Нещо стана с Фобоса (аз му го причиних)

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
KARMANN
Автомобил:
Двигател:

Нещо стана с Фобоса (аз му го причиних)

Мнениеот KARMANN » Вто 05 апр 2011 18:51

Свалих си FobosGas (0.63.3.1) от сайта, свързах се с газовия компютър и съответно получих предложение за качване на по-нова версия от настоящата. Съгласих се и всичко мина успешно. След което преминах на Автонастройка. Достигнах до етапа да задържа педала на газта на позиция при която мотора да е с около 3000 об/мин. и проблема се появи - делта P пада до 0, МАР пада, Ргаз пада също и преминаваме на бензин. Без да правя нищо реших да повторя опита, отворих отново програмата, свързах се с контролера, двигателя работи на бензин, наляганията на газта се движат в стойности под 1000, при покачване на оборотите(на бензин) стойностите на показателите за налягането на газ-та се променят(понижават се още), продължавам напред, Автонастройка - Опознаване на впръскване- до тук успешно, но показателите за налягането на газ-та са ниски, натискам бутона НАПРЕД и изведнъж показателите са в норма, натискам пак НАПРЕД и идва момента с 3000об/мин, показателите спадат и нещата се повтарят.
Напълних бутилката до горе с газ, свалих филтрите(нови са но все пак реших да проверя), чисти са, размърдвах кабели и букси, масата проверих, върнах по-стари версии на газовия компютър, но си е все така. Проверих електромагнитните вентили, но си щракат силно и отчетливо, въвеждах първоначални настройки(модел изпарител, датчици и т.н.) Сега на лаптопа съм с тази версия FobosGas (0.63.3.1), може ли проблема да е породен от несъвместимост с тази версия. Газовата я купувах месец май 2010(нова).
До днес газовата си работеше, правил съм някои корекции преди време, но не съм изпадал в такава ситуация. Проблема стана след качване на новата версия. Или нещо обърках със софтуера или датчика за налягането се прецака и става проблем. Смущава ме, че в една от стъпките при автонастройка, наляганията се нормализират(по показания) и на следваща стъпка всичко се срива.
Ако можете помагайте, ако имате някоя по стария версия от 0.63.3.1 да опитам с нея, пробвах с тези от сайта на Фобос, обаче тръгва единствено с последната.
Мерси за отделеното време!

Последна промяна от KARMANN на Сря 06 апр 2011 11:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
mmkosev
Автомобил:
Двигател:

Re: Нещо стана с Фобоса (аз му го причиних)

Мнениеот mmkosev » Вто 05 апр 2011 19:38

Колега и аз минах по тоя път но с бардолини на БСМ.При мен се оказа че влезнах със новия софтуер във стария фирмуер и стана една голяма ГРЕДА.Тогава писах във форума на БСМ и собственика им ми отговори лично.Обясних му за проблема и ме посъветва да закарам моето ПОЛО при тях.Смениха ми процесора с новия софт и стана чудо предишния проблем изчезна и върви като на бензин.А на БСМ шапка им свалям за отношение към клиента.Успех с проблема,дано съм ти бил от полза.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 05 апр 2011 21:31

Колега KARMANN,и аз имам подобни проблеми с моя фобос1. Фърмуера не беше обновяван от 2008-ма есента. И като се вързах с Фобосгаз 02303 - най-старата версия, която успях да дръпна от сайта и есествено ми каза, че не можело да работи с тази версия и ми предложи ъпдейт. Не му отказах, и когато завърши ъпдейта - ново 20 - всички настройки бяха изтрити. А като не помня стартие, и ги нямам експортвани давай всичко наново с налучкване. Сега борбата е първо да налучкам изпарителя, и датчиците му, че или показва много високи температури и налягане на водата и газта, или много ниски. Също не успявам да мина докрай автоматичното опознаване, като не мога да удържа двигателя на 3000 оборота. Писал съм в друга тема - viewtopic.php?p=2785556#p2785556

Иначе и така си работи някак си, минава си от бензин на газ и обратно, но искам да издокарам финните настройки в движение.

Потребителски аватар
KARMANN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KARMANN » Сря 06 апр 2011 11:02

Проверих ел. клапани, конфигурирах от начало, проблема си остава. Май ще трябва да се ходи до сервиза.

Потребителски аватар
KARMANN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KARMANN » Чет 07 апр 2011 18:10

Проблема е решен-качих последната версия, като му зададох да не запазва досегашните настройки. После въведох всичко отначало и си направих настройките.
Мерси на отзовалите се!

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 07 апр 2011 19:20

Колега, можеш ли да кажеш с коя точно версия на фърмуера ти бяха проблемите? че може и аз да съм се надянал на нея. А с коя версия си сега? Сега съм с версия 060, и с нея не мога да се оправя...

Потребителски аватар
KARMANN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KARMANN » Чет 07 апр 2011 22:43

Утре ще закача лаптопа и ще ти кажа със сигурност, но мисля, че беше 067, свалих от сайта последната версия на програмата и инсталирах най-долния firmware.
По-скоро нещата се оправиха, когато махнах отметката за запазване на настоящите настройки въпреки смяната на софтуера, тази отметка си стоеше и аз сменях версиите по няколко пъти и нямаше резултат, чак като махнах отметката се оправи всичко. Наложи се да въведа всичко отначало, но нещата станаха веднага. Принципно аз сам си прецаках нещата, смених софтуера и нещо се прецака, но се радвам че се оправих някак си.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 07 апр 2011 23:18

Ахам, значи до определена версия на фърмуера, фобос използват формат за настройките - например xml, а след определена версия преминават на xml2, или нещо такова. Вероятно при тебе е станало това, че от стара версия на настройките си се опитал без да знаеш да заредиш в по-новата версия. И затова не могло да ги импортва правилно, по време на ъпдейта.

Върни се в “Автогазови уредби”