Защо автомобил на газ получава еко категория 1?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Re: Защо автомобил на газ получава еко категория 1?

Мнениеот stefarata » Вто 03 дек 2024 21:36

...защото, както повечето газови коли в Бг, вероятно гори колкото газ ,толкова и масло

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 03 дек 2024 23:11

stefarata написа:...защото, както повечето газови коли в Бг, вероятно гори колкото газ ,толкова и масло

Масло не доливам от смяна на смяна на 10-12 к км.
А откъде зареждам до преди няколко години Еко и Шел. От 4г Шел и рядко Бенита / там повечето газ/

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 04 дек 2024 6:56

Аз първия път с който отидох с моята кола до Германия, чувал съм всичките легенди за невероятния техен бензин и боклучивият наш бензин, сипах в Румъния на някаква бензиностанция, после в Австрия на Никелсдорф и после на Арал в Германия, на връщане пак на същата бензиностанция в Австрия и някаква друга в Румъния.
Втория път минах през Сърбия и там сипвах, Австрия и пак Германия. Миналата година сипвах в Хърватска и Словения, в Гърция също съм сипвал бензин, сипвам 95 октана и дали е Е5 или Е10 все тая, какъвто има.
Та в общи линии, никаква разлика. Нито ми пада разхода, нито ми утихва колата, нито върви повече, съвсем стандартно държане и разход, а в България, не сипвам на ОМВ само заради това, че ме излъгаха с количеството газ преди петнайсетина години на бензиностанцията на кръговото в Търговище и на Еко поради същата причина с друга бензиностанция

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Сря 04 дек 2024 15:44

А аз избягвам Шел, още като карах Жигула се отказах от него. Заредих там и колата започна да кашля, прекъсва и т.н. Като отворих карбуратора имаше повече вода отколкото бензин. Сега може да е друго, но съм ги отписал.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Сря 04 дек 2024 15:57

Бензините на Шел съдържат най-много етанол, дори високооктановия им. Затова са предназначени само за нови автомобили. Ладите и тези до 2005 година се зареждат със 100-октановия на OMV, в него спиртът е само 2% и не се усеща. Разбира се, ваша работа си е какво им наливате. Нали са си ваши.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 04 дек 2024 17:00

telefunken написа:Бензините на Шел съдържат най-много етанол
Налично ли е някакво доказателство за това твърдение?
Според споделеното от един от диспечерите на цистерни в BIOMET преди години, Shell и OMV понякога се зареждат от една и съща цистерна с едно и също гориво от една и съща петролна база на Лукойл. А етанола не се добавя допълнително, а количеството му е такова каквото е в съответната петролна база.

telefunken

Мнениеот telefunken » Сря 04 дек 2024 17:11

Сам го меря, колега. Никой никъде нищо не пише официално за горивата. 100-октановият бензин от колонките на Бритиш Петролеум в Гърция, например, изобщо не съдържа спирт. Цветът на лукойлския 100 октанов бензин е съвсем различен и у нас съдържа 4% етанол. Имам една проба у нас от 98 октанов гръцки бензин на ВР, който все не ми остава време да тествам. Претакам си зелето, по-важно ми е.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 04 дек 2024 17:32

Би ли споделил резултатите от измерванията с нас?
Ако е възможно да присъства адрес на обекта и дата на вземане на пробата.

Линк с резултати от тестове на бензиностанции Шел съм поставил в предишен пост.
Тук могат да се видят спецификациите на всички горива произвеждани и продавани от “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД - https://neftochim.lukoil.com/bg/Product ... 7k7CfEC6Ig

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Сря 04 дек 2024 19:22

На шел може да се види точно колко % етанол има в определена партида която са тествали за избрана от Вас бензиностанция, естествено скъпите бенезини имат много по малко, аз далеч не мисля че има много етанол в шелския, поне последния път като гледах репортите на бензиностанциите около нас, на скъпото гориво беше супер малко етанола.

telefunken

Мнениеот telefunken » Сря 04 дек 2024 20:43

Не е важно кой какво мисли, защото този процес у нас не е особено познат. Имам стар бензинов опел с атмосферен двигател 1,8 литра от 2006 г, който реагира особено зле на бензини със спирт или вода. Като започнах да го зареждам с правилното гориво, изведнъж моторът спря да прави проблеми при потегляне и ускоряване с високи обороти. По-миналата седмица на прегледа отчете въглеокисни емисии от 0,02 при допуск 0,3. Отдавна подмина 300 000 км. Тествал съм само за себе си бензини от вериги, от които зареждам. Петрол и Еко не съм. Нямаше да се занимавам с глупости, ако не ми се беше наложило да сменям сегменти и катализатор преди 3 години. До преди това тествах и различни видове масла. Най-доброто се оказа това на Лики-Моли, което никой тук не познава. Много глупости четете, приемайки ги за факти. Не е така.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 04 дек 2024 20:46

Ти за пореден път се изказваш крайно, и обиждаш много хора. Посочените от теб масла лично на мен са известни повече от 25 години. Та запри са малко, господине!

telefunken

Мнениеот telefunken » Сря 04 дек 2024 21:36

Какво значи "пореден" ? Аз споделям само личния си опит и внимавам да съм точен. Не мисля, че съм обидил някого, защото подробно изчетох темите за маслата тук. Хората, които препоръчват хубави масла, споменават такива от производители, които съм тествал и знам от опит, че не стават. Ако в сертификата на Лукойл пише, че високооктановият им бензин съдържа само 3% спирт, значи четвъртият процент е вода. Това значи ли, че е по-добър от други, съдържащи само 2% ?

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 04 дек 2024 21:58

telefunken написа:Най-доброто се оказа това на Лики-Моли, което никой тук не познава. Много глупости четете, приемайки ги за факти. Не е така.
Ще го приема с усмивка, защото още 2015г съм писал за LIQUI MOLY. Но това няма как да го знаеш, защото си регистриран от 2022.

И ще апелирам още един път да покажеш твоите тестове и техните резултати.

telefunken

Мнениеот telefunken » Сря 04 дек 2024 23:38

Браво! Не си сбъркал. Имах някъде снимки на колбите с два от бензините, още по-миналата година си играх. Като се прибера, ще довърша BP 98.
P.s:
Намерих 2 снимки, останали от проба на сръбски 100 октанов бензин на OMV. Съдържанието на спирт в него е 2,5% (1 mL етанол на 40 mL бензин):
Прикачени файлове
Serbia 100 OMV 1.jpg
Serbia 100 OMV 2.jpg

telefunken

Мнениеот telefunken » Чет 05 дек 2024 9:31

fur1ous написа:На шел може да се види точно колко % етанол има в определена партида която са тествали за избрана от Вас бензиностанция, естествено скъпите бенезини имат много по малко, аз далеч не мисля че има много етанол в шелския, поне последния път като гледах репортите на бензиностанциите около нас, на скъпото гориво беше супер малко етанола.

Над 6 % спирт във V-Power на Шел, 95 октана. Обикновеният със сигурност е по-зле:
Прикачени файлове
Shell vpower 95_1.jpg
Shell vpower 95_2.jpg

Върни се в “Автогазови уредби”