АГУ - пререгистрация и смяна на талон бензин/газ

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: АГУ - пререгистрация и смяна на талон бензин/газ

Мнениеот stefan4o » Сря 26 фев 2020 19:49

Значи правилно съм разбрал информацията, посетих сайта на БРЦ и там нещата са така, както си ги мислех.

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Сря 26 фев 2020 20:05

stefan4o написа:Малко си в грешка според мен. Доколкото разбрах гратисният период е от ГТП до ГТП. Чел си между редовете. На предната страница има цитат на човек, отговарящ на въпроси. А именно, че след монтаж на АГУ трябва да се премине първоначален преглед, който срок ти е между двете ГТП на колата. След като преминеш първоначален преглед в 156те пункта в страната, ТОГАВА имаш три години гратис да си смениш талона.

Не знам кой е в грешка... Ама още на 37 страница съм написал, че съм минал първоначален преглед. Знаех, че нещо ми дадоха. Даже го и намерих, мога и да го снимам. :cool Даже си спомням и колко пари съм дал. Около 270 лв за нова бутилка, клапани и т.н. за обикновена АГУ (защото зет ми с газов инжекцион плати с около 100 лв повече в същата фирма). И 60 лв повече на ГТП за първоначалния преглед.

papinnu написа:3 годишният период се отнася от когато влиза в сила тази промяна в закона, т.е. до 30.09.2017 г. След това има друг срок - не помня колко е.

Тука друго разправят:
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi- ... redbi.html

Потребителски аватар
ivan_pop
Автомобил: OVB
Двигател: X18XE1

Мнениеот ivan_pop » Сря 26 фев 2020 20:15

Кой какво казал по телевизията, написал в интернет, фейсбук или някой вестник, всичко това са слухове.Трябва да се четат нормативните документи и да се мисли малко!

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Сря 26 фев 2020 20:15

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi- ... redba.html

Тук според сервизите изискванията не важат за уредби, монтирани преди 2014 та. Но по желание могат да си сменят талона, разбира се. Аз съм пас с темата и повече няма да се занимавам.

Потребителски аватар
valka
Двигател:

Мнениеот valka » Сря 26 фев 2020 20:22

Това за уредбите преди 2014 г го казаха и преди година-две като въвеждаха новите правила. А в репортажа, към който дадох линк даже и снимка са направили. Че се прави първоначален преглед при смяна на бутилката. И след първоначалния преглед, се дава срок от 3 години за смяна на талоните. Сигурно затова от ГТП ми казаха големия талон да ми е в жабката, а не да търча за смяна на талони. :mhihi А, че някой е сънувал срок до 2017 г, си е негов проблем. Даже патрулка ми се залепи преди една седмица по време на акцията. Викам си сега като видят лепенката ще ме спрат. Ама не ме спряха. Може пък като са я видяли и да са си казали "тоя е с нова газова, тая лепенка е от новите". А такива лепенки от миналата година до сега съм видял точно 2 в София. Те са по-големи от старите.

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Сря 26 фев 2020 20:56

rld написа:https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/opashki-v-kat-kakvi-dokumenti-sa-nuzhni-za-registracijata-na-gazova-uredba.html

Тук според сервизите изискванията не важат за уредби, монтирани преди 2014 та. Но по желание могат да си сменят талона, разбира се. Аз съм пас с темата и повече няма да се занимавам.

Пас, пас до кога да си пас ? Даже и 2013г. да са ти я монтирали то това означава че 2023г. трябва да смениш бутилката защото вече е 10 годишна. Смениш ли бутилката 2023г. то вече се водиш с нова уредба монтирана след 2014г. и пак влизаш в кръговрата на системата. Така са го измислили че никой да не се измъкне :thumb_down

Поправете ме ако греша но до 3-4г. всички уредби от преди 2014г. ще са обновени и съгласно новия закон ще трябва да си сменят и талоните :gruebel

Потребителски аватар
valka
Двигател:

Мнениеот valka » Сря 26 фев 2020 21:01

dontaskdontsay написа:Поправете ме ако греша но до 3-4г. всички уредби от преди 2014г. ще са обновени и съгласно новия закон ще трябва да си сменят и талоните :gruebel

Точно така. То на новите газови бутилки слагат и едни евросонди. :deal

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Сря 26 фев 2020 21:02

Пас докато бутилката направи 10 години и я сменя [emoji6] ако колата още е при мен

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Сря 26 фев 2020 21:05

Включвам се с молба за съвет, защото ме занимаха с проблема и нещо не се ориентирам...

Кола с АГУ, което е легализирано в Германия и там е минало първоначален преглед по времето, когато колата е била с немски номера - през 2006 година. Налични са немски протокол за монтаж с описание на всички компоненти по R67.01 и техн. преглед за промяна на немския талон.

Колата е "продадена" в семейството и от 2012 се кара на български номера с горната уредба. Принципно трябва да имаме някъде и старите немски талони, но не ги намираме и ме съмнява да не са ги иззели в КАТ при регистрацията, както иззеха табелите?

В големия талон уредбата не е вписана (според мен е пропуск на КАТ).

Сега е изтекъл срока от 10 години след последната проверка на бутилката, съответно
а) трябва да се провери отново бутилката да не изпуска или
б) да се смени с нова - П.С. явно трябва нова, това не е проблем

Самата бутилка си има евросонда и всичко останало по уредбата е по евростандарт. Според този постинг

viewtopic.php?p=4765700#p4765700

няма нужда от смяна на талона и първоначална проверка, но как всъщност се знае, че колата има легално АГУ, след като не е вписана в талона? Има ли шанс КАТ да си поправят грешката или се върви по пътя на ... преиздаване на документите и покриване на съответните такси за сметка на собственика? В този случай немските документи ли трябва да се представят, за да се впише АГУ-то както си му е реда?

Благодаря!

Потребителски аватар
ivan_pop

Мнениеот ivan_pop » Сря 26 фев 2020 21:12

dontaskdontsay написа:
Пас, пас до кога да си пас ? Даже и 2013г. да са ти я монтирали то това означава че 2023г. трябва да смениш бутилката защото вече е 10 годишна. Смениш ли бутилката 2023г. то вече се водиш с нова уредба монтирана след 2014г. и пак влизаш в кръговрата на системата. Така са го измислили че никой да не се измъкне :thumb_down

Поправете ме ако греша но до 3-4г. всички уредби от преди 2014г. ще са обновени и съгласно новия закон ще трябва да си сменят и талоните :gruebel

За това за талоните, не съм много сигурен.Аз съм в тази категория, че ми е от 2011г. газовата.Трябва да прочета още няколко пъти наредбите и да помисля по-задълбочено.Няма начин да няма начин!
Никъде не видях в наредбите ако се сменя бутилката какво се прави!

Потребителски аватар
ivan_pop

Мнениеот ivan_pop » Сря 26 фев 2020 21:25

Чудомир написа:няма нужда от смяна на талона и първоначална проверка, но как всъщност се знае, че колата има легално АГУ, след като не е вписана в талона?

Според сега действащите закони и наредби в РБ, АГУ-то е законно ако е вписано в големия талон на колата и/или в талона за ГТП.
От там нататък питайте някой газаджия от вашия град да ви даде съвет как да постъпите.

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Сря 26 фев 2020 21:32

Във горното видео от БТВ на времетраене -3:34 казват точно това, че ако смениш бутилката имаш 3 години да смениш и талона.
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi- ... redba.html

Сега излиза че до 2023-2024г. всички ще са със сменени бутилки и розови протоколи. Ще имат и още 3г. гратисен период за да се смени и талона. Общо 6-7г.
За толкова време може и колите да сме сменили и кой знае още какви закони ще измислят.

Потребителски аватар
ivan_pop

Мнениеот ivan_pop » Сря 26 фев 2020 22:05

dontaskdontsay написа:Във горното видео от БТВ на времетраене -3:34 казват точно това, че ако смениш бутилката имаш 3 години да смениш и талона.

Само дето не казват според кой закон или наредба е това.Ако не е написано в закона, ще се съдим.Вече имам опит!

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Сря 26 фев 2020 22:19

все си мисля че това за трите години се отнася за по нови коли дето ГТП е на 3 години. и то излиза че не са 3 години а ДО 3 години, т.е. ДО следващия ГТП
А тези дето ходим всяка година на ГТП срока е ДО 1 година ,т.е. ДО следващото ГТП

а какво се прави ако в големия талон пише газ/бензин а в документа от ГТП пише само бензин?“

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Сря 26 фев 2020 23:20

Според нормативните уредби промяна на типа на горивото на МПС не се отразява в регистрационните талони на МПС.Също според тези наредби измяна на конструкцията може да се докаже само в пункт,който е лицензиран да извършва тази дейност,т.е обикновен милиционер на пътя не може да го докаже това,а най-много може да ви напише преписка да отидете в такъв пункт(респективно ГТП) и ако се докаже такава измяна няма да минете преглед.Също според една друга наредба поставянето на уредба на пропан-бутан не се води измяна на конструкцията на МПС!Това какво се говори и пише по средствата за масово осведомяване е целенасочено да заблуждава хората,за да се пълни бюджетът!

Върни се в “Автогазови уредби”