За или против газова уредба.

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
rosi17go
Автомобил:
Двигател:

Re: За или против газова уредба.

Мнениеот rosi17go » Вто 15 ное 2011 20:56

Здравейте колега,
тази теория май не е вярна - защо ?
Ами пропан-бутанът е течен - навсякъде до момента на достигане на изпарителя ... нали така, затова не ни интересува колко се свива и разширава, даже напротив като е студено се 'свива' и събира повече бутилката, а лятото обратно като се 'разшири' реално ти вкарват по-малко. Има и нещо друго съотношението между -пропана и бутана е различно през зимата и лятото и от там пак се получава разлика . Отделно като имаме предвид и поплавъка който вкарва разлика от 2-3 литра ... демек се събират доста фактори ... така че ако е само с 2% разлика охо ... с мед да я мажем тази разлика :idea3

H2O написа:Загуба няма и не може да има!Има разширяване и свиване на пропан-бутана в зависимост от температурата!Границите са доста по големи за разлика от другите горива.Затова зимата започва(една от причинита)да ви изглежда,че колата гори повече.Е тя си гори повече най малко защото е студено.На бензиностанциите цистерните за заровени в земята,което прави 10-15 градуса постояна темп.Когато ч заредите в бутилката,всичко е въпрос на външна темп.на въздуха,демек започва свиване(зимата)и обратно лятото!При течните горива не може да се хване разликата в темп.разлики!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 15 ное 2011 22:17

Предполагам, че едно време затварянето на бутилките не е било така надеждно както днес и са изпускали по-малко - може би от специален клапан или нещо подобно.
По-вероятно ми се струва, че автора на книгата не е бил толкова добре с италианския и не е разбрал точно какви са тези 2% загуби на ден. Още повече, че ако издиша отнякъде загубите няма да са дадени в проценти, а в грамове защото ще изпуска всеки ден едно и също количество, без значение от оставащото количество в бутилката.
Роси, ти наистина ли си жена - ще ни сложиш всички в малкото си джобче с коментарите си.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 15 ное 2011 22:31

ktamen написа:
Роси, ти наистина ли си жена - ще ни сложиш всички в малкото си джобче с коментарите си.

rosi17go написа:вече забравих къде е (май над гардероба го бях сложила)

Да си казва :roll:
Та за тая газ, след "сипването" тя мирясва вътре в шишето. В смисъл става баланс между течна и газова фаза. И държи някакво налягане, което не съм идиотствал да меря. Когато бараката харчи от газта, течната фаза пак кипва и възстановява налягането. Което не знам колко е....но по колонките е важно да наливат течност.
Дрънкам по спомени, извинявам се.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Сря 16 ное 2011 2:59

muns61 написа:
nikson85 написа:Защото оборотите не са както на бензина. Бензина е по-мощен от газта. На газ колата не може да набира по-бързо. И за това на газ има по-малко износване на двигателя , защото оборотите са бавни. Мощтност 1 литър бензин е равен на 2 литра газ. mhihi

.............................................
Искаш ли да ти демонстрирам как може колата да върви ПОВЕЧЕ на газ, без да даде ДВОЕН разход спрямо бензин?
:beer
Бирите от теб, след пробата...

То ако вървеше повече на газ колата нямаше да има формула 1 на бензин и ферари, Лабборжини, Бугати Вейрон на бензин.

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Сря 16 ное 2011 8:09

nikson85 написа:
muns61 написа:
nikson85 написа:Защото оборотите не са както на бензина. Бензина е по-мощен от газта. На газ колата не може да набира по-бързо. И за това на газ има по-малко износване на двигателя , защото оборотите са бавни. Мощтност 1 литър бензин е равен на 2 литра газ. mhihi

Искаш ли да ти демонстрирам как може колата да върви ПОВЕЧЕ на газ, без да даде ДВОЕН разход спрямо бензин?

То ако вървеше повече на газ колата нямаше да има формула 1 на бензин и ферари, Лабборжини, Бугати Вейрон на бензин.

Колега наистина не си добре запознат с материята! По-добре не се изказвай, защото в последните си мнения написа много глупости :) Това просто като съвет без лоши чувства разбира се :beer

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Сря 16 ное 2011 12:58

BG_POLICE написа:
nikson85 написа:
muns61 написа:

Колега наистина не си добре запознат с материята! По-добре не се изказвай, защото в последните си мнения написа много глупости :) Това просто като съвет без лоши чувства разбира се :beer

Окей mhihi

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Сря 16 ное 2011 13:31

@nikson има такива примери доста.Всичко зависи до настройката и това как е вървяла колата преди.Разликата примерно на моята е минимална.Да разлика има след 140км в набирането,но тогава вече не е така осезаемо.А това за по-високите обороти е глупост.Скоростната кутия задвижва колелата с еднаква скорост при Х обороти...ако искаш да кажеш,че колата се форсира по-мудно,това вече е друга бира.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Съб 26 ное 2011 13:22

В момента на тия цени на газта ,икономисвам около 3 лева на 100 ,спрямо бензина .Ако продължат да я вдигат ще се замисля дали да карам на газ.А за износването на мотора сме писали много -няма такова нещо!

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Съб 26 ное 2011 14:35

Престанете с това кое гориво износвало повече двигателя. :063: :063: :063: maikomila
Двигатели и части бол. Няма да робуваме на автомобилите даже и да са нови. Аз ако тръгна да намирам кусурите на моята кола и трябва да получа инфаркт само , че съм го преглътнал 1000 пъти. mhihi Има къде къде по-важни неща в живота от купчина с ламарина. :beer

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 27 ное 2011 17:09

nikson85 написа:Престанете с това кое гориво износвало повече двигателя. :063: :063: :063: maikomila
Двигатели и части бол. Няма да робуваме на автомобилите даже и да са нови. Аз ако тръгна да намирам кусурите на моята кола и трябва да получа инфаркт само , че съм го преглътнал 1000 пъти. mhihi Има къде къде по-важни неща в живота от купчина с ламарина. :beer

Колега не ,че на мен ми пука за 17 годишна кощница ама нали тука за това сме се събрали!!??Пък и не всички тука карат бараки и на доста хора може и да им пука.

Потребителски аватар
momcho_bg
Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
Двигател: 2.5
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Чет 01 дек 2011 8:21

Я да разведря малко темата с един технически въпрос. Моето vw е с обикновена газова. Знам, че зимата е доста тегав сезон за газовите инсталации. Паля на бензин, чакам да позагрее и карам в началото на бензин.
Въпроса ми е при каква температура на охлаждащата течност е добре да натисна копчето за газов режим на двигателя. Към момента го правя на около 40 градуса, но не съм сигурен дали това е оптималната температура за стартиране на газовата. Поне по показанията на датчика за температурата тези 40-градуса ги достигам за около 6-7 минути работа на двигателя при настоящите атмосферни условия /околна температура -3 - +3 градуса по Целзий/. В тази тема досега видях доста експертни мнения, така че ще ми е интересно да чуя мнение и по моя въпрос.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Чет 01 дек 2011 8:54

momcho_bg написа:Я да разведря малко темата с един технически въпрос. Моето vw е с обикновена газова. Знам, че зимата е доста тегав сезон за газовите инсталации. Паля на бензин, чакам да позагрее и карам в началото на бензин.
Въпроса ми е при каква температура на охлаждащата течност е добре да натисна копчето за газов режим на двигателя. Към момента го правя на около 40 градуса, но не съм сигурен дали това е оптималната температура за стартиране на газовата. Поне по показанията на датчика за температурата тези 40-градуса ги достигам за около 6-7 минути работа на двигателя при настоящите атмосферни условия /околна температура -3 - +3 градуса по Целзий/. В тази тема досега видях доста експертни мнения, така че ще ми е интересно да чуя мнение и по моя въпрос.

aз лично карам на бензин докато колата направи поне 60С

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Чет 01 дек 2011 9:24

Гозовият ми инжекцион когато го монтираха му беше зададена температура на преминаване на газ 30 градуса! След това обаче аз го коригирах на 20 градуса и пак си работи добре! Естествено колкото по-загрял е мотора и съответно антифриза, толкова е по-добре, но над 30 градуса мисля, че е излишен разход на бензин :)

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Чет 01 дек 2011 9:48

momcho_bg като цяло ти си преценяваш.има два момента със зимата и газта.
единия е че ако е много студено изпарителя може да замръзне и от там разхода на газ доакто се оправи е невероятен,отделно не работи правилно и двигателя и той.газта е за икономия,а тука не я постигаме.
от друга страна едни мембрани са 30лв,които и при най-бруталните изпълнения все ще изкарат две години.а 30лв бензин зимата за два месеца за припалване.
от още по-друга страна хубаво е колата да вижда и поработва на бензин,ако държим тя да може да върви на това гориво,защото не се знае кога ще ни свърши газта.аз лично държа на бензина защото често пътувам и в чужбина където не навсякъде мога да разчитам на газ.ти си решаващ как да процедираш
аз като паля сега на студа чакам стрелката на температурата да отлепи милиметър,тогава и парното се усеща че не е лед студено и обръщам на газ и проблеми нямам.според мен е добре и няма смисъл от повече.проблеми не съм имал.също като обърнеш на газ колата трябва да си върви да ускорява не да дърпа,ако дърпа и тресе значи и е рано и трябва да позагрее още малко.ако върви плавно и не тресе значи е ок и си карай и не го мислиш.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 01 дек 2011 10:01

На колко градуса било хубаво... За кого да е хубаво, бе?! Ако ще сипваш зимата поравно бензин и газ, карай си на бензин и не се занимавай да си усложняваш живота!
За мотора студен старт на газ е много по-щадящ, отколкото на бензин. Е сега, като паднат температурите, ще се почнат пак "Вдигна ми се нивото на маслото и вони на бензин". Единствено на ГИ рейката може да работи кофти, ако са се опекли клапанчетата. Ако всичко е наред по газовата уредба, може само стартирането да е на бензин и веднага да минеш на газ.
Аз паля само на газ, в големите студове колата работи на място, докато изчистя стъклата и веднага тръгвам. Никога не ми е замръзвал изпарител, а съм карал с почти всичко, което се среща тук. Такива басни, кат разход от намколко си десетки на сто, които четох тук-там, за толкова години не видях, а доста години с баща ми караме на газ.
На всеки 3 години сменям мембрани, понякога целия изпарител, и нямам грижи. Единствено в маслото се образува повече "майонеза", но след седмицата само градско каране, събота или неделя си ходя до село и дотам и обратно мотора се изчиства. А и различните масла различно се влияят от комденза, за мен поне съм намерил оптималното. И не мислете, че на бензин конденза е кой знае колко по-малко.
Карайте си колите и не ги мислете толкова. Тяхната задача е да ни служат, давайте си парите повече за децата и семейството, мислете повече за родителите си, не за купчината желязо, пък била и неповторим Фолксваген!

Върни се в “Автогазови уредби”