какъв % от газовата бутилка е нормално при пълнене

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
black`
Автомобил:
Двигател:

Re: какъв % от газовата бутилка е нормално при пълнене

Мнениеот black` » Чет 14 яну 2010 1:49

И аз на 40 литрова събирам около 35 максимум, не повече. Никога. Ако видя да ми напълнят 42 литра в 40 литровата бутилка просто няма да им ги платя. :lol: 8)

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Чет 14 яну 2010 11:27

моята бутилка е 20 литра и клапана спира на 10 литра(когато е била напълно празна),което пак не е добре,аз ги карам да сипват по 1-2 литра отгоре!!!когато знам ,че ще пътувам на далече сипвам почти 19-20 литра и няма проблем(когато си ми сипят повече минавам и повече километри ,демек не лъжат,разхода си ми е един и същ).....при газта всичко е някакъв компромис

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Пон 18 яну 2010 9:53

joromnt написа:Имало е случай когато в тая бутилка е оставало по кило-две газ и съм плащал по 52 литра. Но като не ми изнася, да си карам на бензин. :screwy

Веднъж машината беше казал нещо от рода на това че и с пръдня да я пълниш бутилката след като е 40 литра няма как да влезе повече. Газта в бутилката си е течна и припомняйки си физиката за примерно 7 клас ... явно няма как в определен обем да събереш повече.
Така че на който му събира повече от колкото дефакто е обема - да си смени газстанцията.

Иначе моята бутилка е 42 литра и само на Шел успяват да я напълнят с 40 но съдейки по разхода са си 40 реални литра.

Потребителски аватар
eCy!
Автомобил: Golf
Двигател: BMN

Мнениеот eCy! » Пон 18 яну 2010 18:15

passenger написа:
joromnt написа:Имало е случай когато в тая бутилка е оставало по кило-две газ и съм плащал по 52 литра. Но като не ми изнася, да си карам на бензин. :screwy

Веднъж машината беше казал нещо от рода на това че и с пръдня да я пълниш бутилката след като е 40 литра няма как да влезе повече. Газта в бутилката си е течна и припомняйки си физиката за примерно 7 клас ... явно няма как в определен обем да събереш повече.
Така че на който му събира повече от колкото дефакто е обема - да си смени газстанцията.

Иначе моята бутилка е 42 литра и само на Шел успяват да я напълнят с 40 но съдейки по разхода са си 40 реални литра.

Колега зимата съотношението Пропан-Бутан е различно от това което е лятото и когато се пълни с големи атмосфети бутилката се пълни до откос (което не е хубаво) сами си обяснявате че студа сфива а топлината разширява с газта се получава съшото нещо

Последна промяна от eCy! на Вто 26 яну 2010 22:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Пон 18 яну 2010 18:16

мойта бутилка е 50 литра карам докато не изгасне колата и като отида да я напълня не събира повече от 30-33 литра зависи как съм карал

Потребителски аватар
ivo_kostov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_kostov » Пон 18 яну 2010 22:04

При мен 40л. бутилка се пълни около 38 литра на Shell,
на ЛукОйл около Сливен ми напълниха веднъж около 42 литра,
но по shell-овете е винаги около 38 с които си минавам около 420км. извънградско
при умерено каране

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Вто 19 яну 2010 11:47

eCy! написа:
passenger написа:

Колега зимата съотношението Пропан-Бутан е различно от това което е лятото и кога се пълни с големи атмосфети путилката се пулни до откос (което не е хубаво) сами си обяснявате че студа сфива а топлината разширява с газта се получава съшото нещо

Не съм много сигурен ама тогава какво става ако отида и си няпълня бутилката догоре при минус 15 градуса и ми сипят литър повече от вместимостта, а после прибера колата в отопляем при 20 градуса гараж ?
Нясно съм че в зависимост от температурата се променя обема.

Потребителски аватар
eCy!

Мнениеот eCy! » Вто 19 яну 2010 19:16

passenger написа:
eCy! написа:
passenger написа:

Колега зимата съотношението Пропан-Бутан е различно от това което е лятото и кога се пълни с големи атмосфети путилката се пулни до откос (което не е хубаво) сами си обяснявате че студа сфива а топлината разширява с газта се получава съшото нещо

Не съм много сигурен ама тогава какво става ако отида и си няпълня бутилката догоре при минус 15 градуса и ми сипят литър повече от вместимостта, а после прибера колата в отопляем при 20 градуса гараж ?
Нясно съм че в зависимост от температурата се променя обема.

Става това: избивя някоя връзка - траба до клапана, най-често самия клапан, може и сондата на бутилката... преди около месец на 1ин приятел изби клапана точно от това нещо... чувал сам и др случеи трябва да се внимава как и кога се пълни

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 20 яну 2010 1:53

Колеги проверете си хубаво газовите, че като чета с 1 литър и повече чак отгоре на вместимостта как пълните. :shock :screwy :horror:

Петре
Автомобил: Golf II
Двигател:

Мнениеот Петре » Сря 20 яну 2010 11:43

Едва ли на всички бутилките са за преглед,по скоро смяна на бензиностанцията

Потребителски аватар
eCy!

Мнениеот eCy! » Сря 20 яну 2010 15:51

Петре написа:Едва ли на всички бутилките са за преглед,по скоро смяна на бензиностанцията

Колегаа чети нагоре, после с тия бензиностанции, те че и те са измамници.....

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Сря 20 яну 2010 23:08

Така де... ама тия литри, дето уж щели да са повече при по-ниска температура - ми няма да са... Като е по-ниска температурата на бутилката, то ще бъде по-ниска и на резервоара, където се съхранява пропан-бутана и колонката ще отчете пак същото количество газ... :)
Реално може би може да се падат повече мегаджаули енергия на единица обем, но това се компенсира от влошената работа на АГУ в студено време... :)

Потребителски аватар
eCy!

Мнениеот eCy! » Чет 21 яну 2010 8:59

The_Machine написа:Така де... ама тия литри, дето уж щели да са повече при по-ниска температура - ми няма да са... Като е по-ниска температурата на бутилката, то ще бъде по-ниска и на резервоара, където се съхранява пропан-бутана и колонката ще отчете пак същото количество газ... :)
Реално може би може да се падат повече мегаджаули енергия на единица обем, но това се компенсира от влошената работа на АГУ в студено време... :)

До някъде си абсолютно прав... само дето резервоара на бензиностанцията по закон трябва да е на 2 метра в земята и има 40см. излолация ;) така че колконката ти вкарва каквото си й пише :да:

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Нед 24 яну 2010 12:37

Доколкото знам резервоарите където се съхранява горивото на бензиностанциите се подгравят с котли за да са винаги на някаква темепратура. Мисля такава каквато е при продажбата от производителя, която пък установена с няккъв стандарт.
С други думи би трябвало, но както и да е ...

Доколкото успях да намеря в нета ...
Газта при:
0 градуса е 1880 литра за 1 тон (при 1 бар) ... 1000/1880 = 0.531 л/кг
15 градуса е 1960 литра за 1 тон (при 1 бар) ... 1000/1960 = 0.510 л/кг
т.е. разликата е 80 литра за 1 тон.
Ако сипвам примерно не 1 тон а само 20 кг (т.е. една по-малка бутилка).
при 0 градуса 20 / 0.531 = 37.66 литра
при 15 градуса 20 / 0.51 = 39.22 литра
Май се получава така че при разлика от 15 градуса на 1 бутилка от 40 литра има разлика от около литър и половина. Ако предположим че харча е около 12/100, то се получава че той ще се промени с около половин литър на 100км
Но пък аз сипвам газтата в литри а не килограми ... и литрита са си литри при каквата и да е температура, друг е въпроса че тежат повече или по-малко

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIY4ever » Пон 25 яну 2010 14:15

Абе те тия 80% са неспазваеми, имайки предвид колко ненадеждни са ограничителите (тип клозетно казанче) в бутилките.
Да се опитваш да пълниш винаги по-малко е несигурно, освен ако караш винаги докато свърши газта, или ако имаш достатъчно точен индикатор за количеството (рядкост). Иначе просто не знаеш колко има в бутилката.
Поне на половината бутилки ограничителите не работят, а повечето от останалите работят понякога... Така че кажи речи всяка бутилка е пълнена "до дупка", поне веднъж. Моята е на 8 години, и винаги е пълнена "до дупка" - ограничителя не работеше дори като нов, а винаги пълня "догоре".
Реално това не е опасно, тъй като налягането ще е най-много равно на това което осигурява колонката.
Проблем е само ако веднага зарежеш колата на слънце и то за дълго. Което може да се случи и ако си се старал съвестно да сипваш по-малко, ама не си сметнал добре. :-)
Най-безопасно е просто да се зарежда винаги *преди* пътуване. Без значение работи ли ограничителя или не, малко ли си сипал или до дупка, така няма риск.
И е добре бутилката да не може да се огрява директно, напр. в този смисъл тороидалните тип "рез.гума" са за предпочитане.
Иначе масово лъжат, а с тоя франчайзинг, както беше споменато вече дори бензиностанции с едно лого може да са много различни. Например на ОМВто на бъкстон и околовръстното редовно ми сипват с 1 литър над абсолютния обем на бутилката, а веднъж и 2 отгоре вкараха. :-) Температурата няма съществено значение тъй като колкото и да е студена празната бутилка, трудно ще охлади мигновено 35 литра газ та да се свият с цели 1-2 литра. :-)

Върни се в “Автогазови уредби”