:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

микропроцесорна платка и газово!внимание на бензин!!!

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

микропроцесорна платка и газово!внимание на бензин!!!

Мнениеот joker » Съб 14 мар 2009 10:08

От около 1998 г има газови BRC с микропроцесорни платки за ламбда контрол и автоматично превключване(каквото е и моето газово).Внимание колеги!!!Ако в тази платка има нещо повредено(съпротивление,микропроцесор или дори лош контакт!) колата работи на бензин както си иска..сирач никак!!...тресе,придръпва,дави се!Причината!...микропроцесорната платка комуникара двустранно с компютъра на колата....сиреч двамата си бъркат един друг из гащите...пардон-мозъците!и ако платката дава разъмтена информация мъти разсъдъка на компютъра на колата....тогава силно се повлиява работата на бензин..пък и на газ!Лечението-нова платка!
Всичко го изпитах на гърба си!Какво ли не сменях...тапон под моното,привод на сервото,дистрибуторна капачка,кабели,свещи и т.н......докато не смених тази платка !!!!И всичко заспа!за да се уверя ,че проблемът е точно от нея,разхлабих леко контактните пластини на новата платка....и се появиха същите проблеми!Ясноооооооооо.....

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Re: микропроцесорна платка и газово!внимание на бензин!!!

Мнениеот mafiota » Съб 14 мар 2009 12:20

joker написа:От около 1998 г има газови BRC с микропроцесорни платки за ламбда контрол и автоматично превключване(каквото е и моето газово).Внимание колеги!!!Ако в тази платка има нещо повредено(съпротивление,микропроцесор или дори лош контакт!) колата работи на бензин както си иска..сирач никак!!...тресе,придръпва,дави се!Причината!...микропроцесорната платка комуникара двустранно с компютъра на колата....сиреч двамата си бъркат един друг из гащите...пардон-мозъците!и ако платката дава разъмтена информация мъти разсъдъка на компютъра на колата....тогава силно се повлиява работата на бензин..пък и на газ!Лечението-нова платка!
Всичко го изпитах на гърба си!Какво ли не сменях...тапон под моното,привод на сервото,дистрибуторна капачка,кабели,свещи и т.н......докато не смених тази платка !!!!И всичко заспа!за да се уверя ,че проблемът е точно от нея,разхлабих леко контактните пластини на новата платка....и се появиха същите проблеми!Ясноооооооооо.....

Колега дано не се бъркам, но така като съм чел постовете ти, твоят ламбда контрол е от най-елементарните (май дори не вземе сигнал от ТПС датчика) най-вероятно от моделите Blitz или Just. Tака, че няма кой знае какво вмешателсто с управляващият електронен блок на автомобила. Мисля че взема един сигнал от датчика на хол, и сигнала от ламбдата, който се превкючва вътре в блока. Другата периферия си е като на конвенционална газова уредба с автоматичен клщч газ - бензин. Незнам какво толкова са те кръщавали и уплашили , но според мен не е кой знае каква работа. Даже за настройка на ламбда контрола ти не се използва компютърен софтуер, а има специален тестер (control box) с 4 светодиодни стълбици, и с една букса 5-ца се включва към блока LambdaGAS!
Ако греша нека колегата qnis3 ме поправи :wink:

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Пон 16 мар 2009 8:52

Не съм ерудит по тази част....казвам само факти ...и безспорни изводи от тях!А като не се намесва в компютъра на колата защо комуникира с него с поне 5 кабелчета!???И защо при повредена платка се скапва работата на бензин????Дай ми задоволителен отговор на тези въпроси и аз ще се съглася веднага с теб!

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Пон 16 мар 2009 15:25

По-скоро се скапва заради прекъснатия сигнал от Хол датчика - като има лоши контакти и проблема със запалителната система е налице :)

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Вто 17 мар 2009 13:47

The_Machine написа:По-скоро се скапва заради прекъснатия сигнал от Хол датчика - като има лоши контакти и проблема със запалителната система е налице :)

Звучи много логично!!!Пък и на теб ти вярвам на 100%! :да: :да: :да:

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Вто 17 мар 2009 17:15

The_Machine написа:По-скоро се скапва заради прекъснатия сигнал от Хол датчика - като има лоши контакти и проблема със запалителната система е налице :)

всъщност той сигнала от датчиак на хол не се прекъсва , а се взема паралелно, може да има лоша спойка от някое вътрешно реле което прекъсва дюзата на моното, или сигнала от ламбдата. А иначе отиват кабели от ламбда контрола до ECU-то на колата защото така е по-прегледно да се вземат сигналите от датчиците директно от буксата на автомобилният управяващ блок.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Сря 18 мар 2009 10:05

mafiota написа:

всъщност той сигнала от датчиак на хол не се прекъсва , а се взема паралелно, може да има лоша спойка от някое вътрешно реле което прекъсва дюзата на моното, или сигнала от ламбдата. А иначе отиват кабели от ламбда контрола до ECU-то на колата защото така е по-прегледно да се вземат сигналите от датчиците директно от буксата на автомобилният управяващ блок.

Eeeеее ....малко спамя ,ама наистина ми е кеф да чета мнения на компетентни и логично мислещи колеги!!! Всичко при мен е наистина точно така...и обяснява съвсем ясно проблемите...:bowdown :bowdown :bowdown :да:

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Сря 18 мар 2009 20:11

докторе,
чудя се как някой майстор до сега не ти е "скопил" ламбда контрола или да ти сложи друг модел, защото процедуата по настройката на твоя ламбда контрол е доста сложна, а и също така малко хора разполагат с контролният уред с помоща на който се извършва настройката ( да не говорим ,че аз имам схемата на този инструмент :twisted: ).

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Чет 19 мар 2009 9:52

mafiota написа:докторе,
чудя се как някой майстор до сега не ти е "скопил" ламбда контрола или да ти сложи друг модел, защото процедуата по настройката на твоя ламбда контрол е доста сложна, а и също така малко хора разполагат с контролният уред с помоща на който се извършва настройката ( да не говорим ,че аз имам схемата на този инструмент :twisted: ).

Да,да!!!....ще скопи!!!...аз после него ще скопя!!!!като се повреди платката "агентите" ми за 1 час намериха друга платка от същия модел, свалена то работеща кола(виж този от когото са я взели може и да са го скопили!!! :roll: )....просто смених платката и толкова!!!

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Чет 19 мар 2009 10:35

браво на специалистите :applause:
а твоят платка що не я снимаш да я поогледаме тук,
макар че то и кучето гледало ама...... :twisted:

Върни се в “Автогазови уредби”