схема за ламбда емулатор

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
Jako_ludiq
Автомобил:
Двигател:

схема за ламбда емулатор

Мнениеот Jako_ludiq » Съб 11 авг 2007 23:08

Колеги трябва ми схема на ламбда емулатор за да си направя сам. Който има нека да дава, че да се захващам. Ако трябва преместете темата в "Направи си сам"

Потребителски аватар
VW_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_forever » Нед 12 авг 2007 5:49

Получаваш!
http://www.skatafka.com/download.php?file=a1a3c0e73b7a031ee2af20171cc665dd
Това е всичко, което имам на компа, относно ламбдасондите.
Емулирай на воля :да:

Потребителски аватар
Jako_ludiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jako_ludiq » Нед 12 авг 2007 10:15

Мерси много колега. Ще се опитам да я направя. Това на схемата където пише ламбда, значи ли че трябва да се закачи към същото кабелче за което е закачена ламбдата?

Потребителски аватар
Lisho
Автомобил:
Двигател:

Re: схема за ламбда емулатор

Мнениеот Lisho » Нед 12 авг 2007 13:50

Jako_ludiq написа:Колеги трябва ми схема на ламбда емулатор за да си направя сам. Който има нека да дава, че да се захващам. Ако трябва преместете темата в "Направи си сам"

Зададох този въпрос в един руски форум преди 4 г. Пречети какво ми отговори пича който беше публикувал схема на ламбда емулатор.

"Замена Лямбда-зонда на симулятор невозможна ... правильнее сказать, что корректная имитация (симуляция) Лямбда-зонда потребует создание сложной схемы, учитывающей многи е факторы работы двигателя. Симуляторы применяются для проверки блока управления двигателем, но не для использования при реальной эксплуатации автомобиля.
Нужно использовать новый лямбда-зонд, а если это невозможно тогда просто отключить его.
В случае отключения лямбда-зонда блок управления двигателем будет "думать" что смесь обогащенная (много бензина) и будет подавать сигналы на уменьшение подачи бензина. Расход его в этом случае останется на приемлемом уровне, но тяговые характеристики и динамика ухудшится. Это можно скорректировать настройкой состава смеси.

К сожалению больше ничего посоветовать не могу.
Самое верное решение - заменить неисправный лямбда-зонд.
Жаль что не могу помочь.

Александр."

ktchkn@proscale.bn.by
Александр Кочкин

Ето тук има доста интересна информация по въпроса в раздел Лямбда

Успех

Потребителски аватар
VW_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_forever » Нед 12 авг 2007 17:30

Това, дето е написал руснака си е точно така, друг е въпроса, че ние българите обичаме да творим. Да не говорим, че съм виждал "емулатор" :shock ... само с едно съпротивление към маса.
Целта на емулатора е не да замени ламбдата, а да "излъже" компа, че всичко в системата е ОК, за да не трупа грешки при работа на газ. Така като минеш на бензин няма да го има това заглъхване, загасване на ниски обороти по кръстовищата и други такива неща от които на един приятел му беше побеляла косата откакто сложи газ.
За Jako_ludiq:Така че колега, ако си само на бензин- сменявай, а ако си и на газ- прави, но тази с таймера NE555 няма да прекъсваш кабели, а когато си на газ включваш ключето, а на бензин изключваш. Има един човек от Пловдив тук, който си е мерил сондата с осцилоскоп и той може да ти даде повече инфо.
... Та същият този човек, radotom, преди две седмици в една друга тема беше написал:
Относно буксата - Вече приготвих осцилоскопа, за да видя утре какво излиза на тази буксичка
, ама май във филибето денонощията са мнооооооого дълги :)
За radotom:....Е хайде майна, извади го този.....осцилоскоп, сега му е времето и мястото :) [/b]

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Вто 14 авг 2007 8:54

VW_forever написа:Получаваш!
http://www.skatafka.com/download.php?file=a1a3c0e73b7a031ee2af20171cc665dd
Това е всичко, което имам на компа, относно ламбдасондите.
Емулирай на воля :да:

Ламбда монитора от тези схеми не работи - правил съм го!

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 15 авг 2007 22:16

VW_forever написа:ама май във филибето денонощията са мнооооооого дълги :)
За radotom:....Е хайде майна, извади го този.....осцилоскоп, сега му е времето и мястото :) [/b]

Буфф... къде, бе!
Те дните тука са полвин година, а нощщите кога се случат, кога не... :lol:
Те искарах го, най-накрая осцилоскопа... и се оказа, че на онази букса, за която ставаше дума, няма сигнал от Ламбдата.... поне при мен го нямаше.
Ето как трябва да изглежда сигнала:
Изображение
И наистина, като меря в/у самата сонда, нещо подобно е ;)

Върни се в “Автогазови уредби”