма значение колко е количеството на течната фаза, достатъчно е да има такава за да е запазено условието за равновесие. Лекото изменение на обема , би довело до изменение на налягането, от там преместване на точката на кипене и съответно равновесната температура. Както и да е , мисля , че е безмислено да споримпо темата , въпроса е какво става когато газта намале и остане за около 50км.
Както вече казах , единственото което може според мен да стане е , сондата (тръбичката през която влиза течна газ към изпарителя) да остане над нивото на течността, и към изпарителят да ходи газова фракция, а наличието на течна фаза в бутилката продължава да потдържа равновесното състояние, от там налягането в бутилката, и колата продължава да се захранва с газ. Разликата е , че изпарението става в бутилката , при което температурата и леко пада, а с това и налягането. ( но като се има предвид скоростта на процеса (скоростта на изпаряване зависи от потреблението на газ, защото това същност е делта V ) и топлообмена на бутилката с околната среда, мисля , че температурата й почти не се променя.
пак ще го напиша при: t=const; P1*V1=P2*V2=const или P*V=const или закон отпреди мнооооого години. Aко някой не ме е разбрал коментирам посочения закон за ОБЕМА НАД ТЕЧНАТА ФАЗА естествено. и моля това е така не пишете глупости, просто един учебник по термодинамика и всичко става ясно Ето ги описани процесите в една презентациика http://www.119sou.com/e-learning/fizika ... .ppt#263,8,Изотермен%20процес
писна ми да се разправам с компетентни които противоречат но не се опитват да дават обяснения. а щом P*V=const е погрешно, браво колега Бойл напразно се е "мъчил"dandan написа:пак ще го напиша при: t=const; P1*V1=P2*V2=const или P*V=const или закон отпреди мнооооого години. Aко някой не ме е разбрал коментирам посочения закон за ОБЕМА НАД ТЕЧНАТА ФАЗА естествено. и моля това е така не пишете глупости, просто един учебник по термодинамика и всичко става ясно Ето ги описани процесите в една презентациика http://www.119sou.com/e-learning/fizika ... .ppt#263,8,Изотермен%20процес
Колега, линка който си дал е добър но и ти си преско4ил някои работи: Там става въпрос за идеален газ, про4ети определението. Накрая има няколко думи за хладилни машини , запознай се малко по-подробно с тях. При нали4ие на те4на и газова фаза закона е малко по-друг ама ти си знаеш де . Всъщност отговора е в определението за идеален газ. Закона не важи тук защото при зареждане според твоята теория например на празна бутилка в която е останало само газова фаза и я заредим до пълна , по този на4ин намаляме обема да ре4ем 100 пъти, при което би се полу4ило налягане от 100 бара , това пък е невъзможно щото газовите колонки зареждат с около 8 бара.
Описаният опит може да се проведе не само с въздух, но и с произволен газ. При това се получават същите резултати. По - прецизни опити показват, че на закона на Бойл - Мариот се подчиняват със задоволителна точност само достатъчно разредените газове. При силно сгъстените или силно изстудени газове се наблюдават забележими отклонения от този закон. Газ, чието поведение се подчинява съвършено точно на закона на Бойл - Мариот, е прието да се нарича идеален газ. Разредените газове с достатъчно голяма точност можем да разглеждаме като идеални.
dandan написа:Колегата Бойл не се е мъ4ил напразно, ама и ти не 4етеш и се запъваш. Закона на Бойл важи за идеален газ, какъвто не е пропан-бутана. Закона важи до тогава докато няма те4на фаза дори и за пропан-бутана. Доказвам ти го с това за налягането при зареждане- пак не си съгласен. Ми не ми се търсят книжки за да го доказвам на високо ниво щото не знам дали ще има ефект дори и да го докажа. Опитах се по-прости4ко-не става.
Айде със здраве.Описаният опит може да се проведе не само с въздух, но и с произволен газ. При това се получават същите резултати. По - прецизни опити показват, че на закона на Бойл - Мариот се подчиняват със задоволителна точност само достатъчно разредените газове. При силно сгъстените или силно изстудени газове се наблюдават забележими отклонения от този закон. Газ, чието поведение се подчинява съвършено точно на закона на Бойл - Мариот, е прието да се нарича идеален газ. Разредените газове с достатъчно голяма точност можем да разглеждаме като идеални.
Ето това намерих набързо ето от тук:http://www.signlanguage-bg.com/bg/specialized%20bulgarian%20sign%20language/bg/379.htm
дано да свърши работа
И колега TURL , дано не се занимаваш в тази област щото всезнайковци много ама и не 4етат а трябва друг да им го поднася.
Върни се в “Автогазови уредби”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 12 госта