АГУ - пререгистрация и смяна на талон бензин/газ
- lozan67
- Автомобил:
- Двигател:
Re: АГУ - пререгистрация и смяна на талон бензин/газ
Ако сменям от пропан на метан или обратно пак ли ще трябва да сменям талон?
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Причината да не е вписано на колите с по-стара регистрация е единствено и само мързел. Погледнете в големия талон на колко места вместо някакъв запис има звездички. После сменяйте талона я заради газта, я да напишат максималното тегло в състав да се тегли каравана, я заради евро стандарта и данъците. Чакам някой да осъди КАТ за това, че не са му ги написали първоначално 

- joro_tt
- Автомобил:
- Двигател:
Допълнителна информация за водачите на МПС с газова уредба
На гражданите, монтирали газови уредби на автомобилите си преди 2 март 2014 година, не се налага подмяна на свидетелството за регистрация на МПС. Те няма да бъдат санкционирани от органите на пътна полиция за направено изменение в конструкцията на превозното средство. Гражданите, на които не е отразена газовата уредба в талона за регистрация на превозното средство да съхраняват документите за монтажа на уредбата и при извършване на последваща пререгистрация на автомобила да ги предоставят за отразяване в талона.
Проверката на монтирана газова уредба е част от проверката на цялото МПС по време на периодичния технически преглед.
Новите изисквания, които влизат в сила след 2 март 2014 година касаят само гражданите, които тепърва ще оборудват автомобилите си с газова уредба след тази дата.
http://press.mvr.bg/NEWS/news131126_02.htm
-
- Автомобил:
- Двигател:
joro_tt написа:Допълнителна информация за водачите на МПС с газова уредба
На гражданите, монтирали газови уредби на автомобилите си преди 2 март 2014 година, не се налага подмяна на свидетелството за регистрация на МПС. Те няма да бъдат санкционирани от органите на пътна полиция за направено изменение в конструкцията на превозното средство. Гражданите, на които не е отразена газовата уредба в талона за регистрация на превозното средство да съхраняват документите за монтажа на уредбата и при извършване на последваща пререгистрация на автомобила да ги предоставят за отразяване в талона.
Проверката на монтирана газова уредба е част от проверката на цялото МПС по време на периодичния технически преглед.
Новите изисквания, които влизат в сила след 2 март 2014 година касаят само гражданите, които тепърва ще оборудват автомобилите си с газова уредба след тази дата.
http://press.mvr.bg/NEWS/news131126_02.htm
Някой срещал ли е текста в червено в наредбата? Аз не го видях, когато я четох. Защото налисаното в пресата е вятър на устата само и не е нещо, на което да се позовем, когато обжалваме глобите, нали?
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Ами може да се каже,че не се знае какви ще са новите правила за догодина.Ходът-сега да ви напишем че сте на газ,а от март и да ви наведем с нови изисквания-е гениален.
Принципно цитираната наредба е от тази година.Ще се отнемат лицензите на повечето сервизи най-малкото,както ппреди с прегледите.
На практика няма как да стане моето моно да издържи на новите правила.
Това значи примерно::
-Да се демонтира газовата магистрала и да се пуска наново,за да е положена в изолиращи тръби.
-Да сменя ториадалната бутилка с пура,понеже на първата няма как да се монтира изолиращ кожух на сондата.
-Да сложа ГИ,понеже няма как да ми се монтира на изпаритела клапан някакъв/според един газадия/
В този смисъл ограденото от теб в червено важи само за първоначалния преглед/одобрение,което се дъвчеше,че ще струва 400лв. и ще го прави една фирма.С нейното одобрение тип "паспорт" вече ще се сменя талона.
А старите щом сме минали преглед,значи сме законни нали.Което не значи,че няма да ни измислят нови изисквания.
Принципно цитираната наредба е от тази година.Ще се отнемат лицензите на повечето сервизи най-малкото,както ппреди с прегледите.
На практика няма как да стане моето моно да издържи на новите правила.
Това значи примерно::
-Да се демонтира газовата магистрала и да се пуска наново,за да е положена в изолиращи тръби.
-Да сменя ториадалната бутилка с пура,понеже на първата няма как да се монтира изолиращ кожух на сондата.
-Да сложа ГИ,понеже няма как да ми се монтира на изпаритела клапан някакъв/според един газадия/
В този смисъл ограденото от теб в червено важи само за първоначалния преглед/одобрение,което се дъвчеше,че ще струва 400лв. и ще го прави една фирма.С нейното одобрение тип "паспорт" вече ще се сменя талона.
А старите щом сме минали преглед,значи сме законни нали.Което не значи,че няма да ни измислят нови изисквания.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Къде го пише това?Iezekil написа:...
А старите щом сме минали преглед,значи сме законни нали. ...
- joro_tt
- Автомобил:
- Двигател:
myrshavija написа:Къде го пише това?Iezekil написа:...
А старите щом сме минали преглед,значи сме законни нали. ...
Никъде не го пише.
Пунктовете за ГТП имат задължение по закон да ми проверят АГУ дали е изправна и дали отговаря на действащите нормативни изисквания. Щом съм минал преглед -> значи всичко е изправно и законно.
Догодина (след 1.3.2014) като ме върнат на ГТП и ми кажат: Нямаш незнам си кви тръби, клапани и изолации. Ще трябва да ида да направя всичко както трябва и тогава ще ходя на:
първоначалния преглед/одобрение,което се дъвчеше,че ще струва 400лв. и ще го прави една фирма.С нейното одобрение тип "паспорт" вече ще се сменя талона.
- Iezekil
Въпрос на интерпретация,ръйш ли.
Факта,че си с талон газ/бензин говори сам по себе си,че си изряден в техническо отношение.
На новите газови от догодина ще им дадат талон тогава,когато покажат документ за изрядност-паспорт.
Което не значи,че не си прав.
Ама как може да си неизправен,щом имаш паспорт и сменен талон???
Факта,че си с талон газ/бензин говори сам по себе си,че си изряден в техническо отношение.
На новите газови от догодина ще им дадат талон тогава,когато покажат документ за изрядност-паспорт.
Което не значи,че не си прав.
Ама как може да си неизправен,щом имаш паспорт и сменен талон???
-
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
Това, че имаш талон газ/бензин изобщо не те прави изряден технически, а може би документално. Кото идеш на преглед след 01.03.2014г. -я да видим евросонда - а няма, или те връщат или в картона от прегледа ти пишат "има монтирано устройство за работа на двг с .... не комплектувано съгласно изискванията на Н-3 " или не пишат, че имаш газ.
Това за талоните е пълна глупост, много хора като почне от газта да мени обороти се ядосат и махат АГУ-то, и пак в КАТ за смяна на талон - само бензин
.
Това за талоните е пълна глупост, много хора като почне от газта да мени обороти се ядосат и махат АГУ-то, и пак в КАТ за смяна на талон - само бензин

- Iezekil
Талон без паспорт не можеш да смениш.Имаш ли паспорт-не си я слагал сам/уж/,изрядна е.Всъщност това е целта на новото упражнение.
От прегледа можеха да те върнат и до сега,сондата се прие 2011 и после наредбата се отмени.На практика тая новата от 2013 е единствената с точно определине на компонентите.
Всички вдигат рамене,не се знае какви ще са окончателните изисквания.Ще знаем след март догодина.Аз оня ден тръгнах да сменям я бутилка,я сонда,ама ми викат,че съм "заварено положение".
Та винаги ще има за какво да ни връщат от преглед,ако се гледа наредбата.Дано да остане само за новите такива...
От прегледа можеха да те върнат и до сега,сондата се прие 2011 и после наредбата се отмени.На практика тая новата от 2013 е единствената с точно определине на компонентите.
Всички вдигат рамене,не се знае какви ще са окончателните изисквания.Ще знаем след март догодина.Аз оня ден тръгнах да сменям я бутилка,я сонда,ама ми викат,че съм "заварено положение".
Та винаги ще има за какво да ни връщат от преглед,ако се гледа наредбата.Дано да остане само за новите такива...
Колите с вече поставени АГУ няма да се пререгистрират
Източник: БТА
Не се налага пререгистрация на автомобилите на газ, чиrто газови уредби (АГУ) са регистрирани преди 2 март 2014 г., съобщи МВР, успокоявайки създалата се
суматоха сред хилядите водачи, които използват по-евтиното гориво.
Заради неяснота около наредба на министерството на транспорта, приета този март, от известно време в общественото пространство обикаляше слухът, че всички автомобили с газови уредби задължително трябва да се сдобият с нов талон за регистрация от КАТ, в който да е записано, че колата освен на бензин се движи и на газ.
За това обаче автомобилът трябва да мине през каналите в КАТ, което отнема време, а освен това е необходимо и да се плати адмнистративната такса за подмяна на талона.
Изричното вписване на допълнително поставена АГУ доскоро не е било изисквано, но сега ставало нужно, защото е било преценено, че поставянето на газова уредба представлява конструктивно изменение на превозното средство
Досега при поставянето на АГУ без достатъчно само да ѝ се издаде паспорт. Той задължително се заверява при ежегодния ѝ преглед, който се извършваше в специализираните автогазови сервизи.
Сега обаче прегледът на АГУ става част от общия годишен технически преглед (ГТП).
От МВР обясняват, че шофьорите, каращи с газови уредби, монтирани преди 2 март 2014 г.,
няма да бъдат санкционирани от органите на пътна полиция.
Водачите на автомобили, чиято АГУ не е отразена в талона за регистрация на превозното средство (т.нар. голям талон) обаче трябва да съхраняват документите за за монтажа на уредбата, защото тя все пак ще се отбелязва, но при последваща пререгистрация на автомобила (например при продажба на колата).
На задължителна пререгистрация обаче подлежат шофьори, които тепърва ще оборудват автомобилите си с газова уредба след тази дата 2 март 2014 г.
Източник: БТА
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
регистритал съм колата на 06.10.2010г и в талона е впиасано PETROL/LPG - явно няма да се занимавам излишно с глупсоти
интересното е ,че приятел си е регистрирал миналата година колата и не са му вписали газ като алтернативно гориво

чудеса
интересното е ,че приятел си е регистрирал миналата година колата и не са му вписали газ като алтернативно гориво

чудеса
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Аз за моя ГИ нямам никакви документи за монтажа на уредбата, освен гаранционна карта - това дали е достатъчно?
- lozan67
- Автомобил:
- Двигател:
На моя паспорт си пише, че аз съм си монтирал уредбата. Минал съм през сервиз и ми е заверено, че отговаря на досегашните изисквания. Дали ще мине по новите? Незнам дали и нас с метана няма да ни подгонят за евроклапани.
Върни се в “Автогазови уредби”