как е правилно да паля колата?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
automan
Автомобил:
Двигател:

как е правилно да паля колата?

Мнениеот automan » Съб 13 юли 2013 16:04

колата ми е с обикновенна газова!когато е студена сутрин е паля на бензин, и като загрее минавам на газ. въпроса ми е :като я паля топла може ли да я паля на газ или трябва на бензин и после тя сама да си включи на газ.има ли значение за испарителя? :rolleyes

Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Re: как е правилно

Мнениеот ivanovkbg » Съб 13 юли 2013 17:29

automan написа:колата ми е с обикновенна газова!когато е студена сутрин е паля на бензин, и като загрее минавам на газ. въпроса ми е :като я паля топла може ли да я паля на газ или трябва на бензин и после тя сама да си включи на газ.има ли значение за испарителя? :rolleyes

Колега, не мога да ти дам точен отговор, но ако съдя, че ГИ винаги пали на бензин, освен ако аз не реша друго, по-добре е да си палиш на бензин и да си обръщаш на газ после.
Нормално при по-студено време палиш на бензин — да позагрее малко и обръщаш на газ, при топла кола — палиш на бензин и веднага обръщаш на газ.
Не знам дали има значение, кое е правилно и кое е грешно, но аз си мисля, че е по-добре да палиш на бензин.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 13 юли 2013 17:32

Щом колата няма Газов инжекцион и си с обикновена газова, можеш да си я палиш само на газ (ако запали разбира се) Не мисля, че ще има проблем! На бензин можеш да си плаиш само сутрин, и после през деня постоянно на газ да палиш! Така правех на предишната кола, и само един път инах проблем, не я бех палил на бензин 1 месец, иначе няма ядове!

Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Мнениеот ivanovkbg » Съб 13 юли 2013 17:38

my heart iS iCe написа:Щом колата няма Газов инжекцион и си с обикновена газова, можеш да си я палиш само на газ (ако запали разбира се) Не мисля, че ще има проблем! На бензин можеш да си плаиш само сутрин, и после през деня постоянно на газ да палиш! Така правех на предишната кола, и само един път инах проблем, не я бех палил на бензин 1 месец, иначе няма ядове!

Колега, от чисто любопитство питам... Ако колата е пълен инжекцион с обикновена газова, този начин на палене не вреди ли по някакъв начин?

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Re: как е правилно да паля колата?

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 13 юли 2013 18:00

На кое да вреди? Ако запали директно на газ (лятото) мисля, че няма проблем! Но ако те е страх пали си на бензин! :th_up

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 13 юли 2013 18:21

Щом е топла няма проблем да пали на газ.Аз я паля на бензин само сутрин,щото тръбите са празни и и трябва повече време да повърти стартера,което не ми харесва.После на топло пали на половин оборот :th_up

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Съб 13 юли 2013 19:11

какво общо има сутрешното палене с трудното въртене?
паля на газ,гася на газ - лято или зима няма значение
пали от първия път съвсем нормално

Потребителски аватар
ivchoto
Автомобил: SUBARU OUTBACK
Двигател: 2000

Мнениеот ivchoto » Съб 13 юли 2013 19:40

На колите със заводски газови или метанови уредби,при температура на въздуха над 15'С винаги палят на алтернативното гориво(освен ако няма). :beer

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Съб 13 юли 2013 20:19

Мотокара ми дето не е видял бензин през живота си и гони 9 000 мото часа ,нещо да му има ?Познавам хора които карат само на газ ,без бензин и нямат грам проблем .При ГИ е малко по различно и за там мнение не мога да дам.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Съб 13 юли 2013 20:28

Зиме, лете - паля директно на газ. AFT 1.6 74 KW с обикновена газова.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Съб 13 юли 2013 20:39

muns61 написа:Зиме, лете - паля директно на газ. AFT 1.6 74 KW с обикновена газова.

+1 :th_up И аз така през последните 6-7 години със сигурност та и повече май, двигателя е 1,8 моно :beer

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 13 юли 2013 21:04

ivchoto написа:На колите със заводски газови или метанови уредби,при температура на въздуха над 15'С винаги палят на алтернативното гориво(освен ако няма). :beer
Дай пример!

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Съб 13 юли 2013 22:01

И аз палех само на газ и сега...нъцки, колата се дави сама и след 1-2-3 дни без каране не иска да запали на нищичко....нито на бензин нито на газ...не иска и на дърпане....трябва да свалям стъпковия мотор да пръскам с глупости в колектора, през това време някой да върти докато запали и така....във Вторник ще я карам на майстор да видя какво и е, че ми писна....
Да споделя не е малко по темата ама все пак....днес един комшия ми сподели за някакъв си ламбда емулатор или нещо такова...дето аз нямам....закачал се на газовата и ламбда сондата и не трупало грешки на компа....при мен не знам дали го прави, но ми каза, че е хубаво да го има.....да купувам ли тази джаджа или не :rolleyes

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Съб 13 юли 2013 22:36

Вуката ви отговори. :biggrin Имам приятел който така пали ,но колата не работи добре .ГИ си иска бензин явно!

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Нед 14 юли 2013 0:21

Аз мога да дам пример с моя скромен опит.На другия ми автомобил имам газов инжекцион ,който сам по себе си за мен не е лошо, но за някои неща го мразя.Първото нещо е (поне по думите на газаджията),че компютъра иска да се пали на бензин с една единствена цел и тя е да се щадят бензиновите дюзи(тоест на карбураторките не им пречи освен на платната на изпарителя)поради студеня старт няма напълно изгаряне и колата няма още и една четвърт достигната работна температура и в резултат на това се получава доста нагар по бензиновите инжектори и се запушват(както и от калпава газ разбира се)и като допълнителен резерв е измислено на всяко стартиране да се продухват бензиновите дюзи и след 5-6 секунди пак си обръща автоматично.По отношение на лично моя изпарител няма абсолютно никакви проблеми, защото нямам никакви платна на охладителната течност и тем подобни, а само едно за вакума, което ако си спускаш колата на скорост то издърпва една котва и спира допълнително притока на газ освен газовите инжектори.Другото хубаво е че газовия инжекцион има аварийно палене на газ и ако искаш можеш да го правиш, но разбира се инцидентно ако не можеш на бензин!А по отношение на карбураторката аз лично не бих изпитвал угризения и всичките си карбураторки ги паля на газ и че на няколко години сменям едно две платна,за мен то се избива от разликата в бензина и то основно зимата където ако имаш много паления повярвайте заминава си сериозно бензинеца....Важното е според мен ако колата е карбуратор да имаш добра компресия ,ток и разбира се хубава настройка на газоватата за да не въртите като откачени особено зимата и после да си сменяте акумулатори и ремонти на стартери :scare3

Върни се в “Автогазови уредби”