за стикерите GAS или простотия по бг

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Re: за стикерите GAS или простотия по бг

Мнениеот golfer » Пон 26 мар 2007 22:25

Обикновенно не се обяснявам, когато премествам теми, но има цял подфорум за Автогазови уредби.
там има и тема за задължителните стикери, които трябва да се лепят на стъклото на автомобилите с АГУ.

Между другото изразявайки мнение/гражданска позиция в основния форум на VW-ентусиастите обиждаш моята Родина България, което го приемам лично!
biol написа:малииии мъкаааа колко мъка има из българистан

Темата е за ключ, но .....само ще я преместя в правилния раздел!

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пон 26 мар 2007 22:42

Аз пък LPG-то го знам като: Liquid Pressure Gas
Аз под газ разбирам - агрегатно състояние!!!
Газове като гориво много - Пропан-бутан, Метан, Водород ...
Добра е идеята, ама най ме е яд да си лепя разни стикери по колата.
Само клубния ме кефи. Този за бебе в колата поседя само няколко месеца докъто мине мерака на Жената (с глвано Ж). :wink:

п.п. иначе и аз си купих - не заради друго, а само заради това да не се заяждат с мене куките, не че няма закакво да се заядът де ама.....

Потребителски аватар
biol
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: за стикерите GAS или простотия по бг

Мнениеот biol » Пон 26 мар 2007 23:10

golfer написа:
Между другото изразявайки мнение/гражданска позиция в основния форум на VW-ентусиастите обиждаш моята Родина България, което го приемам лично!
biol написа:малииии мъкаааа колко мъка има из българистан

Темата е за ключ, но .....само ще я преместя в правилния раздел!

Горд съм че държш на родината България, аз също
държа и на земята, хората, историята, култирата и мн. други неща тук ..(и за това съм още тук) Само нещо с дъжавниците които правят държавата....... ама изобщо не ги понасям и тука включвам не само тези марионетки кадето си пишат разни закони, а и тези (""""бизнесмени""""") където има плащат

и темата да свързана е с стикерите, но като цяло е за глупоста и компетентноста на този които е измислил стикера

Като Бъгарин, смятам че езика на които трябва да се пише в България е БЪЛГАРСКИ а не шльокавица както GAS
или ако пък изкат на EN има друго означение както и за символа не е !, а си има международно приет

за тези доводи смятам че темата е за общи

Потребителски аватар
napster
Автомобил: BMW E30
Двигател: 1.6 LPG

Мнениеот napster » Вто 27 мар 2007 8:29

Е добре аз имам газова уредба (друг е въпроса че не карам на газ) и нямам такъв стикер понеже не карам на газ. Дали ще се запънат за тоя стикер ако ме спрат? :roll:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 27 мар 2007 12:54

Абе нещастници. Заради такива все повече хора подкрепят израза "обичам родината, мразя държавата".

Стикери, всевъзможни тафтаци. скоро ще гледаме с перископ понеже стъклата са залепени отвсякъде.

И какъв е смисъла от този стикер? Да улеснява мазните фуражки? Никаква практическа полза не виждам, още повече че не е никаква гаранция за изправност и т.н. И действително в английския разговорен език "gas" означава "бензин".

Засега не бързам - ще си сложа като ми дойде време за преглед на газовата през май, и разбира се ще е в ъгъла на стъклото където ще бъде постоянно покрит с кал и няма да се вижда изобщо, както е и с другите стикери отпред. :-) Който иска да го гледа - да ми изчисти стъклото. :-)

Чудя се дали да не си отпечатам и едно стикерче с пърдящ задник с фуражка и надпис "GAS". :-)

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Сря 28 мар 2007 12:26

Какво се хванахте за термините? Това с "Izlizane" и "Bez izhod" наистина е дивотия. Но кой ще ми каже коя е английската дума за ГАЗ. Ами… GAS – няма друга. И тя може да бъде събирателна за всякакви вещества, които при нормални физични условия са в газообразно агрегатно състояние, т.е. държат се като ГАЗОВЕ. Не е съвсем точно, но е универсално, иначе за всеки вид газообразно гориво, трябва да има различен стикер.
Според мен по-важното е да се идентифицира потенциалната опасност, за да имат едно наум хората (не само пожарникари), които са се озовали по една или другa причина на мястото на ПТП с автомобил с газова уредба. А на пътя рацерите, кото карат след такъв автомобил, едва ли ще се стреснат от миниатюрната удивителна на стъклото. Те на къде по-големи знаци не обръщат внимание…

ANNIHILATOR написа:Аз пък LPG-то го знам като: Liquid Pressure Gas
Аз под газ разбирам - агрегатно състояние!!!
Газове като гориво много - Пропан-бутан, Метан, Водород ...

И трите газа, които си споменал, при определени условия могат да бъдат Liquid Pressure Gas, но само единият от тях е достоен да носи името Liquid Petrolеum Gas

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 29 мар 2007 8:44

Хе, ако причината беше да се осигури безопасност след ПТП, щяха да ги слагат на ламарината, а не на стъклото, което е много вероятно и да го няма след ПТП-то, особено ако удара е бил в зона близко до бутилката. :-)

При всички положения, пълначката за газта е много по-сигурен белег по който всеки може да се ориентира, и който е по-вероятно да остане видим и след ПТП.

А и защо изобщо трябва да е на английски???? Нали българския е официален език в EU? Да го напишат на български - ГАЗ!

stil

Мнениеот stil » Чет 29 мар 2007 13:07

Е, разбира се, че ако удара е около или по бутилката, съществува не малка вероятност никакви стикери или дюзи за пълнене да не помогнат. Мисля, че целта на стикера е превантивна.

А защо не е на български? Ами сигурно за да е разбираем и за чужденци :D . Нали при последния трагичен случай по волята на съдбата, на мястото на инцидента се оказа и един... англичанин.

И това с езика не е прецедент. Един пример: На какъв език е изписан текста в знак Б2? И дали, когато не го спазваме се дължи на неразбиране смисъла на текста от наша страна?

Изобщо не мога да разбера защо толкова рипате против тези стикери. :dontknow:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 29 мар 2007 14:34

Защото са безсмислени и безполезни.

В най-добрия случай някой тлъст чиновник, чудейки се с каква "идея" да блесне ги е измислил, и сега хиляди ще се бъркаме с по 3 кинта за тях, а фуражките ще ги използват за повод за заяждане. Не че са много 3лв, но предпочитам за бира да ги дам примерно. :-)

И не са само тия стикери. Дебилщините край нямат. Защо са нужни стикери за ГО и преглед, след като въпреки това искат да носиш полица + картонче за ГО + картонче за преглед? Ами изискването за стикер за преглед на бутилката, дето няма как да се сложи на бутилка монтирана извън купето, щото калта го скапва? Ами опитите за прехвърляне на полицейски функции на газостанциите (забрана за пълнене на бутилки без стикер за ГТП)?

Казваш "за да е разбираем за чужденци". И докога ще угаждаме на чужденците? Един подобен пример, от друга държава обаче за съжаление - в Русия знака който трябва да има всяка кола с шипове на гумите е "Ш", чужденците - да учат руски. :-)

Trevor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Trevor » Чет 29 мар 2007 19:54

L.P.G. - се използва за пропанбутана
http://en.wikipedia.org/wiki/Liquified_petroleum_gas
L.N.G. - се използва за метана
http://en.wikipedia.org/wiki/Liquefied_natural_gas

Страниците дават доста информация за тези горива.
А тук са изискванията за газови уредби в Австралия.
http://www.rta.nsw.gov.au/registration/ ... /vsi14.pdf
http://www.rta.nsw.gov.au/registration/ ... /vsi16.pdf
http://www.transport.tas.gov.au/publica ... g_vehicles

stil

Мнениеот stil » Пет 30 мар 2007 12:21

psstv18rp, темата беше защо стикерът е такъв, а не друг, например като символът показан от biol. И ако biol има някакво основание да задава подобен въпрос, защото в Европейското законодателство се използват подобни символи, то ние малко се отплеснахме в посока дали има смисъл и полза от подобни стикери. Според мен, безопасността на една АГУ идва основно от поддържането й в перфектно техническо състояние. Но това е друга тема…

Относно "полицейщината", трябваше да помислиш малко преди да твърдиш подобно нещо. Ако изискванията за безопасност не се спазват от всички звена по веригата – връзката се къса, губи се ефектът, губи се изобщо смисъла на нещата. Повече от нормално е, ако съм собственик на газостанция, да не позволя зареждането на автомобили с ГУ, непреминали технически преглед. Същото е ако си мениджър на производствено предприятие и позволяваш работниците ти да използват машини и оборудване без необходимите сертификати за безопасност. И не законът ще ме уплаши, просто няма да спя спокойно.

За Русия… ами какво да ти кажа, ние сме в Европа, и в повечето държави използването на гуми с шипове по нормалните пътища е забранено. Сигурно за това не са сметнали за нужно да го превеждат знака (щото само те си ги ползват). mhihi

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 30 мар 2007 13:01

T.e. смяташ за нормално служителя на газостанцията да е *длъжен* да легне в калта под кола с бутилка тип рез.гума (на доста коли резервните гуми са под багажника) да търси стикера й, какъвто няма да има защото няма как да оцелее хартишката на влагата?

Или да се рови из багажниците в търсене на заветния стикер? Или да ми разтовари примерно 5-те торби цимент дето карах миналата седмица, да вдигне мокета и капака над резервната гума (щото аз няма и пръста да си мръдна - който го интересува стикера на бутилката - да си го търси)?

Контролът за преминаването на техническите прегледи е задължение на КАТ. От мързел се опитват да накарат друг да им върши мръсната работа. Тогава и автомивките, бензиностанциите, сервизите и паркингите да са длъжни да гледат стикерите - може да земе да гръмне баш там. :-)

Въпросът е че се въвеждат безполезни, неспазваеми, идиотски изисквания.

А за собствениците на газстанции. Те са застраховани. От много години карам на газ. Не е имало 1 случай някой да се заинтересува от стикера ми. Техническите прегледи на АГУтата се изразяват в просто залепване на нов стикер. И въпреки това няма масово гърмене на коли. Доказателство че изискванията са безсмислено усложнени. :-)

Както и да е. Няма да променя закона, но мога да залепя стикера отвътре в затъмнената част в края на стъклото. Формално ще спазвам закона, макар че няма да се вижда изобщо. Форма на протест. :-)

stil

Мнениеот stil » Пет 30 мар 2007 13:40

psstv18rp написа:А за собствениците на газстанции. Те са застраховани.

Е-е-е, по тази логика няма нужда от правила. Достатъчно е наличието на... застрахователи. :shock
За съжаление застраховката е "пост фактум" събитие – тя не предотвратява инциденти. Тази схема на парична компенсация се прилага, когато "колата вече се е обърнала". А тогава пътища много…

Правилата за безопасност имат превантивен характер. Тяхната цел е да идентифицират наличните опасности и да намаля риска до приемливи граници.

Потребителски аватар
zone967
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zone967 » Съб 12 май 2007 15:18

psstv18rp написа:Абе нещастници. Заради такива все повече хора подкрепят израза "обичам родината, мразя държавата".

Стикери, всевъзможни тафтаци. скоро ще гледаме с перископ понеже стъклата са залепени отвсякъде.

И какъв е смисъла от този стикер? Да улеснява мазните фуражки? Никаква практическа полза не виждам, още повече че не е никаква гаранция за изправност и т.н. И действително в английския разговорен език "gas" означава "бензин".

Засега не бързам - ще си сложа като ми дойде време за преглед на газовата през май, и разбира се ще е в ъгъла на стъклото където ще бъде постоянно покрит с кал и няма да се вижда изобщо, както е и с другите стикери отпред. :-) Който иска да го гледа - да ми изчисти стъклото. :-)

Чудя се дали да не си отпечатам и едно стикерче с пърдящ задник с фуражка и надпис "GAS". :-)

:yeaha: Идеята за пърдящ задник с фуражка е върхът! :dance:

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Съб 12 май 2007 17:16

На пук на повечето мнения на шофьори в страната, аз съм ЗА стикерите. И не такива дето са от 3 лв. А от тези, които ти ги лепят при преглед. Защото така аз за мен си знам, че колата ми е минала преглед и е технически изправна.
Представете си следната картинка. Не го пожелавам на никой, но катастрофа, едната кола с газова и точно тази кола е на мекица. Няма начин колата да се разбере, че е на газ. Идват пожарникарите, защото примерно колите са пламнали как те ще разберат, че има газ? Ами нали газта не се изгася както бензина?

Върни се в “Автогазови уредби”