Първо малка постановка - карбуратор Пиербург, газова уредба, карам на газ, без спортен филтър.
Днес си направих "тунинг". На края на въздушния филтър сложих една огъваща се тръба от алуминиево фолио, която изкарах отпред точно зад решетката и отстрани на радиатора, и я вързах със свински опашки. Края на тръбата го изрязах под ъгъл, т.е. сечението е на пресечен цилиндър под наклон и по този начин хем двг смуче студен въздух, хем влиза повече, защото сечението на входящия отвор става по-голямо от това на тръбата.
И сега какво. Нямах много мегдан за тестове, но ми се струва, че по-бързо набира. Обаче стана следното - колата на празен ход гасне, ако се движи - явно въздухът и идва студен. Дори не само на празен ход (около 1000 об/мин), ами и на около 2000 оборота пак се сили да гасне, трябва да подавам газ малко над това, че да се крепи. Отидох и на магистралата да тествам - педалът до долу, на отиване към Вакарел не можах да развия по-висока скорост от преди, а на връщане (вече е нанадолнище) не посмях да пробвам, че беше тъмно.
Какво си мисля (и питам, де):
1. Дали въздухът, който вкарвам, е прекалено студен?
2. Дали не вкарвам прекалено много въздух и той да прави сместа прекалено бедна откъм гориво?
3. Ако въздухът сега се оказва повече, значи ли, че трябва да се регулира наново карбуратора? Или да се увеличи газта от врътките след изпарителя (тогава разходът няма ли да литне)? Аз го пробвах това с увеличаването на газта - отвъртях по 3/4 оборот на двете врътки (маркучите, отиващи към първа и втора камери), но разлика не можах да усетя, а и нямаше как да си засека сам ускорение 0-100 км/ч., щото не ми стигаха ръце и очи.
И още нещо - тоя експеримент го направих, след като половин час преди това колата беше карана и загрята добре. Не съм пробвал още какво е на студен мотор. Утре ще установя... Поне няма да ми е сложно да махна приспособлението, ако е трагично положението.
Ми - това е. Лягам да спя, че стана 100 часа - дано ме озари някакво въздушно-карбураторно провидение. Нядявам се да имате мнения по тази тема. А тя спокойно би могло да се озаглави "С трици - маймуни"