Хри100в написа:както и да го смятате 100 коня кола няма как да харчи 8/100 градско (освен нещо ако не е спъната откъм вървеж чрез намаляне притока на газ ). 11-12/100 си е нормален разход за градско
Колега поне според моя скромен шофьорски опит от около половин милион километра съм забелязал следното за бензиновите двигатели.Дизели лични не съм имал карам съм все служебни без да ме интересува колко гори.
Та разхода на една кола зависи поне според мен повече от обема на двигателя отколкото от конете.
Примерно една кола около 1 тон с 1.6 двигател на мен ми гори горе-долу еднакво при еднакъв стил на каране.Например голф 2 1.6 70 коня и хонда сивик vti 1.6 160 коня карани с еднакъв стил градско, разбирай 90 на Цариградско и околовръстното, и 60 на други места, инерции ,плавни ускорения и така нататък в града ми дават еднакви литри, няма да казвам колко за да не става спор но еднакви.При извънградско вече е деруго примерно при 140 хондата харчи значително по-малко най-малкото има много мегдан още а голфа почва да умира над 140-150, отделно едното е карбуратор другото е инжекция с vtec и тн.Същото съм го забелязвал и с двулитрови мотори на пасат и лагуна които тежат еднакво 1350-1400кг ,а пасата е 115 коня а реното 140.