Защо автомобил на газ получава еко категория 1?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Re: Защо автомобил на газ получава еко категория 1?

Мнениеот cecoa1 » Нед 04 авг 2024 4:04

dtony написа:В Чехия винетка за газов автомобил е много по евтина от такъв на бензин или дизел. В Швеция данъкът за автомобили на метан е много нисък почти десет пъти от такъв на дизел.

Ми данъка е по-нисък и на бензин от дизел в Германия, ама ГТП си минават без мрънкане. В тези страни други ли са стойностите за газовете на прегледа?
Нормално е, когато в дадена страна има излишък на дадено гориво, което се явява отпаден продукт, то потреблението му да се стимулира. У нас също е така, и затова цените на тези горива са толкова изгодни. Това не значи, че може да минават ГТП при по-високи стойности на вредните вещества в отработените газове.
Bioside написа:Има,но те са с комин.Газовата печка е с директен огън в помещението,няма комин и единственото изискване е да има пресен приток на въздух защото тя гори благодарение на него.Къде са вредните газове.Нали ще се изтровим ако е така както казваш.

Има и без комин. Къде са им на тях вредните газове?
А тия от ДВГ си ги мерят на стенд, там се вижда къде и колко са им вредните газове.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 05 авг 2024 17:29

cecoa1 написа:
dtony написа:В Чехия винетка за газов автомобил е много по евтина от такъв на бензин или дизел. В Швеция данъкът за автомобили на метан е много нисък почти десет пъти от такъв на дизел.

Ми данъка е по-нисък и на бензин от дизел в Германия, ама ГТП си минават без мрънкане. В тези страни други ли са стойностите за газовете на прегледа?

Ами в посочената страна бензина не е някаква смесица от незнайни помии. Бензина им не е от руски петрол - боклукчив тип с голямо съдържание на сяра и смолист.
Защо страдат толкова много разните машинки на бензин / резачки, тримери, коси, мотокултиватори и т.н. след дълъг престой ??? Залепнали мембрани,затлачени жигльори и дюзи от смоли.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пон 05 авг 2024 18:04

Аааа, не така колега за рускиЙ петрол... Тука всички оплакващи се от прегледите, си искат вън от НАТО и ЕС, те ония с тия норми...абе гейска работа...требе си Путин, руский мир(рускии бензин), и да нЕма глупави правила...
...
Надявам се схваща се иронията.
Като искате неруски нефт(и европейски стандарт на живот), спазвайте европейските правила. Щото с ЕС сме едно, кола с наш преглед може да шета из цяла Европа, където ония мерят същото и по-същия начин(даже и по-стриктно).

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 05 авг 2024 20:16

Едно сме, ама не баш. Както казват някои люДе - "периферия" сме, и такива ще си останем винаги.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 06 авг 2024 20:38

cecoa1 написа:Аааа, не така колега за рускиЙ петрол... Тука всички оплакващи се от прегледите, си искат вън от НАТО и ЕС, те ония с тия норми...абе гейска работа...требе си Путин, руский мир(рускии бензин), и да нЕма глупави правила...
...
Надявам се схваща се иронията.
Като искате неруски нефт(и европейски стандарт на живот), спазвайте европейските правила. Щото с ЕС сме едно, кола с наш преглед може да шета из цяла Европа, където ония мерят същото и по-същия начин(даже и по-стриктно).

Къде е тук бензин отговарящ на ЕУ , а не боклук от руски петрол ?? И Еко И Шел зареждат от Нефтохима.
Първо да се оправи качеството на горивата , а после да ми правят ГТП според ЕС изисквания. Хем гориш ббоклук , хем скъп , а за ГТП да зареждаш 100 октана и да минеш 500к преди ГТП според предписанията . Смях.
П.П. Тази пролет имах няколко премеждия с боклукчивия бензин с коса, резачка и средел след зимен престой без гориво. Миналата година пак.
С LPG то е същото - различен вървеж при различни зареждания , както и разхода.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Вто 06 авг 2024 21:28

То ако беше от бензина, нали никой нямаше да мине на преглед. А то няма и 2% ги връщат.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Сря 07 авг 2024 7:58

cecoa1 написа:То ако беше от бензина, нали никой нямаше да мине на преглед. А то няма и 2% ги връщат.

Тц. Дори самият Дунев беше признал в едно от интервютата, че ако колата попадне на лош бензин може и да не мине прегледа при всичко друго изрядно. Пречи ли да има само на опреден обект или верига лош бензин и това да е причината? - не.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Сря 07 авг 2024 11:22

Така е, ама аз отговарям на идеята, да се облекчат нормите, щото бензина ни бил скапан.

Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

Мнениеот jagler » Пон 02 дек 2024 15:10

Не знам,ама в Турция бензина е в пъти по-добре от нашия.Какво го мешат ,какво го правят не знам обаче като заредя турски и колата започва да става по-тиха и върви много добре и показателите им се оправят.А с нашия запушват ми се инжектори,няма база за сравнение!

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Вто 03 дек 2024 11:06

Според мен не турците добавят нещо, а нашите слагат боклуци вътре.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Вто 03 дек 2024 12:38

Няма какво много да му добавиш на бензина, виж на дизела може много неща да сипеш :mhihi

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Вто 03 дек 2024 13:06

Био компонентата при тях е по-ниска от колкото в ЕС, та ако има фантастични разлики - заради това е.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 03 дек 2024 13:58

Аз не откривам разлика в горивата между Германия, Словакия, Румъния и България. В годините след вируса съм докарал до България две бензинови малолитражни коли и съм пътувал по един-два пъти годишно с дизелов автомобил до България и назад. Разход е бил еднакъв при еднакъв начин на шофиране и приблизително еднаква средна скорост.
Също така все по-често срещам мнението, че горивата по българските бензиностанции били по-некачествени от тези в Европа. Аз не мога да се съглася, защото бензините отговарят на БДС EN 228, който е същия като немския DIN EN 228. И двете норми произлизат от Commission Regulation (EU) 2017/228 - https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32017R0228

Същото се отнася и за нафтата - БДС EN 590:2022 -> DIN EN 590 -> Regulation (EU) 2022/590 of the European Parliament https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32022R0590

Швейцарския клон на лаборатория SGS извършва проверки на бензиностанции Shell (https://autobild.bg/auto-bild-%D1%82%D0 ... %B0-shell/) и резултатите могат да се видят от всеки - https://www.shell.bg/fuels-and-oils/fue ... WxsLmh0bWw
Shell бензиностанциите се зареждат от цистерни на BIOMET, като цистерните се пълнят от най-близката база на Лукойл. Единствено на Rompetrol съм виждал цистерни с румънска регистрация, а и те си имат база в Русе. Но Румънските горива отговарят също така на горните европейски норми.

Според мен проблема не е в горивата, а в манталитета, пътищата, начина на шофиране и т.н.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 03 дек 2024 19:29

2011 от Германия до Бг бензинов , след зареждане в България разхода скочи с 1-1,5 л/100 км/ч при един и същи стил на каране. Тогава нямаше навалица по пътиюата. По-миналата година до Румъния и из нея пак същата работа. Явно аз бъркам ,че у нас бензина е боклукчав и въобще няма сяра и при неизползване дълго време на друга техника има слепване на мембрани и слуз.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 03 дек 2024 20:13

Баща ми кара главно на пропан-бутан. Веднъж в годината аз му допълвам резервоара с бензин. Въпреки "стария" едногодишен бензин колата си върви на бензин по същия начин, както когато я докарвах към България. Миналото лято ходихме до Румъния. Заредихме на Ромпетрол бензиностанцията, която е точно до рафинерията. Никаква разлика нямаше с българското гориво от Круиз. Нямам представа от къде зареждаш и какво се случва при теб, но никой от роднините и приятелите, които ми идват на гости с автомобил не е споделял някакви разлики в качествата на горивата спрямо България и другите страни.

Върни се в “Автогазови уредби”