как се прави настройка на ГАЗ при 1.6 Pierburg 2ee

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
native
Автомобил:
Двигател:

как се прави настройка на ГАЗ при 1.6 Pierburg 2ee

Мнениеот native » Пет 17 сеп 2010 23:31

Здравейте колеги ... отдавна търся и не намирам решение на моя проблем относно разхода ми на газ . Става въпрос за голф 2 1.6 Pierburg 2ee , та на сегашните цени 1.19лв./л. с 5лв минавам 25 км което си е 20лв/100км , което пък от своя страна въобще не ми харесва ... колата съм я карал къде ли не и на газ анализатори и на газаджии - ПАК СЪЩОТО. незнам каква марка е но е с рециклиран изпарител с хубави мембрани ( един приятел ми ги сменя) карборатора е почистван , въздушния филтър е гледам да ми е винаги нов и чист ... има винт насамия изпарител които променя оборотите и още два винта на маркуча към плочката, които незнам какво правят ... Та .. реших да попитам вас ако някои знае да ми каже как мога да си направя аз настройка на газовата ? благодаря

Потребителски аватар
PuShE_
Автомобил: Passat 3b5
Двигател: AFN 1997
Контакти:

Re: как се прави настройка на ГАЗ при 1.6 Pierburg 2ee

Мнениеот PuShE_ » Съб 18 сеп 2010 1:09

а проблема с разхода само на газ ли е :?:

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Съб 18 сеп 2010 9:28

Един друг колега също с 20лв нинаваше 200км и имаше същото оплакване. Самоцитирал съм се от неговата тема
velinsl написа:
radi89 написа:...Значи разхода на гориво ми е 20лв на 100 км градско,от Кюстендил до София и обратно 20 лв минавам 190км максимум...

Колегата по горе е прав като е казал
за сегашните пари на горивата разхода ти е почти нормален

Ако си сложил на 1,20 това прави .
20:1,2=16,67литра
щом с 16,67 литра се минават 190км, то за 100км ще доиде следното
16,67:1,9=8,77л за 100км
Може би го пържиш яко, за това е така. За 1,8 двигател не е лош разход. Ако се гали може да свали оше до 1,5 литра, но според мен не си струва - карай си го както ти е кеф и според правилата разбира и не се коси за тия два лева на 100км.

Или като четеш форума и се омотаваш понятията лев-литър.

при теб разхода е малко по нисък, защото съм го смятал 20лв-190км. Това извън или градско?

Потребителски аватар
native
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот native » Съб 18 сеп 2010 10:29

няма как да проверя колко бензин ми гори по простата причина че не я карам на бензин ... само когато ми сварши газ-та тогава и от време на време я пускам на бензин да се порадвам малко ;) ... та ако някои може да ми каже как се прави центровка на газ-та горе-долу ще съм му много благодарен

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 18 сеп 2010 12:37

velinsl написа:
при теб разхода е малко по нисък, защото съм го смятал 20лв-190км. Това извън или градско?

Напротив, колега. Човекът казва, че с 20 лева минава 100км. Което май е мааалко множко, но все пак зависи как се кара. Не е уточнено за градско или извънградско става дума. По моите сметки излиза около 16.5 литра на 100. И аз преди да ми пипнат колата на газ-анализатор имах такъв разход в града. Благодарение на малко инфо от аутодата и заигравка с едно чичи до нас, който има гараж с анализатор и елкон успяхме с общи усилия да докараме разхода до доста по-приемливите 12/100 за градско. Извънградско ми даде 7.7 литра на 100 при условие, че карам с по-широки от заводските гуми 195/50/15, което смятам е добре за тая кола (от гаража ми). Съветвам те да си отвориш една аутодата, да провериш какво пише за ПН, ще помогна с един шот, да те насоча по-добре.
Започни първо от запалителната система:
1. Замери си бобината дали всичко й е в норма:
имаш два варианта - сив и зелен етикет (виж с кой модел си)
-първична намотка - зелен - 0.5-0.8 оМа, сив - 0.6-0.8 оМа (с мултицета ще ти покаже от сорта на 1 и нещо ома, преди това виж съпротивлението, което имат сондите, допри ги една в друга и ще ти даде нещо от сорта на 0.6-0.7 ома, след като измериш съпротивлението на първичната вадиш тези омове от показанието на мултицета и ще получиш резултата, ако ти е отчело 1.4 Ома на бобината и 0.6 Ома на сондите, значи остава бобината да има 0.8 ома съпротивление на първичната намотка)
- вторична намотка - зелен 2.4 - 3.5кОма, сив - 6.9-8.5кОма
2. Проверете и продължителността на искрата. На елкона при мен показа 1.5мСек, което е добра стойност.
Ако всичко е наред по запалителната система ето и какво още трябва да е в норма, за да върви и гори оптимално моторът:
1. Предварението - дават го 18 градуса в Аутодата, значи за газчицата е редно да е с няколко отгоре, моето е заводски 5-6, а е настроено на 9-10, при теб може би трябва да е малко над 20 градуса, но точно колко нека кажат колегите с такива мотори.
2. CO - дават го 0.5%
3. HC - за коли с катализатор (предполагам, че твоята има) - до 100 ppm
4. CO2 - от 14.5 до 16 %
Някои газ-анализатори показват и лабмда - приема се че 1 е идеалното, което има, но то е само на теория, затова се дава от 0.97 - 1.03, ако е в тези граници, мисля е нормално за мотора, другото значи или бедна или богата смес. В различните режими на работа това число се променя.
При мен чичито позавъртя малко врътките на тройника и нещата си влязоха в релси горе-долу.
Колата ти работи ли стабилно? Държи ли обороти на ПХ топла, студена? Има ли колебания при работата на ПХ, как се държи като я настъпиш? Има ли замисляне и т.н.

Потребителски аватар
native
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот native » Съб 18 сеп 2010 18:45

а от каде мога да разбера каде ми е белега на делкото ако изобщо има такъв де ... защото двигателя какво и свичко покраи него е много мръсно ... да знам горе- доло къде да търся

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 18 сеп 2010 19:03

Отиваш при някой със стробоскоп. Обикновено гледат белега долу на шайбата на кол.вал, която движи алтернатора, така е при мен. При теб май тази шайба движи водната помпа... Отиди при някой с ЕЛКОН, газ-анализатор и стробоскоп, тук всичките ги имат тези трите, той ще ти каже кое и как е. Белези на делкото поне на моето не се виждат, а си е чисто.

Потребителски аватар
_blade_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот _blade_ » Съб 18 сеп 2010 19:25

http://www.facebook.com/photo.php?pid=3 ... 1336616401

това нещо регулира оборотите

http://www.facebook.com/photo.php?pid=3 ... 1336616401

а това регулира колко точно гас да отиде от изпаритела до плочката на карбуратора,
оказва влияние при паленето ,ако пуска по-малко газ и не може да напылни цялата система до краи пали по трудно,ако пуска повече вызможно да не смесва гас и выздух в правилната дозировка и от там да идва преразхода на гориво

поне аз така мисля
но при положение че сте ходили на диагностик предполагам 4е тои се е сетил да го провери поне това

нещото което аз ще те посаветвам е ако колата ти пали на газ ,от ляво на карборатора има 2е букси едната от тях е за клапата която играе ролята на автоматичен смукач просто я изклиучи ,мисля 4е е горната тази която трябва да изклиучиш даже сым сигурен.защото тази клапа при рязко настыпване на педала автоматично се затваря за да спре притока на выздух и колата да ускори по бырзо на бензин.но когато си на газ тя само спира газта да стигне до цилиндрите по такыв начин само пречи затова я изклиючи виж дали ще има подобрение и ми пиши да умувамве за друга причина

успех колега

Потребителски аватар
native
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот native » Съб 18 сеп 2010 20:00

Благодаря колеги - ПОМОГНАХТЕ МИ МНОГО :bowdown :bowdown Сега само остава да видим колко ще ми гори ;)

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Съб 18 сеп 2010 20:58

native написа:няма как да проверя колко бензин ми гори по простата причина че не я карам на бензин ... само когато ми сварши газ-та тогава и от време на време я пускам на бензин да се порадвам малко ;) ... та ако някои може да ми каже как се прави центровка на газ-та горе-долу ще съм му много благодарен

Ако можеше на човек без квалификация да му вкараш знания и умения във форум, няма да има сервизи!
Нищо лично...

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Съб 18 сеп 2010 21:01

И първо колата се прави перфектна на бензин, тогава на газ. Трябва база за сравнение.
:beer

Потребителски аватар
n-i-k-o
Автомобил: mk2 i passat b3
Двигател: ev 1984 rp 1992

Мнениеот n-i-k-o » Съб 18 сеп 2010 21:45

muns61 написа:И първо колата се прави перфектна на бензин, тогава на газ. Трябва база за сравнение.

зависи на кое гориво се кара предимно.почти в никой случай не е перфектна центровката и на двете горива,се едното малко куца :beer

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Съб 18 сеп 2010 22:03

n-i-k-o написа:
muns61 написа:И първо колата се прави перфектна на бензин, тогава на газ. Трябва база за сравнение.

зависи на кое гориво се кара предимно.почти в никой случай не е перфектна центровката и на двете горива,се едното малко куца :beer

На правените при мен нито едно не куца.
Без да направиш на бензин, безсмислено е да се мъчиш с газта.
Другото е нагагдане без база.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 18 сеп 2010 22:55

Мунс е прав, забравих да го спомена това. С чичката първо я правихме на бензин, пипахме по сместа на карба и чак тогаз я нагодихме на газ. В това спор няма, така трябва да е, абсолютно :deal

Потребителски аватар
native
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот native » Нед 19 сеп 2010 10:38

muns61 написа:
native написа:няма как да проверя колко бензин ми гори по простата причина че не я карам на бензин ... само когато ми сварши газ-та тогава и от време на време я пускам на бензин да се порадвам малко ;) ... та ако някои може да ми каже как се прави центровка на газ-та горе-долу ще съм му много благодарен

Ако можеше на човек без квалификация да му вкараш знания и умения във форум, няма да има сервизи!
Нищо лично...

Аз просто исках главни насоки за да се опитам да го направя сам ... защото така наречените от теб "сервизи" не направиха нищо за да ми свалят разхода. Плюс това мен не ме интересува колко ми гори на бензин - за мен е важно колко газ ми гори. разбирам, че едното е зависимо от другото ,но все пак...
благодаря за напътвстията ...
та ако има лични наблюдения къде мога да направя елкони анализатори и стробоскопи - МОЛЯ да сподели ( става въпрос за пловдив)

Върни се в “Автогазови уредби”