не неутрализирайте вакуума на клапата за топлия въздух

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
vilden
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: не неутрализирайте вакуума на клапата за топлия въздух

Мнениеот vilden » Съб 16 юни 2012 21:31

18 и 19 отдавна ги няма и клапата е застопорена да смуче само студен въздух. Така си върви добре и харчи много малко газ. Просто искам да смуче малко по-напред, като се предполага, че там ще бъде по-студен въздуха.

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Нед 29 юли 2012 21:15

здравейте колеги, вчера смених филтърната кутия тъй като моята се спука. Разликата в двете е че на новата клапата не е застопорена, а на старата ми беше застопорена така че да смуче от топлия въздух. Сега когато тръгвам на ниските обороти се дави колата и забива муцуна на долу. Да застопорявам ли и новата клапа или да ходя на реглаж на газовата (която е обикновена). Благодаря предварително

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Нед 29 юли 2012 21:23

Реглаж,темата е за застопоряване към студения въздух,не топлия.

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Пон 30 юли 2012 11:03

по - голямата част от темата е за какви ли не други неща като състав на постъпващата в цилиндъра гориво-въздушн смес, до брой и разположение на щуцери и маркучи така че реших да попитам все пак с надеждата да ми се даде отговор - получих такъв, за което благодаря (въпреки че не ме устройва отговора тъй като не е подплатен с теза и доказателства). Опитвам се като почти всички колеги писали в темата да поразсъждавам - промянта която съм извършил е физически само 1 - вече имам клапа която не е застопорена - тоест би трябвало това да е проблема в моя случай. Както и още един въпрос ми изникна - дали газаджията е бил малоумен и я е застопорил старата да смуче само топъл въздух, тъй като останах с впечатление че хора които се занимават с това от доста време препоръчват да смуче само студен ? Отново благодаря предварително :beer

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 30 юли 2012 20:57

Ами скоро смених изпаритела и имам същия проблем,когато тръгвам на ниски обороти и смачкам газта,колата забива...Писах на един колега но отговор за причината нямам все още.
Това ми е подплатата-смених само изпарител,значи иска реглаж по-прецизен.При теб нямам идея защо е застопорена тая клапа,моята не съм я пипал и си работи нормално както трябва да е...Забиването си го има и на стидено и на топло при мен,ти също можеш да го пробваш ще има ли ефект всъщност и самото застопоряване.

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Вто 31 юли 2012 8:37

така и ще направя ще пробвам докато не стане, но мисля че от реглаж няма нужда все пак не съм пипал нищо друго, иначе предишната ми я застопориха точно защото ходих с проблем заради висок разход

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Сря 01 авг 2012 6:39

Дааа...топлия въздух дава икономия! Противно на газаджийските легенди за студения въздух и работата на газ!

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Сря 01 авг 2012 8:10

значи последно застопорих клапата да смуче топъл въздух - ефекта е както допреди смяната на кутията - колата върви доволно даже и вече като освободя от скорост веднага залепват оборотите на 850 :) проблема сега е че сутринта преди работа на бензин не искаше и дума да и се каже и да запали . След като я покарах километур два до бензиностанцията да си сипя газ я запалих на бензин от рас

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 01 авг 2012 8:14

Колега, Орлинчо, опасявам се, че няма да си много доволен от разхода. Дано не позная, засечи и кажи. И при мен залепват оборотите като изключа от скорост, а не смуче топъл въздух :wink:

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Сря 01 авг 2012 10:13

Да сега това е следващото което ще направя да засека разхода - преди даваше между 11 и 12 според зависи от задръствания и зорене :)

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Сря 01 авг 2012 19:26

Аз пък съм много доволен от разхода! Клапата ми е застопорена само на топло! Разход в града - 11/100 и разход извън града 8/100! Повече от идеален е !

Потребителски аватар
Ivo 1983
Автомобил: Golf 3
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Ivo 1983 » Чет 02 авг 2012 15:29

nepreklonniq написа:Аз пък съм много доволен от разхода! Клапата ми е застопорена само на топло! Разход в града - 11/100 и разход извън града 8/100! Повече от идеален е !

Егати, ти си първия човек, дето е доволен от подобно застопоряване. Навсякъде пише - газ-студен, метан-топъл въздух. :roll:

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Мнениеот dushanov » Пет 03 авг 2012 1:17

Ivo 1983, на много места пише все еднообразни и еднородни неща (газ-студен въздух,метан-топъл). Но не винаги е така. Правил съм много опити. Имам чувството че всеки ДВГ (говоря за КОД на мотора) на ВАГ и на др. марки е капризен за алт. горива според него си. Колегата nepreklonniq, ще ме подкрепи тук. Той пък завалията колко опита и нерви хвърли не знам (познаваме се лично).
За да бъда в "крак" със заглавието на темата, ще споделя че клапата в кутиите ни за възд. ф-р, трябва да бъде застопорена в 1 положение. Кое е то всеки сам да си избира и тества. Що се отнася до вакуум маркучетата, нека си седят по местата (това дали вършат работа,само те си знаят).

п.с 1. Да споделя моя опит: Корсата ми (газ) дали ще е със студен въздух или топъл-никаква разлика. Голфа ми (метан-конв. у-ба) иска само топлооо :) Със студен в-х нито бяга, нито нищо.

п.с 2. Каквото и да ровичкаме по колите си (говоря за конв. у-би) винаги правим нещо, с което нарушаваме нормалната работа на мотора. Така, че никой да не очаква, че като цъкне на бензин, ще си бачка колата както по фабрично.

п.с 3. Забелязал съм, че на колите след 2000-2002г нямат "топъл" въздух?!

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Пет 03 авг 2012 9:04

Тва за метана и топлия въздух за пръв път го чувам. Няколко страници по-назад в темата бях прикачил файл в който пишеше точно обратното, че трябва да се остави да дърпа студен въздух. Бях го изровил от някакъв италянски сайт, беше нещо като инструкции за монтиране на метанова уредба. Моята кола така дойде от италия (на метан), клапата завита с рапитка да смуче само студен въздух
От моя личен опит от почти 50000 км на метан, колкото повече въздух толкова по-добре
И да, коли със турбо, на които се монтира метан, вървят яко на метан, защо ли ..
И тая клапа хич не ми е ясно ква и е функцията, хората слагат интеркулър да върви повече колата, ние искаме да вкарваме топъл въздух
На някой ако му върви по-добре на топъл, значи е улучил без да иска по-добра настройка на газта, но това не значи че и на студен въздух няма да може да се настрои да върви добре ..

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 03 авг 2012 11:45

Клапата за топъл/студен въздух е там, за да осигури оптималната температура на въздуха, която инженерите са задали още при проектирането на мотора. Доколкото зная при ФВ тя трябва да е около 40гр., има датчик който се грижи във всмукателния колектор да постъпва въздух с температура близка до тази стойност.

Върни се в “Автогазови уредби”