Голф 4 1.6 16V ще поддържа ли OBD?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
krisbul
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: BCB
Контакти:

Голф 4 1.6 16V ще поддържа ли OBD?

Мнениеот krisbul » Сря 06 ное 2013 19:16

Здравейте, ще слагам газов инжекцион на Голфа ми. Той е 1,6 16V 2003г. с код ВСВ. Ако някой е запознат ще се радвам да сподели за този модел ще поддържа ли ГИ с OBD? Или е една ненужна екстра, в случай че моят модел няма да поддържа коректна комуникация с ГИ. Разликата в цената си е 200лв. и не ми се дават тези пари за нещо което няма да върши работа. Ако има значение спрял съм се на ГИ Романо, в случай че OBD отпада имам интерес и към БРЦ.

Благодаря на всички които ще дадат мнение по въпроса ми.

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Re: Голф 4 1.6 16V ще поддържа ли OBD?

Мнениеот mrpetrov » Сря 06 ное 2013 20:32

Карам описаното вляво - 1,6 от 1997-ма.

Лично мнение: от OBD нямаш нужда за газовия инжекцион. Той така или иначе "подслушва" сигнала към бензиновите инжектори (най-малкото за да може да ги спре) - та, дали щял да гледа "трима" или не - той бензиновия комп нали така или иначе си ги управлява нещата, така че да се случват както трябва нещата под капака...
По-добре се подсигури, че майсторите ще ти обръщат внимание докато всичко не е "перфектно", а не да ти я инсталират, и да те зарежат.

caravel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот caravel » Сря 06 ное 2013 21:38

Слагай с ОБД,по-добрия вариант е!

Потребителски аватар
krisbul
Контакти:

Мнениеот krisbul » Сря 06 ное 2013 22:20

И аз така казвам, но ако няма съвместимост със компа на колата и ефект няма да има. Та въпроса е съвместимост има ли?

caravel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот caravel » Чет 07 ное 2013 8:26

Естествено,че ще се вържат,не икономисвай пари от системата и монтажа.По-добре сега да дадеш повечко пари,отколкото да сложиш по-евтината система и после да ставаш самия ти разбирач на тема АГУ и да ходиш по други гаражи да ти се дооправя колата.По-евтино е!

Потребителски аватар
krisbul
Контакти:

Мнениеот krisbul » Чет 07 ное 2013 11:19

caravel написа:Естествено,че ще се вържат,не икономисвай пари от системата и монтажа.По-добре сега да дадеш повечко пари,отколкото да сложиш по-евтината система и после да ставаш самия ти разбирач на тема АГУ и да ходиш по други гаражи да ти се дооправя колата.По-евтино е!

Не знам какво разбираш под евтина система колега, а не е и моя работа! ОК приемам че аз не съм формулирал въпроса си точно.

Определил съм бюджет грубо 1200-1500лв. за ГИ (именно с идеята за относително безпроблемна работа за повече време). Сервизи също съм набелязал, харесал съм няколко с добро реноме и мнение за тях от потребители и познати т.е. няма да се монтира в гараж от бай еди кой си! А и всичко ще си има гаранция.

Като марки Романо или БРЦ. Сега, колебая се между Романо с ОБД или без ОБД до колкото видях системите са еднакви по всичко друго. Разлика 200лв заради това ОБД за което знам че след 2001г колите го поддържат, но точно Фолсвагени от по-късни години можело да правят проблеми с тази комуникация. Аз не знам с моето ВСВ, в тази графа ли попадам?
Ако тези пари ще се пестят то те ще отидат за БРЦ без ОБД, което си е на цената на Романо с ОБД т.е. 1400лв.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Чет 07 ное 2013 11:29

Съвместимост ще има, но до колкото знам с OBD връзват само новите коли след 2006г. За по старите нямало смисъл, това съм го чувал от газаджии, 2ма на бр. Моят ГИ също не е вързан към OBD-то, а колата ми е тази от описанието. Вече е до личен избор, но според мен няма смисъл. Иначе аз съм с Романо и съм доволен от системата, но не и от хората, които ми я сложиха. Както казва 1 приятел не е важна толкова марката, колкото как ще бъде монтиран и настроен ГИ и сега съм напълно съгласен с него! Ако ще и най-скъпия и безпроблемен ГИ да сложиш, ако ти го сложат и настроят некадърници сектая, че си дал 1500лв за системата. Инак и BRC и Romano си заслужават парите и която и да избереш няма да сбъркаш :c020

jovani85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jovani85 » Чет 07 ное 2013 11:45

Според мен ако колата се направи както трябва,може да се сложи газова и от по нисък клас,и ти гарантирам че ще си по доволен от колкото да си сложиш система за 1400-1500 лв.,която е сложена неграмотно и не е настроена коректно(което е дори опасно за двг)

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Чет 07 ное 2013 21:44

caravel написа:Слагай с ОБД,по-добрия вариант е!

Колега, да приемем за момент, че ми е трудно възприемането:
кои по-точно са предимствата на ГАЗОВ ИНЖЕКЦИОН с OBDII пред ГАЗОВ ИНЖЕКЦИОН БЕЗ OBDII?

В смисъл - изброй ми ги, ако обичаш!

kearny
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kearny » Пон 11 ное 2013 22:18

mrpetrov написа:
caravel написа:Слагай с ОБД,по-добрия вариант е!

Колега, да приемем за момент, че ми е трудно възприемането:
кои по-точно са предимствата на ГАЗОВ ИНЖЕКЦИОН с OBDII пред ГАЗОВ ИНЖЕКЦИОН БЕЗ OBDII?

В смисъл - изброй ми ги, ако обичаш!

Как какво е предимството? Ами чете си постоянно оригиналния протокол на ЕКЮ-то на колата и се нагажда по него в реално време! То това е смисъла на системата!

Потребителски аватар
eurogas
Автомобил: Jeep
Двигател: 4.7 V8
Контакти:

Мнениеот eurogas » Вто 12 ное 2013 0:36

Всички коли след 1999г. имат ОБД протокол и могат да ползват тази благинка, а дали е по-добре да имате ГИ с ОБД, въобще не се съмнявайте, ако не беше хубаво нямаше да го измислят и да го ползват в цял свят, връзката по ОБД дава много по-точна и моментална корекция на базовата настройка във всяка една секунда от управлението на колата, несравнимо е с ГИ без ОБД. :th_up

Потребителски аватар
krisbul
Контакти:

Мнениеот krisbul » Вто 12 ное 2013 11:10

eurogas написа:Всички коли след 1999г. имат ОБД протокол и могат да ползват тази благинка, а дали е по-добре да имате ГИ с ОБД, въобще не се съмнявайте, ако не беше хубаво нямаше да го измислят и да го ползват в цял свят, връзката по ОБД дава много по-точна и моментална корекция на базовата настройка във всяка една секунда от управлението на колата, несравнимо е с ГИ без ОБД. :th_up

Благодаря на eurogas че се включи в темата. Но нека не говорим по принцип, за плюсове дали или ОБД си има изписано достатъчно. Конкретно питането ми е за Голф 1,6 16V от 2003г. дали ще има полза от ОБД комуникацията конкретния двигател. Вярвам че колегата е монтирал ГИ Романо на такъв двигател и има наблюдения върху нещата.

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Вто 12 ное 2013 12:38

Ето списък от стандартни параметри, достъпни за "следене" чрез OBD2: OBD-II_PIDs във Wikipedia.

На твое място бих отишъл на диагностика за да проверя кое от всичкото се вижда на въпросният Голф.

Защото освен директните стойности за "тримовете" на горивото - аз не виждам какво друго може да му трябва на газовия комп. Остави настрана, дето той до известна степен тази информация така или иначе я има, защото следи времената на работа на бензиновите инжектори - нали някак трябва да може да ги спре - та, връзката му с инжекторите му е задължителна.

Виждам смисъл единствено при използване на информацията от сензорите на автомобила - ама тe са налягане в смукателният колектор (Mass Airflow Sensor), и температура на охладителната течност (от там - температура на изпарителя). За налягане и температура на газта - пак си слагаш специален датчик, който върви в комплект с газовият комп.

Така или иначе - ти няма как да знаеш кое ще се използва от газов инжекцион с OBD2 - това ще да се води "търговска тайна"...

Пък и каква толкова разлика да даде една OBD2 връзка - да не би на "обикновените" газови инжекциони динамиката да е лоша, нещо разхода - завишен или нещо друго? :gruebel

В крайна сметка всеки сам решава за какво да си дава парите.

П.П. Сега като се замисля - ще ми е интересно колега с ГИ с въпросната OBD2 връзка ако вземе "без да иска" да разкачи тази връзка - дали какво ще стане?

Потребителски аватар
krisbul
Контакти:

Мнениеот krisbul » Сря 04 дек 2013 21:54

Има развитие при мен, сложих ГИ. Докато проучвах предварително за вид, марка и монтаж на ГИ на който ще се спра, ми направи впечатление относително малкото информация която има конкретно за газификация на 1,6 16V. Така че споделям своя скромен опит и дано съм полезен на някого. На въпроса ми каква система ще препоръчат като оптимален вариант и официалните на БРЦ и на Ланди Ренцо ми препоръчаха високия клас без ОБД комуникация. Сега, вариации с цената на горе и на долу разбира се бяха възможни при определени конфигурации. Останах с впечатление че за този двигател и година не е жизнено, мега и изключително важно ГИ да има ОБД, за разлика от други марки и модели автомобили от годината на моя голф 4- 2003г. Аз конкретно заложих на Ланди Ренцо- Омегас Ево и като за първо впечатление (карал съм само градско) за сега при ускорение и обичайното ми шофиране няма видима разлика между каране на бензин и газ. Хайде за да съм макс. обективен на газ я усещам все едно е с по-кофти партида бензин от омв или еко примерно (другаде не зареждам). Без игра на оборотите и придърпвания. Абе дано и за напред е така, както и разхода да е добър като го засека.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Чет 05 дек 2013 7:36

Аз съм с Леон 2006 год. 1.6 8 клапана и така и не разбрах какво е ОБД - като ходих да си слагам газов инжекцион ми го вързаха с инжекторите и проблеми немам никакви !

Върни се в “Автогазови уредби”