Има ли смисъл да се кара на газ вече???
- bu4komobil
- Автомобил:
- Двигател:
За газта съм сигурен,че няма да падне акциза, защото се получава от нефта а всички нефтопродукти са акцизни. Презумцията на акциза е да се облагат вредните и луксозни стоки. На метана няма как да му сложат акциз, защото не се добива от нефта и се води най-екологичното гориво.На практика няма вредни емисии и няма как да го обложат с акциз. В евросъюза никаде не го облагат. Гледал съм как в Англия минават масово на метан и слагат такива уредби на лимузини с двигатели от 3 литра нагоре. Така, че бъдещето е в метана.
- golf3
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колеги ,то всичко хубаво,метан-добре!Ама мисли ли някой как се върви на метан
?Единствено е по-евтино,обаче какво се случва с мястото в багажника,амортесьорите и т.н.?
Аз поне се надявам влизайки в EU (от какъв ли зор),на пропан-бутана да се гледа като на екологично гориво и съответно да се стимулира употребата! 

- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
golf3 написа:Колеги ,то всичко хубаво,метан-добре!Ама мисли ли някой как се върви на метан?Единствено е по-евтино,обаче какво се случва с мястото в багажника,амортесьорите и т.н.?
Аз поне се надявам влизайки в EU (от какъв ли зор),на пропан-бутана да се гледа като на екологично гориво и съответно да се стимулира употребата!
според теб при 50-60 процента газирани коли ако се махне този акциз знаеш ли какъв неодстиг ще има за хазната....как ще се напълни според теб...затова забрави....масовото винаги ще е ренде....
Така е, газта ще поскъпва дори още, защото нефта върви нагоре.Говорих с един таксиметраджия и тои каза, че колата на метан върви 2 пъти по спънато от бензин.Газта била по средата по вървене между метана и бензина, но най-зле било на метан.Беше си усилил пружините отзад на таксито.Беше сложил от Лада за да не се натоварват толкова амортисьорите
.Иначе за да не се усеща, че е спъната колата ще си копуваме коли с повече конски сили 

sashobas написа:IvoG написа:sashobas написа:Сметката е проста 8л.бензин по 1.64 прави 13.12 а на газ 9л по 1.09прави 9.81 разликата е3.31лв.за 100км. А за 1000км.е33лв а за една смяна на маслото е 330лв.
Ама не смяташ бензина при палене нали
Не просто до -2-5 паля на газ колата е в гараж
Предлагам за гаражни коли да не говорим, гаража си е голяма благинка, но не може да сравнявате зимния разход на гаражна и негаражна кола! Нали се сещате, че когато навън е -20, автомобила който е пракарал нощта там започва от -20, а гаражния ако е в блок с парно например тръгва може би от 10-15 градуса.
Е, питам аз, как се наваксват 30 градуса разлика в температурата на двигателите - отговора е с много повече гориво!
- IvoG
- Автомобил: Golf III
- Двигател: 2.0 AGG
Krasi написа:sashobas написа:IvoG написа:sashobas написа:Сметката е проста 8л.бензин по 1.64 прави 13.12 а на газ 9л по 1.09прави 9.81 разликата е3.31лв.за 100км. А за 1000км.е33лв а за една смяна на маслото е 330лв.
Ама не смяташ бензина при палене нали
Не просто до -2-5 паля на газ колата е в гараж
Предлагам за гаражни коли да не говорим, гаража си е голяма благинка, но не може да сравнявате зимния разход на гаражна и негаражна кола! Нали се сещате, че когато навън е -20, автомобила който е пракарал нощта там започва от -20, а гаражния ако е в блок с парно например тръгва може би от 10-15 градуса.
Е, питам аз, как се наваксват 30 градуса разлика в температурата на двигателите - отговора е с много повече гориво!
Ами може да се наваксат и с повечко км изминати на веднъж през текущия ден е пак не е същото де ама. Примерно на мен ми дава пак същия разход като през лятото ама като карам на по-дълги разстояния 15-20км, но и като цяло пък бенза си е повече. Като се кара на по-кратки разстояния е нормално разхода да е малко по-висок.
А точно в момента има далавера от газ-та като се има предвид разликата от 75ст.
- bu4komobil
- Автомобил:
- Двигател:
Върни се в “Автогазови уредби”