Внимавайте с Газовите уредби!!!

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Re: Внимавайте с Газовите уредби!!!

Мнениеот polovera_9n3 » Сря 29 юли 2015 14:04

Преди седмица на един колега му изгоря полото 6н с газова. От колата не остана нищо- един куп ръждиви ламарини, алуминиевите джанти - стопени, алуминия на скоростната кутия стопен - виждат се предавките, НО газовата бутилка е цяла- не се е взривила( била е почти пълна догоре с газ) очевидци казват, че от бутилката се вдигал 15 метра огън като от горелка, значи клапана е сработил....пожара е тръгнал откъм мотора, но е карал на колегата дядо му и от паника избягал от колта и не направил опит да я загаси :dummy ...ама както и да е... язък за хубавото поло :bishop

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Сря 29 юли 2015 14:57

betaserk, вижда се че имаш много неща да кажеш, ама все в грешните теми го правиш, и някои от изказванията ти са меко казано смешни. Компании като BMW, Mercedes и Audi, които продават по над 1.5 милиона автомобили годишно и бележат ръст всяка година, е невъзможно да са притеснени от Тесла, които преко сили продават 30-40 хиляди годишно и то на строго специфични пазарни ниши.
Каква е разликата дали колата ти произвежда вредни газове, или ТЕЦ-а?

И тези бомби в багажника и подобни простотии, са вече банални.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 29 юли 2015 15:05

betaserk написа:Tипичната българска логика, ако имах свободни 150 бона щях да търча да я взимам, е@ах си и колата :eek

Ако имаш свободни тези пари, вложи ги в образование за теб и децата ти. Че аман о писане на глупости по форуми...

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 29 юли 2015 15:11

betaserk написа:Не съм карал колега, но се чудя кое и е минуса на тая кола, тя май няма минуси!

Тази кола се зарежда. Това става бавно. Не е за България, все още не е практично и е много скъпа. А и е важно от къде иде тоя ток и как се произвежда. Дали ще караш на ток, но ТЕЦ-а ще бълва кълба дим или ще карам на бензин - разлика май няма. Дори заради двойното преобразуване на енергия имаме загуба на КПД - ТЕЦ-а първо прави топлината в ток, където има загуби в процеса, после тоя ток се пренася - още загуби по трасетата, след това колата се зарежда, акумулаторните елементи не са идеални и там има загуби, след това като изразходваш тоя ток от тия елементи отново нямаш КПД=1, защото електрическият двигател отделя и топлина. Получава се каскада от загуби.
Dagestan написа:И тези бомби в багажника и подобни простотии, са вече банални.

Ако смятам, че колата ми скоро ще гърми, обещавам с моята бомба да отида до дома на бетасерк. :11 :mhihi

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Сря 29 юли 2015 16:11

Ела колега, имам едно хубаво чифте и ще те гръмна преди да гръмне от само себе си :mrgreen Пък за колегата по горе, много добре съм си образован, в пъти повече от теб! А от къде знаеш колега, от къде идва тока, може да е от много места...

ВЕЦ (и ПАВЕЦ) - водни електрически централи
ТЕЦ - топлоелектрически централи
АЕЦ - атомни електрически централи

Съществуват и електроцентрали с алтернативни източници на енергия:

фотоволтаични - със слънчевата светлина,
вятърни електроцентрали

Като стана дума за тези коли специално, съм изчел много и знам, че купиш ли я ти дават доживотна гаранция за зареждане без пари на всяка от техните колонки който са многобройни в цяла америка
Изображение
и се строят и ги има и в европа вече...
Това е карта за местата за зареждане в европа, не мога да кажа къде има вече построени и къде се строят но се очаквало 63 станции в европа.
Изображение
и става дума за бързо зареждане с което минаваш хиляди км. Можеш да обиколиш света и няма да ти струва нищо, нито стотинка. Вече ако си я зареждаш в къщи, пишеше че идвало към 4 лв за 100 км. което е далече по добре дори от коли с газ! Ама нали съм прост и без образование, нищо незнам пък вие се пукате от знания :mhihi
Другите фирми едва ли няма да се възполват от готовата база, биха били доста тъпи за да не се възползват.
И да не спамя че ще ме :beat_butt2 Внимавайте с Газовите уредби!!!

П.П. Колега Dagestan, аз не съм си го измислил това, казаха го по новините! Компанията ги правила тези центрове за зареждане и щяла да дава и на другите компании да зареждат там техните коли пак безплатно предполагам. С една дума, правят базата за електрифициране на колите така да се каже, за един по хубав свят без замърсявания!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 29 юли 2015 17:07

betaserk написа:Ела колега, имам едно хубаво чифте и ще те гръмна преди да гръмне от само себе си :mrgreen Пък за колегата по горе, много добре съм си образован, в пъти повече от теб!

Така, ако беше Русия, разбирам да ми говориш за ВЕЦ. Ако имахме повече атомни електроцентрали, разбирам да ми говориш за АЕЦ. Имаме една и тя дава по-малко от 40% от електричеството в момента. Ако фотоволтаиците и вятърната енергия бяха практични, не с висока цена, постоянни, а методите на добиването им не бяха с ниско КПД, разбирам да ми говориш за АЕЦ. Като спряха кранчето руснаците с ГАЗ-та ясно лъсна с какво се захранва България - предимно ТЕЦ и единият ни АЕЦ.
Да те светна - тук няма колонки за зареждане навсякъде. И е страшно непрактично. 63 станции за ЦЯЛА Европа е едно голямо нищо. Също така много здраве ще имаш за хилядите километри с едно зареждане. Не са толкова. 400км са. И не знам как го изчисляват, дали включват парното или климатизацията, музиката, включени дълги светлини през нощта, 4-5 човека в колата и пълен багажен отсек. Електродвигателите са практични, но не и методите за съхраняване на електроенергия.
В момента най-екологичните масово разпространени автомобили са с горивата пропан-бутан, метан, етил. Метанът може да се добива и от органични отпадъци, с което се и "рециклира". Все още последното не е толкова практично, но се прилага.
Ще ме гръмнеш ти толкова, колкото образованост показваш по темата. Алтернативните енергийни източници не са стабилни, не са практични и са скъпи. Слънчевите панели са с изключително ниско КПД.

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Сря 29 юли 2015 19:21

Та изводът е да караме ако не с нови инжекцион, плочка, изпарител, то поне с нова бутилка и евро сонда, което е и по-евтината част на инсталацията...

Последна промяна от toraborat на Сря 29 юли 2015 21:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Сря 29 юли 2015 20:22

toraborat написа:Та изводът е да караме ако не с нов инжекцион, поне с нов балон и евро сонда, което е евтината част на инсталацията...

Ако правилно схващам, казваш да се слага ГИ с цел сигурност?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 29 юли 2015 20:32

Човек, който има добро образование знае, че знанията му никога не са достатъчни!
При достатъчно силна катастрофа нафтата, излитайки от резервоара, се пулверизира. Малките летящи капчици нафта, в среда от въздух, горят също толкова добре като смес от горлив газ и въздух.
Доколкото разбрах в пловдивската кола не е гръмнала бутилката. Бутилката е изпускала, най-вероятно през предпазния клапан, купето се е напълнило и сместа от пропан и въздух се е възпламенила от случайна искра, кибрит или запалка. Точно заради такива случаи газта се ароматизира. За да може евентуален теч да бъде открит бързо и да се вземат адекватни мерки.

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Сря 29 юли 2015 21:39

TiL написа:Май иска да каже, че ако нямаш пари за нов ГИ то да си купиш поне нови бутилка и евросонда.

:th_up

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 30 юли 2015 14:33

Темата е направо безмислена.Миналата седмица видях 2 запалени дизелови коли от турбото явно.Едната изгоря напълно,а това го пиша за Ванката.Отделно до тая година нямаше в цяла България лицензирана фирма за водна проба на газовите бутилки.Съвсем отделно тия дето са против АГУ да прегледат в домовете си и тези на родителите си,дали случайно няма битови газови бутилки на 30,40+ години,дето няма кой да ги изхвърли и ще се ползват,докато изгърмят всичките?
Вместо да се дъвчим,някой да направи една статистика на изгорели автомобили да видим какъв процент се дължи на газта?А ако включим и бусове,камиони и градски транспорт....какъв ли ще е извода на автора на темата?

Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Чет 30 юли 2015 15:58

Iezekil написа:какъв ли ще е извода на автора на темата?

аз извода за себе съм си го направил и никой не задължавам с моето мнение!
Колко пъти да напиша, че темата съм я пуснал с цел да обърнете внимание на газовите уредби(който има) за да няма инциденти, нито искам да критикувам някой, нито ми е проблем кой на какво кара, всеки си има глава на раменете и сам си решава.
Не знам какъв е проблема, че съм споделил нещо което ме е разтревожило.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 31 юли 2015 16:09

проблема, е че в темата аз лично не видях полезната информация, която всички очаквахме, а именно ясна снимка на табелката на бутилката, за да може най-малкото друг с подобна бутилка да има предвид, че вероятно бутилката е проблемна. Просто една тема сензация. Вижте гръмнала бутилка... :horror , а защо е гръмнала, спазвали ли сте изискванията, дефектна ли е била, препълнена ли няма значение, просто гръмнала бутилка и 8 страници гадаене.

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пет 31 юли 2015 17:00

Днес мина една баничарка покрай мен с черна бутилка отгоре на тавана, така на показ. Това не беше ми забранено?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 31 юли 2015 17:13

Журналистът, писал статията, е технически неграмотен. Не е гръмнала бутилката, повтарям, гръмнала е загазованата атмосфера в колата, което загазоване се е получило от теч. Разликата е голяма, ама и тук май техническата грамотност е дефицит. Ако бе гръмнала бутилката, калника на колата най-малкото щеше да е разкъсан.
А течовете вече са друг въпрос...

Върни се в “Автогазови уредби”