:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Метанова бутилка под багажника Б4

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
panturak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Метанова бутилка под багажника Б4

Мнениеот panturak » Пон 24 авг 2009 9:21

Здравейте

Пътувам постоянно, занимавам се с парапланеризъм. Реших да сложа метан на Пасат Б4 комби, но не искам да се лиша от багажника. Въпросът ми е каква метанова бутилка може да се събере под багажника, при желан пробег около 150км? Предполагам такъв пробег ще се осъществи с 50 литрова бутилка. Какви размери има с подобен обем? Имам приятели автотенакиджии, не ме притеснява отрязването на вдлъбнатината за резервната гума и всякакви подобни дивотии, включително заменянето на бензиновият резервоар с друг малък. Технически грамотен съм, поставял съм две пропанови уредби сам.

Благодаря, бъдете здрави!

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Re: Метанова бутилка под багажника Б4

Мнениеот The_Machine » Пон 24 авг 2009 18:23

50 литра метанова бутилка е ужасно много... грубо колкото 70-75 литра пропанова... и обикновено са на диаметър 360-400мм , има и едни по-тънки, но пак 50 литра ще е адски дълга бутилка...

Потребителски аватар
panturak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот panturak » Сря 26 авг 2009 8:29

Тъъъъй

Вчера купих 2 бутилки с крановете. Диаметри около 360мм и дължина съответно 1000мм и 1150мм, измерена с крана и ТОЗИ РЕДУКТОР за скромната сума от 250лв. След мерене и умуване, реших да сложа по-голямата от двета бутилки, която макар и с клизма ще влезе зад бронята под багажника. Следващата стъпка е купуване на малка пропанова бутилка, която ще монтирам в багажника и ще замени старата тороидална, тръба за метана, зареждачка и аванс процесор. Приемам всякакви съвети относно коплирането на пропан с метан, подходящ аванс процесор за конкретният автомобил и подкарването му, акъл по окабеляването. Пасатецът е 1800 моно, комби.

Бъдете здрави!

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Сря 26 авг 2009 20:01

И ще стане много интересно, ако някой заспалко те цапне отзад!!!! С тая бомба под халтавата броня - направо супер! Абе колега, що се занимаваш с глупости? :screwy
Сложи си теглич и ремарке, щом като ти е толкова важен багажника. Но... не си рискувай живота, като побългаряваш колата! Пък и не само твоя...

Потребителски аватар
panturak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот panturak » Чет 27 авг 2009 8:32

Явно не си виждал такива бутилки. Нали се сещаш, че ударът необходим да смачка този балон, отдавна ще е убил всичко живо в автомобила... Всъщност това не е предмет на този разговор.

Днес получих това писмо:

Здравейте,
Цената на ТАП -01 е 39лв. http://www.runel-tech.com/?p=productsMore&iProduct=4
Доставка 5-7лв.

Поздрави
Румен Низорков

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Чет 27 авг 2009 20:19

Напротив колега! Виждал съм доста коли и камиони на метан! Дори си изкарвах хляба с бус мерцедес 310 на метан. Та в него бутилките бяха две и бяха поставени в Германия - така си дойде с тях. И знаеш ли къде бяха сложени? Вътре, зад преградната стена, на гърба на шофьора и пътническата седалка. Защо ли според теб, ще се лишават хората от 60-70 см. от товарния отсек? За сигурност разбира се! Нещо, което явно ти си решил да пренебрегнеш.
Иначе аз карам моя пасат на газ и съм наясно в разликите в дебелините на бутилките.
Но за това, че при удар метановата бутилка ще издържи е вярно, но да не забравяме все пак, че по нея има и кранове и тръби, които не биха издържали на удар....

Потребителски аватар
replicona
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот replicona » Сря 02 сеп 2009 17:28

здравейте, Да се включа и аз от скоро карам служебна опел зафира с фабричен метан. С 4-бутилки с вместимост 21кг монтирани са точно под колата 2бр.-преди задния мост и 2бр-след него , предполагам за да разпределят теглото :D Не знам колко е безопасно но са доста близо до задната броня и до земята разделени с пласмасов капак :roll: !!! Колата е 2009г и е одобрена по всички евро-стандарти,поне така казват. Доста съм доволен, вярно трудно набира-много е тежка за двигател 1,6 ,но като набере върви чудесно! Сега се замислям да сложа метан на личния голф 4, но на мястото на резервоара само трябва да намеря подходяща бутилка. Така няма да товаря задния мост и голфа няма да я усеща ,пълен резервоар=64л(не знам колко тежи бензина но предполагам,че е литар=килограм) толкова горе/долу тежи и метанова бутилка.Зафирата има и бензинив резевоар за 14л като застраховка,тазиидея също мисля да я открадна и ще монтирам малък резервоар в страничния калник за алтрнативно гориво (голфа се кара предимно гратско). Идеята е още в разработка има неясни неща като рамери на бутилки,дали ще може да се сертифицира и др. Така,че вие сте на ход!!! :D :D :D

Върни се в “Автогазови уредби”