Влияе ли на разхода бронзовият болт на изпарител VOLTRAN?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 05 юни 2007 21:50

Всички регулировки влияят на разхода в една или друга степен.

Потребителски аватар
balamata
Автомобил: Renault Laguna
Двигател: F3P720

Мнениеот balamata » Сря 06 юни 2007 9:43

psstv18rp написа:Всички регулировки влияят на разхода в една или друга степен.
Това е ясно като бял ден,но пада ли или се качва?Питам защото при мен почти няма разлика и се чудя този изпарител да не би да не е прецакан нещо.А е само на 9600км.

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Сря 06 юни 2007 11:18

На някои изпарители този месинговия винт е само една тапа , която не оказва никакво влияние на смес, обороти или каквото и да било :D

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Сря 06 юни 2007 12:07

Подкрепям мненията на psstv18rp и The_Machine, само и аз искам да допълня че доколкото знам месинговия винт (наистина е като игла върхът му) пуска нерегулирано газ и така играе ролята на предварително почерпване с цел по лесно палене.
Аз съм с ръчно превклюване газ бензин и регулировката на ПХ на газ е правя така че като превключа от газ на бензин оборотите само да ми трепнат и да останат същите.Ако оборотите се вдигнат значи сместа е бедна, ако оборотите паднат значи сместа на газ е богата.Това се получава защото когато сме на газ ЕКУ-то се опитва да регулира горивото в горивната смес.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Сря 06 юни 2007 20:10

Може да не усещаш разлика, тъй като, първо ако си с инжекцион то колата си поддържа оборотите, т.е. компенсира в известни граници бъзикането на винтовете в режим на ПХ, а също и мембраната може в известни граници да компенсира бъзикането на месинговия винт. Той обаче влияе на лесното палене на газ, и донякъде на динамиката. Общо взето с двата винта в различни комбинации се получават различни характеристики.

Освен това зависи колко го въртиш? Не е задължително да пусне газ веднага. Лесно може да провериш дали работи - при развиване (и отворен газов клапан преди изпарителя), в един момент почва да се чува съскане. Докато не се чува, значи още е затворен.

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Чет 07 юни 2007 12:26

psstv18rp написа:Може да не усещаш разлика, тъй като, първо ако си с инжекцион то колата си поддържа оборотите, т.е. компенсира в известни граници бъзикането на винтовете в режим на ПХ, а също и мембраната може в известни граници да компенсира бъзикането на месинговия винт. Той обаче влияе на лесното палене на газ, и донякъде на динамиката. Общо взето с двата винта в различни комбинации се получават различни характеристики.

с моно инжекция съм, и действително еку-то компенсира но все пак му трябва някакво време да ги коригира. Когато разликата в горивната смес при работа на газ и при работа на бензин е малка или еднаква времето за коригиране е на оборотите от ЕКУ-то е много малко и затова само трепват оборотите.
Ако разликата е голяма в горивните смеси оборотите в момент на превключване падат(вдигат) и след секунда две се нормализират от ЕКУ-то.

Потребителски аватар
Memorex
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Memorex » Сря 12 мар 2008 12:58

така....и аз да се изкажа
1.месинговото винтче както вие го наричате се казва ИГЛА......
2.тази игла настройва чувствителноста на мембраните....и от там оборотите така че от иглата настройвайте оборотите а от пластмасовият винт вече там пипайте за разход и вървеж

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Сря 12 мар 2008 15:50

"Иглата" пуска газ нерегулирано - колкото мине. Може да се остави и напълно затворена, даже ако имаш икономайзер на газ е силно препоръчително да седи затворена.
Чувствителността по принцип се регулира с пластмасовия винт, макар че и иглата има косвено значение.
Нещата са навързани малко като свински черва и настроиките си влияят една на друга, което е и причината за трудностите. :-)

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Сря 12 мар 2008 22:47

Memorex написа:така....и аз да се изкажа
1.месинговото винтче както вие го наричате се казва ИГЛА......
2.тази игла настройва чувствителноста на мембраните....и от там оборотите така че от иглата настройвайте оборотите а от пластмасовият винт вече там пипайте за разход и вървеж

Иглата пуска изпарена газ във всмукателния тракт, която газ не минава през мембраната за ниско налягане :)

savoya
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот savoya » Нед 16 мар 2008 23:10

специално на VOLTRAN не му влияе нищо а само кофата го зове Lovato е истината

Потребителски аватар
moskovw
Автомобил: VW Polo 2f
Двигател: 1.3 NZ
Контакти:

Re: Влияе ли на разхода бронзовият болт на изпарител VOLTRAN?

Мнениеот moskovw » Вто 15 яну 2013 18:31

имам малък проблем ..на място колата си държи 900-950 оборота ...като карам и сменям скоростите оборотите играят падат да 600-700 и пак се дигат на 900 ..това става и като съвсем лекичко подавам газ...както е на 900 оборота и подавам с по 50 оборота и пак забива лекичко и като я оставя се оправя та от този бронзовия винт като го развия доста ...се пооправя но до колкото прочетох не е хубаво да е развит толкова много ..всеки казва 1 оборот ..максимум 2 а моя в момента е доста за да не прави такива забивания ....от друго място мога ли да оправя това леко забиване че да завия пак този бронзов болт
пп изпарителя е ел ловато

Dushan
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ABD 1994

Re: Влияе ли на разхода бронзовият болт на изпарител VOLTRAN

Мнениеот Dushan » Сря 09 окт 2013 11:05

Така... Отговора на темата е прост - да, влияе!
Ще опитам и да ви обясня точно как влияе и как съм направил магически трудната настройка на електрическо ловато.
Мисля че това всички ги интересува.

Главната функция на бронзовото винтче(игла) е да пуска количеството газ през изпарителя когато няма вакум - това се случва при всяко палене! Като дадете на контакт няма вакум и от количеството газ което пуска иглата зависи дали ще палите лесно или ще върти докато и мембраните помогнат. Аз лично смятам най-удачната настройка е да пуска след контакт толкова малко, че след секунда, две да пълни системата колкото да палите лесно. Така ще имате по-добра настройка на разхода впоследствие.
След това какво се случва до вдигане на работна температура мен не ми пука. :icon_lol

След като колата загрее идва интересната част. Пластмасовата врътка на изпарителя. Въртя я аз надясно с идеята да пуска по малко газ, а като отидох до ауспуха мирише на неизгорена газ! Въртя наляво да видя какво ще стане и оборотите станаха по-стабилни и от ауспуха не миришеше. Въртях наляво няколко оборота врътката докато не паднат оборотите на двигателя.

Тройника пък го завих колкото да имам динамика до 5200 оборота, не повече.

Резултат от цялата тая процедура която ми отне месец да я измисля - карам като магаре(газ-спирачка) из София с голф 3 1.4 60коня, цената на газта е 1.30 и за 100 километра дори да минавам задръствания и какво ли не, не съм сипвал повече от 11 лева никога!

Приемам и критики на моята настройка, но мен съотношението на кеф/разход си ме радва. :biggrin

lacezarasia
Автомобил:
Двигател:

Re: Влияе ли на разхода бронзовият болт на изпарител VOLTRAN

Мнениеот lacezarasia » Чет 17 окт 2013 8:14

Dushan написа: съотношението на кеф/разход :biggrin

е това ме изкефи :biggrin

Върни се в “Автогазови уредби”