Настройка на газовата или заминала компресия или друго нещо?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Настройка на газовата или заминала компресия или друго нещо?

Мнениеот ALiGaToR » Вто 29 мар 2011 12:31

Стана вече повече от половин година не мога да излекувам високия разход на колата. През това време намирах доста разкачени кабели и спукани маркучи за вакум. Надявах се да е от тях разхода падаше, но все си стои в едни нива които са приемливи за луксозна лимузина с повече от 200 конски сили двигател.
По едно време разхода на масло се беше вдигнал доста, помислих че може да е от сегменти. През това време издуха гарнитурата. Отвориха я и казаха че главата трябва да се наслагва, че била корозирала около болтовете. Смениха ми и гумичките на клапаните, че били станали много зле. След този ремонт масло не пипва. Обаче разхода си остана висок. През това време като я прехванеше почваше да се форсира сама до към 3000 оборота. Отваряше си автоматично дросела. Изнамерих го проблема. Един кабел се беше скъсал. Сега оборотите са си в що годе в норма. От време на време спадат и започва да гасне.
Има и зависимост кога започва да губи обороти.
Като е студена си е в норма. Когато отлепи от бялата зона започват да падат. Когато стрелката тръгне към средата тогава работи пак както трябва. Всичко това обаче го прави като стои на едно място. Когато е в движение с повече от 40км/ч оборотите са си напълно нормални. Странно защо така става.
Разхода обаче, преди и след по горе описаните ремонти си остава еднакъв. Около 20л в града и 10л извън града газ. Разглобявал съм изпарителя 2 пъти и съм правил настройката поне 5 пъти. Разхода си остава без промяна.
Колата се кара максимално до 90-100км/ч, винаги плавно в града и винаги на 5-та с много малко газ извън града.
Забелязах обаче, че по равното си върви добре и реагира приемливо на подаваната газ. Но излезе ли баир и колата почва да се тормози. Колкото и да подаваш газ тя просто не може да направи нищо и трябва да се върне на 4-та. А преди същите тези баири си ги изкачваше на 5-та без излишни ексцесии.
Ако мога така да се изразя, двигателя е загубил въртящия си момент.
На бензин по-добре реагира, но това е сравнение с газта. Не знам дали тази разлика не идва от по-високата калоричност на бензина.
Голфа е 2-ка, двигателя е 1.6, кода на мотора е EZ. Газовата е с плочка.
Не знам дали има някакво значение всичко по-горе което написах, но и аз не знам дали проблема е от едно нещо или е комплексен.
Компресията смятам тези дни да отида и да ми я замерят. Но дали всичко това е виновна компресията и дали всички тези болежки идват от нея.
Забравих да спомена, че колата пали лесно на газ дори и студена.

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Re: Настройка на газовата или заминала компресия или друго нещо?

Мнениеот Carfan » Вто 29 мар 2011 12:47

Скоро сменял ли си мембраните на изпарителя?Колко km си изминал с него?Въздушен филтър?

Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ALiGaToR » Вто 29 мар 2011 12:58

Ами мембраните са си добре. Сменях ги преди 15 - 20 000км някъде ~3 години. Добре си бяха старите мембрани. Преди 2 седмици като отварях изпарителя пак си бяха добре. Какво трябва да им има че да са зле. От както имам този високия разход съм сменял 2 пъти въздушния филтър.
Забелязвам обаче че се омаслява по краищата и кутията след него. Явно и картерни газове има доста.

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Вто 29 мар 2011 13:15

Ами мембраните се втрърдяват с времето,особенно ако палиш на газ директно.Трябва да бъдат меки,поне тази за газта :да:

Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ALiGaToR » Вто 29 мар 2011 13:57

Ами верно колата се пали на газ директно но мембраните са меки.
Разхода се засича от пълно до пълно. Газовата бутилка винаги пълни до еднакъв обем. Със сигурност разхода не се дължи на грешка от зареждане на различно количество или километраж който отчита по-малко.

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Вто 29 мар 2011 17:21

Покраи тия ремонти може някои да е разбутал центровката или да се е позапушил катализатора(ако има)или гърнетата.

Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ALiGaToR » Вто 29 мар 2011 17:58

Катализатор няма и не е имала. И аз в това бих се усъмнил, че майсторите може да не са я настроили като хората, но странното е, че и преди да цепят двигателя и след това разхода се не е променил нито към по-зле нито към по-добре. Преди и бях изпреварил запалването, след като я отваряха казаха че са го нагласили като за бензин. Но аз разлика във вървежа преди и след не намирам.
Според Autodata пише за компресията: 9 - 12 bar. Това какво означава че като е нова са 12 бар-а а като падне под 9 е за ремонт.

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Вто 29 мар 2011 20:52

Колко бензин ти гори колата?

Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ALiGaToR » Вто 29 мар 2011 23:40

Ами там е работата че не е карана скоро на бензин. Но по последно се сещам ми изгори 6 литра бензин за 6-7 препалвания и един преход от 8 километра. Иначе не е засичана. Преди 8 години като я купих сещам се гореше около 13-14 в града бензин.

Потребителски аватар
IcoEZ
Автомобил: VW Golf 2 1990
Двигател: 2.0 16V ABF

Мнениеот IcoEZ » Сря 30 мар 2011 21:38

Здравей колега, а в крайна сметка ходил ли си на газаджия да ти настрои колата, защото аз имам същия мотор и ако ти е зацепен правилно ремъка и центровката е добре дори и за бензин единствено остава правилна настройка на газовата. Аз от 3 зими карам само на газ а изпарителя не съм го отварял и си правя корекции за лятно и зимно каране като в най-лошия случай ми гори 13-14 л. газ зимата градско и колата никога не съм я удушавал за икономии. Този мотор е супер здрав и елементарен закарай я на някои да я погледне за да можеш да се радваш на колата!

Върни се в “Автогазови уредби”