Разход 1.6 АЕК

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Вто 03 окт 2006 23:20

така....като казах "слаб" мотор имах предвид съпоставката между 1.6 и 1.8 на това купе, според мен е по-добре 1,8.....и аз не виждам смисъл в карането на газ, затова и не слагам.....разход под 10 градско бензин, за мен почти невъзможно, естествено има изключения....но по мой наблюдения върху карането на познати, приятели, включително и моето каране е следното : паля колата на, изминавам 5-10км, спирам.....мотора изстива после пак....плюс светофари, засръствания (карам в по натоватеното време на деня)....и т.н....и затова ми се вижда нереално градско под 10.....

Потребителски аватар
Svetilio
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Svetilio » Вто 03 окт 2006 23:32

всичко зависи от маршрута, трафика ,часовия диапазон, стъпката...имам приятел който може да накара и дизел да гори над 12 градско.....
общо взето тази тема е дъвкана, дъвкана..... истината е една , да падне още цената на горивото :!: / дизел,бензин,газ..../ пък ако ли не....живот и здраве да има :lol:

Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Вто 03 окт 2006 23:34

именно 8) затова си говорим.....

Потребителски аватар
XIKS
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот XIKS » Сря 04 окт 2006 0:09

значи 1.6 не е слабичък моя е 101 кончета и е добър за купето и преди съм карал на газ 2-ка 3години и знам 4е разхода газ бензин е около 2 литра отгоре газ нормалното на бензин колата ми гори 9 значи нормално газта да е около 11 щом я сложиха 2 месеца не съм превишавал 12 мислех че като улегне ще падне малко а тя се качи на 15 и стана изведнъж така че мисля че ще разберете кое ми е страното че изведнъж скочи разхода с 3 литра и 9 бензин 15 газ 6 литра разлика мисля 4е не е нормално.................... :wink:

Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Сря 04 окт 2006 0:24

за "слабичкия" мотор имах предвид 1.6 75 коня, сигурно бъркам буквения код, за което се извинявам ако съм объркал

Потребителски аватар
XIKS
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот XIKS » Сря 04 окт 2006 0:53

:wink: е не се извиняваи няма за какво и ние не пояснихме както трябва

Потребителски аватар
zgeorgiev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zgeorgiev » Сря 04 окт 2006 9:14

...кво направихте вие бе хора... много отговори, много неща...
Извинявам се, че не уточних - говорим за 1.6, 101 к.с.
Сигурен ли си в качествата на свещите (много ги ментосват)? Като си сложил нови да са поработили 2-3хил. км читаво и след това да се ебават?

Ами купувах ги от "Ауто хелп" - мисля че те са официален дистрибутор на NGK. Все пак си мисля, че не е от тях (съдя по поведението на колата) пък и дадох 50 лв. през април нови 50 лв. са си 48 литра газ, колко време ще ги избивам?
....аз съм с AFT , градско съм между 8,5-11 в зависимост от трафика /карам до 3000 rpm /.... днес минах 14 км със средна скорост 13 км/h при разход 11,8 po MFA....

И при мен се получава нещо такова - около 11/100 (бензин) щото карам предимно на къси разстояния. Аз като слагах газовото обаче разликата в цените газ/бензин беше повече от 1 лев и явно съм си направил грешно сметките...
Както и да е, аз съм сигурен, че тоя двигател може да харчи по-малко от 14/100. Той го е доказвал. Дори и колеги във форума твърдят същото. Павката (от Княжево) кара AFT и разхода му е 10/100 градско.
Сега се сещам и нещо друго. Докато папкаше по-малко колицата е имала закъсан (около 2-3 см) въздуховод (дебелото гумено съединение между всмукателния колектор и въздушния филтър) - за който въобще не подозирах. Воден от принципа "когато отбора играе добре, смени не се правят" въобще не поглеждах под капака. След като поправих пораженията колата започна да се държи по-добре, но пък и да папка повече. Чудя се дали това може да има нещо общо с разхода... Примерно да ми е богата сместа в момента, знам ли...
Благодаря ви за отговорите!

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Сря 04 окт 2006 9:25

Нека и аз да се включа в темата за разхода на този двигател. По случайност карам такъв и имам известни наблюдения. Карал съм го и на бензин и на газ продължително време, така че имам база за сравнение. Като цяло колата е конструирана да върви на бензин, за това тези които имат достатъчно пари, моля да не четат :wink: .

А за другите ще споделя следното инфо. На градско колата гори 10 - 11 л. бензин, а на газ 12 - 13л. та по сметката на Svetilio:

10*1.65 = 16.5 лв.
12*1.05 = 12.6 лв

разликата е 3.9 лв. на 100 км. градско шофиране.

Месечно аз правя около 2000 км. в града т.е спестявам 20*3.9 = 78 лв.
ако трябва да го сметне годишно това прави 936 лв. Лекично само вметвам, че в момента цената на газта по - висока от настоящата не е била до сега, докато тази на бензина отдавна не е била толкова ниска.

При извън градското разликата зависи, конкретно от стила на шофиране, според моите наблюдения, колкото по бързо караш, толкова повече нещата стават в полза на газта, колкото по бавно в полза на бензина. Сега ще обясня по подробно какво имам предвид. Успявал съм с тази кола да постигна разход на бензин 5.3/100 на извънградско и съм успявал 9.5/100. На газ няма такава драстична разлика под 8.5/100 не съм успявал да падна никога, но и при най свирепото каране не съм вдигал повече от 10.5/100 ( разбирай скорости над 160 км/ч. в продължение на 100-ци километри(не в БГ).

Сега да кажем и две думи за поддръжката, ако всичко по газовата система е направено с мисъл, тя няма да създава проблеми. Годишно можете да похарчите за нея не повече от 100 лв. ако желаете да я поддържате в безупречно състояние(аз не го правя), но задължително трябва да се минава годишен преглед, който е около 20 -30 лв. Та това е за този двигател или поне за мойта бройка. За сега е на газ.... :roll:

zueka1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zueka1 » Сря 04 окт 2006 13:34

На мене газ градско със задръстванията в пиковите часове ми е около 11, на бензин не съм мерил. Мисля че е добре. Предишният ми голф 2 ка даваше същите показатели на 75 те си кончета.

Потребителски аватар
Svetilio
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Svetilio » Сря 04 окт 2006 18:48

relaxxx написа:....... За сега е на газ.... :roll:

точно,ясно и намясто. честно казано и аз бях на крачка от газ , но почна да пада бензина, дано се задържи поне. Другият момент е ,че зимата кола на газ винаги гори повече градско + това газта винаги поскъпва допълнително.....
Ще мислим за еко горивото отново напролет.

P.S. не съм сложил газ само защото не знам какъв ще е резултата - икономия или ядове.......от кола до кола и майстор /уредба има разлика :(

Потребителски аватар
naskogolf
бърз голфаджия
Автомобил: Passat B 7 Alltrack
Двигател: 2 CFG 2014

Мнениеот naskogolf » Сря 04 окт 2006 20:03

На газ колата трябва да гори с литър повече от бензина ако е обикновена ,аз съм с газов инжекцион и расходът бензи газ е еднакъв,а относно зимата колата харчи и повече бензин.

Потребителски аватар
XIKS
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот XIKS » Сря 04 окт 2006 21:31

значи направих преди 3 дни следното нещо един приятел задържа колата на 3000 оборота врътнах аз винта за газта н дясно докато оборотите изведнъж паднаха после върнах малко и те пак се качиха покарах мн. я бях склопил и над 3000 оборота се мъчешее върнах още малко и така ми хареса колата как върви днес допълних бутилката със 20 литра съм изминал 175км 11.42 на 100 колега пробваи и засечи после

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Чет 05 окт 2006 7:33

Според мен е много такъв разход. Аз карам друг тип кола и Софийско градско с обичайните задръствания без пиковите при супер икономично каране до 2500 оборота докарвам разход от порядъка на 10.5-11л. газ.

Потребителски аватар
naskogolf
бърз голфаджия
Автомобил: Passat B 7 Alltrack
Двигател: 2 CFG 2014

Мнениеот naskogolf » Чет 05 окт 2006 20:37

Не е много този разход зависи от трафика и от къде минава защото в пиковите часове в Софиа е АД.

Потребителски аватар
zgeorgiev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zgeorgiev » Чет 05 окт 2006 21:05

Стига бе! Аз съм го написал. Харчила ми е 10-11/100 (2 месеца), сега ми харчи 14-15/100. Не съм поменял начина си на каране нито газостанциите - зареждам от Лукойл и ОМВ. Сигурен съм, че има неква игра ма като не знам ква...
Иначе и според мен не е нормален тоя разход въпреки задръстванията - все пак всички минаваме през тях повече или по-малко.

Върни се в “Автогазови уредби”