Не знам как е при 2.0 115к.с., но при моя мотор 1.8 125к.с. ми се струва, че ако се сложи скоростна кутия от дизел с по-дълги предавки, нищо по-хубаво няма да се постигне. Най-много да трябва да се връща на 4-та по баирите и да се убие динамиката на автомобила. И на мен като на Bai Sando ми е около 10л/100км при поддържане на 140км/ч, което смятам, че е прекрасен разход. Ако се сложи по-дълга кутия и при 100км/ч от 2900об/мин ми падне на около 2500, то ще е доста кофти да се поддържа тази скорост, понеже при мен около и над 3000об/мин се развърта и има тяга, та баирите ще са основния проблем.
При 2.0 115к.с. може и да се полутат нещата, защото има повече въртящ момент в ниските обороти, но все пак предполагам не напразно е сложена такава кутия от инженерите в завода.

Колко газ Ви харчат колите:
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Колко газ Ви харчат колите:
batVenci написа:За да се разтовари мотора, както и разхода, се слага скоростна кутия от дизелов автомобил. Така направих и сега Голфа ми върви 100 км. с по-малко от 2500 оборота на двигателя. Въпреки това може да се сложи и по-дълга СК, но за Голф 2/3 за съжаление не съм срещал по-дълга, от аналозите на прословутата 4Т кутия...
Няма логика да срещнеш. Най-силният дизел при Мк2 е 82-коньовият, с въртящ момент, колкото 8-клапаново 112к.с. Респективно няма как да сложиш по-дълга кутия. А на 2-литровия може да му се влоши сериозно динамиката ако е стоков и му се сложи кутия от някой дизелак излязъл от завода с 200 и нагоре нМ въртящ момент.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Бензина има нужда от обороти та да върви.Ако му се сложи дизелова кутия съвсем ще умре от към динамика. 

- Milenkatara
- Автомобил:
- Двигател:
А само пета предавка от дизелова кутия ?
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Milenkatara написа:А само пета предавка от дизелова кутия ?
И това не е добра идея,ще имаш голяма "дупка" между 4 и 5-та.
Аз се примирих с тези обороти и скорости.
Мой приятел експериментира с редени скорости,с 6 степени иска да прави кутията.
Но той има базата и времето.
- Daniel Kuntov
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: GTI 2.0 8V AGG
Евентуално разхода ще падне с по дългата кутия.Това би било основното и предимство.Но с тези дълги скорости си мисля че ще са налага да връщаш скорости при изпреварване и баир.Демек ставаш като 1.6 моно.А целта на ГТИ то е да върви,така че едва ли има смисъл от по дълга кутия,освен за икономията.
- stefan4o
- Контакти:
Ако искаш икономия, вземаш ТДИ.
От дългите скоростни кутии има доста смисъл за постигане на нисък разход извънградско. Не случайно при последните разработки на върхово-икономичните серии (освен даунсайзинга, турбинирането, старт-стоп системата, директната инжекция и т.н.), винаги има заиграване с дълги предавателни числа на скоростните им кутии на върхова предавка. Даже при обикновените серии често 100 км./час се карат с по-малко от 2000 оборота на двигателя и то вече от доста години. Затова и аз си мечтая за такава СК, защото разхода ми ще падне под 5/100 извънградско и няма нужда да си газифицирам колата или да търся ТДИ...
- stefan4o
- Контакти:
Да, ама има една подробност, че новите модели са с турбо, даже и с компресор, тяхната крива на въртящия момент позволява дълги скорости, понеже има налична сила в доста голям оборотен диапазон. При конвенционалните атмосферки, като коментираната 2.0 няма такова положение. За тая цел, се търси кутия, която да е добър компромис между динамика и разход. Предполагам, че визираш мотори като 1.4 тси, дето са хем с турбо, хем с компресор.
- Dagestan
- Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
- Двигател: AGN 2000
При кола с максимален въртящ момент под 200Нм, които се достигат в обороти около и над 3000, дълга кутия няма да направи нищо. Единствено ще развали динамиката и ще принуди да се кара на по-ниска предавка. Място за сравнения с TSI няма - който е карал, ще ме разбере.
Да всички разсъждения са верни, но когато карам извънградско, постоянно търся шеста скорост за да разтоваря двигателя, въпреки че си монтирах (доколкото ми е известно) най-дългата СК за модела. Ефекта от дългата СК е поне половин литър икономия на гориво. Загуба на динамика нямам никакъв, защото предишната ми СК бе същата, но четиристепенна, а сега с бонус от пета, практически не е изключвам дори и в баирите, а се чувства, че има нужда от още толкова разтоварване на двигателя. За жалост не съм срещал по-дълга СК, или шестстепенна за модела. Ако има такава СК я монтирам веднага, защото само от икономията на гориво, тя ще се изплати много бързо. Иначе до динамиката, не виждам какво лошо има да се кара колата по магистралата с 125 км/ч при 2500 оборота, а не както сега ми се налага тази скорост да я постигам при почти 3000 оборота...
- stefan4o
- Контакти:
Заинтригува ме каква ти е колата и каква ти е кутията, която иска 6-та предавка?
Само не ми казвай 1.6-1.8 карбуратор или моно, че ще умра от смях
Само не ми казвай 1.6-1.8 карбуратор или моно, че ще умра от смях

Последна промяна от stefan4o на Съб 20 авг 2016 0:14, променено общо 1 път.
- IceHeart
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.8 AGN
Някъде из форума бях чел, че на Мк3 АБФ мотор 150 коня със скорости от дизел /не помня от кой мотор/ при 150км/ч е на 3к оборота. Дали е вярно не знам, ама ако е истина си струва човек да пробва!
В отговор на колегата Stefan4o - колата ми е почти като твоята. 30 годишен Голф 2, 1,6 бензин, само че с обикновен карбуратор 2Е2. С две думи вече стара каруца...
- stefan4o
- Контакти:
Няма смисъл да продължаваме разговора.
Карам такава кола и не мисля, че изобщо има нужда от по-дълги скорости, да не говорим за 6-та предавка - а аз съм с по-късата от 4Т кутия - 4S, която мисля пасва идеално на 1.6-литров мотор със 126нМ. По-дългата кутия е убиец на динамиката за такъв слаб мотор, а аз предпочитам като дам газ все пак да имам някакво ускорение без да ми се налага да слизам една-две предавки надолу. Всъщност аз на това казвам комфорт при пътуване - да ръчкаш, колкото се може по-малко предавките
Ако искаш да видиш как върви 1.6 карбуратор с дълга кутия можем да го симулираме успешно - просто те качвам на моята Джета и пускам климатика. Обзалагам се, че динамиката няма да ти хареса
Малките числа на диференциала са си за колите с повечко нютони.

Малките числа на диференциала са си за колите с повечко нютони.
Последна промяна от stefan4o на Съб 20 авг 2016 0:30, променено общо 1 път.
Върни се в “Автогазови уредби”