Някой с АГУ да е минавал ГТП през 2013?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Re: Някой с АГУ да е минавал ГТП през 2013?

Мнениеот joker » Нед 28 дек 2014 20:17

Borsuka написа:Цялата работа е ала-бала..... всичко се прави за пари, ако случайно все още някой не е разбрал. Одобрени са 46 бутилки на няколко производителя, атикер, мсм, дормаксан и още някаква имаше.... български и турски са само одобрените от цял свят...... :death

Ала-бала,но без паспорт на бутилката презаверяван на всеки 5г. преглед няма да минеш....останалото е само чесане на клавиатурата...

Потребителски аватар
Borsuka
Автомобил: vw passat B3 + reno laguna
Двигател:

Мнениеот Borsuka » Нед 28 дек 2014 21:39

И кой ще ти го издаде тоя паспорт ? Трябва да се изпрати човек с висше на обучение, но какво обучение, къде, от кого.... точно всичко в момента си е ала-бала. Тоя закон си смърди в момента в който видиш одобрените марки, Български и турски..... който си е платил неговите бутилки са одобрено. Няма да ме изненада след няколко месеца ако се промени този закон. Две години го мислеха и в крайна сметка го претупаха за няколко седмици. Трябва да има контрол за тези газови инсталаций, но да е измислен от човек, който знае за какво става дума, а не от някой книжен плъх дето не е виждал изпарител или бутилка, но срещу съответната сума вече спецалист :death

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 29 дек 2014 11:28

Borsuka - не е трака , както си го писал. Изискването за годност на 5г го има още поне от 1985г. На 5г - водна проба за проверка здравината на бутилката.Издава ти се протокол от водната проба.На нова бутилка -придружава се с паспорт, на втора младост -водна проба.Минавал съм 2 пъти водна проба /при вноса на 2 рата младост и след 5г./

При сегашно време - купуваш ГУ и нова бутилка ,придружена със паспорт. Ако не са ти дали - да си искал , да си питал.

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Пон 29 дек 2014 11:44

Реших да напиша накратко това което разбрах вчера за последните промени около газовите уредби, които са сътворили нашите законотворци :) Нещата които ще напиша вероятно още ги няма официално, но мога да кажа, че са от достоверен източник:
1. Да започнем с поставянето на нова уредба. При монтажа на уредбата узаконяването ще става в специални пунктове на ДАИ, там ще се проверява дали монтажа е извършен качествено. Това ще става срещу скромната сума от 80 лева :)
2. За вече монтирани уредби при минаване на ГТП, за да е всичко наред има 3 варианта, като дори само един да е изпълнен няма да има проблем:
-Вариант 1: Вписване в големия талон на колата, че има газова уредба.
-Вариант 2: На последния ГТП в голямото талонче да е вписано, че автомобила е с монтирана газова уредба.
-Вариант 3: За автомобили с монтирана уредба преди 2011г. става и с паспорт за уредбата.
Пак казвам който и да е от 3-те варианта върши работа!
Промяна ще има и по отношение на бутилките. Отпадат всякакви водни проби, рентгенови снимки и др. За пропан бутан бутилката се кара до 10 г., а за метанови до 20 г. и следва задължителна замяна с нови! Естествено пак са ни сложили теслата, а именно, че при замяната на бутилката ще се налага задължително пак да се минава през гореописаните пунктове на ДАИ и пак се плаща 80 лева :)
Весели празници и щастливо посрещане на Новата 2015г. :)

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 29 дек 2014 15:55

"при замяната на бутилката ще се налага задължително пак да се минава през гореописаните пунктове на ДАИ и пак се плаща 80 лева "
Тези тъпанари да не би да имат по-добра техника от български завод производител на бутилки, издаващ паспорт на бутилкта ???
Или трябва да се храни пак държавна институция? През 2011 узконяването на мотирана ГУ беше 10-15 лв.

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Пон 29 дек 2014 16:07

Предполагам е 2-рото колега :smile Мисля, че гледали как била закрепена бутилката, едва ли не дали е монтирана безопасно :mhihi Абе да приберат едни пари, това е!

Потребителски аватар
Borsuka
Двигател:

Мнениеот Borsuka » Пон 29 дек 2014 21:55

Ако имаш на автомобила газова инсталация и дори да си минал миналата година годишен технически преглед, и да са я вписали в удостоверението, и дори да имаш паспорт издаден някъде си, и дори да имаш водна проба, НЕ Е ли от одобрения тип на следните марки: атикер, дормаксан, олимпик, мсм газ, ( имаше още една марка но не я помня ) и задължително да отговаря сертификата за качество на съответната бутилка, автомобила ти ще бъде върнат, ако техническия преглед се извършва стриктно по наредбата ! Общо са 46 бутилки на тези марки, които са одобрени в България ! Давам пример: имаш бутилка с марка колос, но имаш паспорт за нея и водна проба е минала, та дори предната година е вписана в удостоверението за технически преглед, автомобила ще бъде върнат от технически преглед, защото тази марка колос не фигурира в одобрените марки бутилки в България ! Имаш бутилка с марка атикер и на плочката на бутилката имаш сертификат за качество E7*67R-01*7281*09 и ако фигурира в списъка с одобрените сертификати, си минаваш годишния преглед. Отделно, че вече не трябва да има медни тръби, железни надки защото ръдясват..... и куп други глупости, но това са най-съществените неща които съм изредил.

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Пон 29 дек 2014 23:40

Ами ще си карам на газ и когато дойде време за прегледа го минавам на бензин все едно не ми работи газовата и не я ползвам.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 30 дек 2014 19:37

Не е вариант,ще трябва да демонтираш всичко.
Писал съм подробно но явно в друга дублираща тема:
Имам газова и бутилката стана на 9 години.Върнаха е от един преглед за водна проба/на 5г. казаха/и от там обиколих източна българия да търся сертифициран орган за въпросната проба.Какво разбрах?
Бутилките им дават 10г. от завода,проба евентуално след това.
Никой в България нямаше лиценз/към лятото/за водна проба.Има за пожарогасители и водолазни бутилки/300атм.???/но за газ-не.
Минах на вариант нова бутилка.Тук също имах трудности,понеже исках да се монтира съгласно новите наредби-клапани,отвори,без голи тръби и пр.В Бургас намерих и кой дава паспорти срещу 30лв,без да се занимава с монтаж.....но не се възползвах,понеже не намерих мераклии за монтажа.
Та накрая съм с нова турска бутилка монтирана по всички изисквания и правила+сертификат на бутилката с гаранция 10 години,прикрепен към стария ми паспорт.Това в Шумен при майстора,който преди 9 години ми сложи старата.За съжаление каза,че паспортите вървят с инжекционите,а обикновените уредби реално имат паспорт само на бутилката/който не се признава за паспорт на уредбата/..макар и да не виждам причина да е така?Според него въпросния сертификат/паспорт би трябвало да е достатъчен?Така ако някой дава паспорт,то за сега не са газаджиите,понеже няма от къде да вземат.За това реално ми остави моя паспорт и само вписа данните на новата бутилка.
В талона ми пише газ/бензин,с нова бутилка монтирана по новата разпоредба,с клапани и сертификати,капак,отвори,изолации на тръбите...къв паспорт ще искат/имам някакъв реално/?

Потребителски аватар
Borsuka
Двигател:

Мнениеот Borsuka » Вто 30 дек 2014 21:49

От 2012г. е започнала промяната на този закон за газовите уредби, и реално от тогава никой в България не издава ИСТИНСКИ паспорти. Издават се разни паспорти и удостоверения, които реално са хвърчащи листи, с които да ни вземат от 10лв. до към 50лв. В момента на повечето пунктове ги интересува това което пише на плочката на газовата бутилка, а дали имаш или нямаш паспорт.... реално от 2012г. няма паспорти.

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Вто 06 яну 2015 0:21

Тези дни имах възможност да видя протокол издаден след първоначален преглед на газова уредба във въпросните пунктове. Как да го кажа - един хвърчащ лист, за който ти вземат 80 лева :death Готвят се и нови стикери отзад за стъклата (може дори вече да ги има в обръщение), разликата доколкото разбрах е, че в зависимост дали колата е на пропан - бутан или на метан ще има различен надпис - съответно ВНГ/втечнен нефтен газ за пропан - бутана/ и СПГ /сгъстен природен газ за метана/. Освен всичко това продължава всекидневна актуализация на списъка с допустимите производители на газови компоненти, който ще се предоставят на пунктовете за ГТП и както беше написал колегата по-горе, ако не са вписани в този списък макар и супер качествени, няма да може да се минава на преглед /поне така го замислят/. Доскоро парадокса беше, че повечето производители в списъка бяха турски, а например Ловато го нямаше :screwy /сега мисля точно за ловатото е отсранен проблема и е вписан в списъка, но има все още доста да се обновява/.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 06 яну 2015 7:37

Интересно за бутилките какви ще са производителите....за изпаритела не виждам какъв е проблема в края на краищата,но и той се сменя доста по-лесно,а и по-често от бутилка.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 05 фев 2015 17:51

минах ГТП без никакви предварителни уговорки или връзки в София за 35 лв.
- по талон съм бензин и АГУ
- нямам паспорт на уредбата или какъвто и да е документ за инсталация на уредбата
- единствено ми записаха годината и модела на газовата бутилката (писаха я май МСМ, сега разбирам защо :))
- питаха ме и за марка и модел на газовата уредба

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Чет 12 фев 2015 9:50

В крайна сметка, ако преди 2 месеца съм сложил ГУ, излиза че трябва да отида до КАТ да се впише в големия талон, че имам газова?
Ясно че ще се минава тук-там и без това, но при положение че проверките само ще се затягат, по-добре рано отколкото късно.

Някой наясно ли е какви документи са нужни за пред КАТ? Предполагам докуменвтите които са ми дали при монтиране на газовата?

Потребителски аватар
vasko_bulgaria
Автомобил: VW Passat B8 Variant_Polo 6R
Двигател:

Мнениеот vasko_bulgaria » Чет 12 фев 2015 10:31

Може и ако автомобила е преминал и през пункт за първоначален преглед на АГУ.

Върни се в “Автогазови уредби”