Мисля да си сложа газова или метан,кое препоръчвате?
-
agent_kowalski
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Мисля да си сложа газова или метан,кое препоръчвате?
И така и е не е така.Колата ми трябва за работа.И на много хора също.Има и доста хора,които ходят до офиса и вечерта обратно,където може да ползват и обществен транспорт,но не всеки иска да се блъска да слуша глупости,да му смърди на лук и чесън и тн и си плаща цената за това(колата).Зимно време е студено и гадно.Аз дори да не ходя на работа,да ида до някой приятел нямам кой знае какъв избор освен автобус на 30 минути или маршрутка на 20,живея бая далече от центъра на града.С маршрутки и бакшиши не ми се занима,защото такова скапано племе няма.Не може да возиш хора и да псуваш наред и да се засичаш и гониш с другите участници в движението..така че без кола не става за много хора.
За резервоара съм прав защото:
една цилиндрична 40литрова бутилка тежи 20килограма,с всичките сонди и тръби и боклуци да стане 25,с изпарител и клапани цялата щуротия по газовата да е 30килограма.тази бутилка трябва да се пълни 32 литра ,32литра пропан бутан са 18килограма.най-грубо 50килограма е всичко с пълна бутилка.един резервоар нормален примерно на голф 55литра.мисля по спомен че 1литър бензин е 800грама грубо 44 килограма.тоест почти не ти се увеличава теглото на колата.
за метана грубо за около 50литра бутилки тежат около 60кг,това е достатъчно за 150км градско,пак на голф,тоест 40кг отгоре.значи на пропан-бутана 32литра ще се мине доста повече от 150км градско,но никой не слага толкова много бутилки за метан.като цяло пак спрямо пълния резервоар 50кг отгоре не са кой знае какво за автомобила.един мъж нормален метър и 80 тежи повече.ако от тия 50кг се скапва колата .....
сега някой ще каже ама ти не караш постоянно с пълен резервоар,да де ама нали коалта е проектирана за това така че остава и това да е проблем.
За резервоара съм прав защото:
една цилиндрична 40литрова бутилка тежи 20килограма,с всичките сонди и тръби и боклуци да стане 25,с изпарител и клапани цялата щуротия по газовата да е 30килограма.тази бутилка трябва да се пълни 32 литра ,32литра пропан бутан са 18килограма.най-грубо 50килограма е всичко с пълна бутилка.един резервоар нормален примерно на голф 55литра.мисля по спомен че 1литър бензин е 800грама грубо 44 килограма.тоест почти не ти се увеличава теглото на колата.
за метана грубо за около 50литра бутилки тежат около 60кг,това е достатъчно за 150км градско,пак на голф,тоест 40кг отгоре.значи на пропан-бутана 32литра ще се мине доста повече от 150км градско,но никой не слага толкова много бутилки за метан.като цяло пак спрямо пълния резервоар 50кг отгоре не са кой знае какво за автомобила.един мъж нормален метър и 80 тежи повече.ако от тия 50кг се скапва колата .....
сега някой ще каже ама ти не караш постоянно с пълен резервоар,да де ама нали коалта е проектирана за това така че остава и това да е проблем.
-
red rider
- Автомобил: virgine blue B3
- Двигател:
Да караш на метан е хубаво нещо , приятно за джоба . Но едно закъсване и последващо каране на бензин до най- близката метанстанция
мамата на всякаква икономия . От личен опит го казвам ...
мамата на всякаква икономия . От личен опит го казвам ...- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
В София метан станцияите са под 10 км разстояние една от друга. Полезно е за колата да минаваш от време на време под 10 км на безнин и за джоба също 
- vaiper 1
- Неграмотен
- Автомобил: Pasat
- Двигател:
kossel написа:В София метан станцияите са под 10 км разстояние една от друга. Полезно е за колата да минаваш от време на време под 10 км на безнин и за джоба също
Говорим принципно колега не само за града то в града е ясно но колата не е само за града нали

-
agent_kowalski
- Автомобил:
- Двигател:
ако може да се намерят точни данни какво се отделя от една кола при работа на бензин и после при работа на газ може да се сметне и това.
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
alexass13 написа:Може ли някой да направи сметка каква е и ползата от АГУ за природата.За пари е ясно.
здравейте колега, нали сте виждали газова печка, работи си в апартамент в затворено пространство и си топли.
Сега си представете нафтова или бензинова печка у вас в хола без кюнци.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
red rider написа:Да караш на метан е хубаво нещо , приятно за джоба . Но едно закъсване и последващо каране на бензин до най- близката метанстанциямамата на всякаква икономия . От личен опит го казвам ...
Не помня откога не съм купувал бензин, откакто сложих метана съм минал 13 000км, като го слагах намерих 3 - 4 литра бензин останал от моторетката, още не съм го свършил, като няколко пъти мия разни неща с бензин. Какво са няколко литра бензин на фона на около 1000лв - спестени от гориво само за 13000км.
alexass13 написа:Може ли някой да направи сметка каква е и ползата от АГУ за природата.За пари е ясно.
За пари! Каква по-добра причина от това - за това работим, за това се борим, за това страдаме.
По темата зависи от карането. Ако въртиш едни 100км дневно до и от работа примерно. Елементарните сметки показват че разликата бензин-"газ" е долу-горе същата като "газ"-метан при днешните безобразни цени на "газта". Всеки средноинтелигентен човек може да си направи сметката дали е изгодно или не.
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
agent_kowalski написа:един пълен резервоар бензин ти е 60килограма поне на по-голяма кола от класа на пасат.ето ти 80 килограма.
колега тук малко грешиш .относителното тегло на бензина е 0.7 а на газта е 0.5 т.е. 10 литра бензин тежат 7кг а 10л газ 5кг
-
agent_kowalski
- Автомобил:
- Двигател:
е да де писал съм го горе по-подборно.на пасат 3 резервоара е 70 литра побира спокойно и 75.бях го смятал по 0.8 и излзиа 60кг.но и на 0.7 се доверявам.не разбирам от тази материя просто търся информация и смятам
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
agent_kowalski написа:ако може да се намерят точни данни какво се отделя от една кола при работа на бензин и после при работа на газ може да се сметне и това.
Преди бях гледал Wheeler Dealer и слагаха газова на едно Cherokee, защото май не можеше да моне MOT-а им заради вредни норми от V8-ка, та сложиха му газова и беше в нормите за UK.
А и допълнително обясняваха, че самата държава субсидира поставянето на такива уредби с някакъв доста добър процент заради намалените вредни емисии... Има някакъв резон за околната среда, щом го правят. 
23-та страница от "Проучване на институционалните и финансови условия за конвертиране на автобусите на градския транспорт и употреба на алтернативни горива в Община Горна Оряховица":
http://itcbg.eu/docs/Alternative%20fuels.pdf
Що се отнася до екологичните параметри, то общата емисия на вредни вещества при работа на автомобила с втечнен газ е средно 4 - 5 пъти по-малка от тази при работа с бензин.
ПС. Много е зор май да стигнем до точни данни от газанализатор, още търся ама цък...
-
agent_kowalski
- Автомобил:
- Двигател:
абе че не ни помагат да си слагаме газ не ни помагат.добре преживяваме го,ама не може ли поне да не ни тормозят със супер завишени цени на газта..не може един път бензина 2.40 газта 1.20 друг път бензина 2.30 газта 2.40. ако не могат да си настроят рафинерията да произвежда каквото и колкото трябва да внасят горива от другаде.масово караме бараки ,чудиме се с какво да ги заредим че да остане и за ядене и пиене..да ни оставят да си караме поне България се стопява няма шанс да се пренаселим с хора и коли заради евтини горива.
и аз искам нова количка,ама няма..трябва да се напъна супер много ,ама няма смисъл.и като минат 5 години и като видя че парите ми са се изпарили ще ми се дореве.не че на западняците не се изпаряват,ама те си имат повече и ги боли това,на което са седнали като е возят в колите.
и аз искам нова количка,ама няма..трябва да се напъна супер много ,ама няма смисъл.и като минат 5 години и като видя че парите ми са се изпарили ще ми се дореве.не че на западняците не се изпаряват,ама те си имат повече и ги боли това,на което са седнали като е возят в колите.
- vaiper 1
- Неграмотен
- Автомобил: Pasat
- Двигател:
Колата не е приоритет номер 1 нали
Караме колкото можем ако неможем ходим пеш и така 
Караме колкото можем ако неможем ходим пеш и така 
-
agent_kowalski
- Автомобил:
- Двигател:
и аз обичам да ходя пеш и да крам колело,ама не мога да мъкна 50кила инструменти нито на гръб нито с колело.нито мога да си позволя да се разхождам 15километра за да изпия едно кафе с някой някъде.другия варянт е да си смена жилището,но и това няма да ми реши проблемите.който може да мине без кола супер,ама цените на горивата ни бъркат винаги.всичко се движи с нещо,дори хляба до магазина не го носят на гръб от фурната.
-
red_fire
- Автомобил:
- Двигател:
в петък и аз ставам метанджия хахаха спокооооо не на голфа на пасата а той е-1.8 моно..според вас колко ще ми харчи?
предложиха ми метан за 550лв брц с бутилка 40л бутилка....за 700лв 55л. поред вас добре ли е,това е цена с монтаж, всичко ново -само бутилката е 2-ра.
предложиха ми метан за 550лв брц с бутилка 40л бутилка....за 700лв 55л. поред вас добре ли е,това е цена с монтаж, всичко ново -само бутилката е 2-ра.
Върни се в “Автогазови уредби”