Плюсове и минуси за газта - Кое е по разумно ?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Re: Плюсове и минуси за газта - Кое е по разумно ?

Мнениеот stypkata » Чет 15 авг 2013 16:03

Съгласен съм с всичко освен с това,че да караш скъпа кола на газ е смешно.Напротив-точно там смисъла е най-голям заради високия разход.Да караш на бензин е като да хвърляш пари в морето и колкото и да е богат един човек няма смисъл да хвърля пари в морето,които може да си спести .Макар,че аз бедни хора около мен не виждам.На паркинга пред блока ми са над 50 коли от които само 3 сме на газ.Къде ги виждате тези бедняци в бг търсещи икономия не разбирам.
Иначе съм ЗА газовите уредби - икономията при стандартен 1.6л двигател е около 100лв на 1000км.С едно ходене и връщане Бургас-София-Бургас се спестяват 60-70лв.Всеки да си представи какво може да си купи със едни 70лв...

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Пет 16 авг 2013 16:20

Ееееех, как бързо се развива темата.

Много е вредна газта за количките. Страшна работа е. Айде стига.

Както не веднъж съм казвал всеки сам си е господар на финасите. Да предполжим, че сме средностатистиески шофьор и въртим ~12 000 км годишно.

12000км. Х 8л./100км = 960л. Ако предположим це цифрата средно за годината е 2,60лв, то това са около 2500 лв.

Същото нещо на газ(и завишен разход с 20%, т.е. 10/100) при средна цена 1,25 е 1200. С разликата ще избия един не лош газов инжекцион, както и ремонтите по колата за цялата година. А ако не сте средностатистически шофьор и карате по 20 000, а ако карате по 100 000?

Е аз предпочитам със спестените пари да си купувам дрешки, да изплатя един 47" телевизор за 1 година, или пък да отида на една спокойна почивка. Е това е спрямо моят джоб.

А по повод вървежа. Готов съм да покажа как моят съндък (който е всеизвестен с това, че не е от най-бързите двигатели на ФВ), че оборотомера влиза в червеният сектор на 5-та предавка на газ - да да съвсем сериозен съм.

Е Bai Sando ви го каза в самото начало. Има 1 минус, но ще го преживея някак и ще се лиша от бас касата в багажника за сметка на "бомбата".

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пет 16 авг 2013 16:41

За финансово предимство пред бензина спор няма. Но тук по важното е дали има финансово предимство пред нафтата?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 16 авг 2013 17:01

При нафтата са по-интересни работите, щото един вика, че му гори 5/100 градско, друг със същата кола и мотор казва - под 7 ми е зор да го сваля. Като разбира се съм склонен да повярвам на втория, понеже тук има хора дето колите им горят по-малко на дълго и от трилитровото Лупо с 1.2ТДИ и гуми с ширина 155...
Съвсем хипотетично - ако вземем два стари коша примерно Голф Мк3. Единият с 1.9 ТДИ 90 коня, а другият 1.8 моно - пак същите коне. Ако да речем дизеловата кола при дадени условия гори 5/100 нафта - например извънградско със 100-110 км/ч (тук пак навлизаме в теория на вероятностите, щото съм чел, че на някои при 100-110 им горяла 3 и половина нафта), то трябва да вземем предвид, че това отговаря на същото каране, само че с разход 10/100 газ. Само че и там е относително, щото има състезатели, дето по магистралата със 140 км/ч и кола 100 коня на газ им горят по 7, а други проявяват смелост и си признават, дори пред себе си, че колата им гори 10 газ при подобно каране.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 16 авг 2013 17:17

siso_k написа:За финансово предимство пред бензина спор няма. Но тук по важното е дали има финансово предимство пред нафтата?

Естествено ,че пак на газ е по-евтино.Нещата се изравняват когато нафтата е на черно,но винаги съм казвал,че нафтата на черно не е критерии!

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Пет 16 авг 2013 17:19

denyodeniz написа:Здравейте, искам да попитам кое е по разумно да си на газ или бензин ? Като откроим разхода и плюсове минуси които създава даденото гориво! Аз лично мисля, че газта излиза по - скъпо поради факта, че много разбутва двигателя и не съм виждал до сега кола на газ която да няма проблеми с двигателя , наистина по евтина е но ако тръгнеш да потдържаш кола на газ излиза по скъпо ако искаш да ти върви перфектно ... Аз съм на бензин имам vw passat b5 ( 3b) 1.6 мотор гори ми 10/100 някъде градско обаче съм много доволен ! Може ли да ми кажете плюсове и минуси ... За сега все още имам пари за бензин и съм малко скиптичен за газта, все пак си е течност под голямо налягане... моля мнения :)

Връщам Ви в мнение номер 1. А именно :a015

Така, че нека да не размиваме темата и да не разравяме прахта от спорове "кокошката или яйцето"

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 16 авг 2013 17:20

niki1_j написа:
denyodeniz написа:Здравейте, искам да попитам кое е по разумно да си на газ или бензин ? Като откроим разхода и плюсове минуси които създава даденото гориво! Аз лично мисля, че газта излиза по - скъпо поради факта, че много разбутва двигателя и не съм виждал до сега кола на газ която да няма проблеми с двигателя , наистина по евтина е но ако тръгнеш да потдържаш кола на газ излиза по скъпо ако искаш да ти върви перфектно ... Аз съм на бензин имам vw passat b5 ( 3b) 1.6 мотор гори ми 10/100 някъде градско обаче съм много доволен ! Може ли да ми кажете плюсове и минуси ... За сега все още имам пари за бензин и съм малко скиптичен за газта, все пак си е течност под голямо налягане... моля мнения :)

Така, че нека да не размиваме темата и да не разравяме прахта от спорове "кокошката или яйцето"

Те отдавна са изброени плюсовете и минусите,ама ходят да се чепкат колегите с тея кални дизели.

Geimara
Автомобил: Passat B5 and Golf Mk6
Двигател: 18Т APU 20 TDI DSG

Мнениеот Geimara » Пет 16 авг 2013 17:26

Проблема на газта не е в това, че разваля двг, а в намалената автономност и в това, че има още джунджурии за чупене.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 16 авг 2013 17:27

Защо да е намалена автономността? Ще речеш, че живееш в САЩ :mhihi Продават бутилки - аз им викам бойлери по 60-70 литра. :mhihi Газ-станции има на всяка крачка.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 16 авг 2013 17:45

stefan4o написа:Защо да е намалена автономността? Ще речеш, че живееш в САЩ :mhihi Продават бутилки - аз им викам бойлери по 60-70 литра. :mhihi Газ-станции има на всяка крачка.

То вече метан има почти навсякъде,какво говорим за пропан-бутана :) Ако на някой му е проблем мястото...взима комби :D Отделно критерия спънатост....зависи от настройка ,а не от горивото и като каже някой още неща за чупене....еми те са без пари вече(дори и ГИ).

Geimara
Автомобил: Passat B5 and Golf Mk6
Двигател: 18Т APU 20 TDI DSG

Мнениеот Geimara » Пет 16 авг 2013 18:10

Ами ако караш в София по 30-40 км градско на ден и през ден имаш по 200-300 км извънградско, почва да ти писва от зареждане. Това дори и да има много станциии за газ, не означава, че всичките стават.

п.с. И аз съм на газ, но казвам какво не ме кефи :drunk

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пет 16 авг 2013 18:26

mupk0 написа:
niki1_j написа:

Те отдавна са изброени плюсовете и минусите,ама ходят да се чепкат колегите с тея кални дизели.

Бе то кво да се чепкаме, ама един колега в ена от темите беше писал че Г4 при 150 км/ч. с 3-ма човека и багаж му дава 5.5 л./100 км. Taка че има според мен какво да се обсъди.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 16 авг 2013 18:29

siso_k написа:
Бе то кво да се чепкаме, ама един колега в ена от темите беше писал че Г4 при 150 км/ч. с 3-ма човека и багаж му дава 5.5 л./100 км. Taка че има според мен какво да се обсъди.

Аз пък мога да ти кажа, че моята Джета гори 7 газ с каране 140... Вярваш ли на всичко, което четеш по форумите? При Пасат Б5.5 с 1.9 ТДИ със скорост 160 на ФИС-а изписва моментен 7. Аз на кого бих повярвал според теб? На очите си, или на някой дето сигурно я засича "по лампа" :mhihi
В рено форума един капацитет твърди, че с каране по магистралата 16-волтовото му 1.6 Сценик горяло 7/100 газ с каране 130-140 км/ч :mhihi

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Пет 16 авг 2013 18:58

За стара кола газ задалжително хем и не замарсява,иначе по хубаво от бензина няма :biggrin

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Пет 16 авг 2013 19:51

какво става с цената на газта ? за седмица цената се вдигна с 10 ст :horror

Върни се в “Автогазови уредби”