Газов инжекцион АГ ЗЕНИТ - как се настройва?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
ta6aka2000
Автомобил:
Двигател:

Газов инжекцион АГ ЗЕНИТ - как се настройва?

Мнениеот ta6aka2000 » Пет 01 яну 2010 17:25

Колеги първо да Ви честитя новата година :) всичко най-хубаво да Ви се случва през 2010-та, здраве, щастие, любов и мн мн мн късмет
А сега по въпроса ми. Какви параметри да следя, като си настройвам газовият инжекцион ( AG ZENIT) с програмата ? Пробвам някакви настройки, но уви като не знам какви параметри да гледам и съответно да променям :Mr Green Fun ако някой има желание да ме просветли :) :drunk от мен :)

najdobrix
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Как се настройва газов инжекцион АГ ЗЕНИТ?

Мнениеот najdobrix » Пет 01 яну 2010 17:57

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Пет 01 яну 2010 19:59

Туй съм го писал за БСМ, но е валидно и тук - последните версии на Зенит имат и МАП таблица...

"

Идеята е да се заиграеш със горивните таблици - там са истинските настройки ;) , като целта е при колкото можеш повече режими да оеднаквиш времената с бензиновите... тоест те няма да са еднакви де :) , но трябва да търсиш бензиновите времена да остават непроменени при работата на газ (ако времената падат при прехвърляне на газ, то сместа е богата - бензиновия инжекцион сваля времената на дюзите, ако времената се качват - беднее... )

Примерно си хващаш някое аверче и излизате на магистралата - подгряваш колата, празен ход без никакви консуматори, празен ход на няколко консуматора, празен ход на пълна консумация и навит докрай волан (ако имаш хидравлика), после започвате с поддържане на - 2000 , 3000, 4000, 5000, 6000 оборота на 4-та или 5-та предавка, след това се започват ускорителните режими - парт и фул тротъл (частично натисната или напълно натисната газ) - от около 1500-2000 оборота в единия случай с газ до половина, в другия заваряваш педала до пода... гледаш за ускорения, пропадания на бензиновите времена (обикновено говори за много големи дюзи, които оливат мотора в преходните режими), насичания и Т.Н.

Успех!

"

ta6aka2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ta6aka2000 » Съб 02 яну 2010 7:22

The_Machine написа:Туй съм го писал за БСМ, но е валидно и тук - последните версии на Зенит имат и МАП таблица...

"

Идеята е да се заиграеш със горивните таблици - там са истинските настройки ;) , като целта е при колкото можеш повече режими да оеднаквиш времената с бензиновите... тоест те няма да са еднакви де :) , но трябва да търсиш бензиновите времена да остават непроменени при работата на газ (ако времената падат при прехвърляне на газ, то сместа е богата - бензиновия инжекцион сваля времената на дюзите, ако времената се качват - беднее... )

Примерно си хващаш някое аверче и излизате на магистралата - подгряваш колата, празен ход без никакви консуматори, празен ход на няколко консуматора, празен ход на пълна консумация и навит докрай волан (ако имаш хидравлика), после започвате с поддържане на - 2000 , 3000, 4000, 5000, 6000 оборота на 4-та или 5-та предавка, след това се започват ускорителните режими - парт и фул тротъл (частично натисната или напълно натисната газ) - от около 1500-2000 оборота в единия случай с газ до половина, в другия заваряваш педала до пода... гледаш за ускорения, пропадания на бензиновите времена (обикновено говори за много големи дюзи, които оливат мотора в преходните режими), насичания и Т.Н.

Успех!

"

Мерси за инфото. То при мен се получи следното... Качих си най-новата весия на АГ ЗЕНИТ от 2009-та, като ми ъпдейтна ЕКУ-то. Да ама на новата версия не мога да запаметя "картата, която се прави с F7, нещо не ми се получава :( Ще се помъча и направо мисля да дойда при теб да ми я настроиш.
П.С
От понеделник ли продължаваш работата ? Мерси пак за помощта :) :drunk

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Съб 02 яну 2010 13:48

От днес, но някъде вторник ще мога да ти обърна внимание :)

malcho_m
Автомобил: Passat B8 TDI
Двигател: DFG 2018

Мнениеот malcho_m » Пон 04 яну 2010 14:47

ta6aka2000 написа: Качих си най-новата весия на АГ ЗЕНИТ от 2009-та, като ми ъпдейтна ЕКУ-то. Да ама на новата версия не мога да запаметя "картата, която се прави с F7, нещо не ми се получава

Сеат Ибиза 1.4и АЕХ 1997

и аз съм с AG Zenit от няколко месеца (програмката ми е от 2005-а) и не мога да се оправя с тая карта. Слага си точките за газ - ОК!. Като тръгна да слагам на бензин точките, като сменя диапазона за оборотите и цялата карта се изчиства.

А ако нямам всички точки на бензин не ми дава да натискам Calculate бутона и да бутам линията в Model F6

Карам си с настройките от автокалибрацията. Добре се държи. Разхода е малко голям - 9-10/100 по магистралата със 110км/ч.

Alpha - параметъра ми е 1.0 - ОК
Offset - параметъра ми е 0.0 - с намалено налягане до 0.9-1.0. А съм с най-малките дюзи май - 1,8мм

През ауспуха си покапва по малко.
Някакви идеи как да си подобря разхода?
Благодаря

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Пон 04 яну 2010 15:21

Най-малките дюзи са 1,6 ,дори съм срещал 1,5 ,но са рядкост...

Какво значи местиш точките на бензин?!?
Инак имам една по-нова версия с МАП таблиза - пиши ми в skype: th3_machine да ти я пратя...

malcho_m

Мнениеот malcho_m » Пон 04 яну 2010 15:48

The_Machine написа:Какво значи местиш точките на бензин?!?

на Map-a F7 нали има да събираш точки на бензин и на газ. На газ си се събират докато си карам из града. Като понасъбера достатъчно минавам на ръчно да си събера точки на бензин (Auto tuning). Като променя диапазона на оборотите, да събирам бензинови точки за други обороти, и ми се губи всичко. Трябва да почвам отначало. Нещо не правя както трябва ми се струва. :)

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Пон 04 яну 2010 18:14

Оф... мани ги тия точни - експериментирах с тях няколко пъти - нищо не се получи... пълна боза са...
Потърси си МАП-таблицата - в редовете са ти времената на бензиновите инжектори(в мс), а в колоните оборотите на двигателя, в самите полета има коефиценти, по които се умножава бензиновото време, за да се получи импулса, изпращан към газовата дюза...

ta6aka2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ta6aka2000 » Пон 04 яну 2010 19:39

The_Machine написа:Оф... мани ги тия точни - експериментирах с тях няколко пъти - нищо не се получи... пълна боза са...
Потърси си МАП-таблицата - в редовете са ти времената на бензиновите инжектори(в мс), а в колоните оборотите на двигателя, в самите полета има коефиценти, по които се умножава бензиновото време, за да се получи импулса, изпращан към газовата дюза...

Къде е тази мап таблица :) нещо се оплетох тотално :bishop а ужким си я понастройх ....

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Пон 04 яну 2010 20:00

Софтуерите на Зенит и Power Jet са еднакви (по-старите версии), тъй че се бъркам... и не мога да си спомня тази таблица при кои я вкараха най-после в последната версия...

malcho_m

Мнениеот malcho_m » Вто 05 яну 2010 11:57

колегата The_Machine има предвид последната версия на зенит-а 2009. Там са я вкарали тази таблица
Може да си я свалиш от сайта им

http://en.agcentrum.com.pl/index.php?d=57

LOGIN: klient
PASS: agc

-Zenit JZ-2009 ver. 1.12.05 - Zenit software, latest release dated 05.05.2009
JZ_2009_1.12.05_090505.exe

П.С. само не знам, на моя комп на Зенит-а пише 2005, ако му пусна този софтуер ще тръгне ли?
Прикачени файлове
ag zenit 2005.JPG
ag zenit 2005.JPG

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Вто 05 яну 2010 13:19

Ще тръгне, съвместим е със старите фърмуеъри мисля (само с разни много дърти не става, но би трябвало да може да се качи нов firmware на стария комп)...

malcho_m

Мнениеот malcho_m » Пет 16 юли 2010 8:35

Здравейте,

темата е малко остаряла..

вчера намерих малко свободно време и се заиграх с таз таблица.
Става въпрос за Сеат Ибиза 1997, 1.4 АЕХ, АГ ЗЕНИТ
дюзи - 1.5мм
налягане - 1.1 бар

На прикачената снимка се вижда (прозореца горе в дясно не го гледайте, там съм сложил експериментални настройки), че съм сложил обогатяване 25% на клетките които най-често се ползват. Според показанията на ламбда сондата съдя че това обогатяване й е добре. Ламбдата варира 0.500 - 0.800. Освен това като превключа на бензин ламбдата е в същите граници. До тук добре.

Това което ме притеснява е голямата разлика м/у бенз.време и газово време. Някъде из нета бях прочел, че е добре разликата м/у бенз.време и газово време да е до 5%.

Като намаля обогатяването за да се събера в тези 5%, ламбдата забива твърдо на 0,000, при всички клетки.

Колата си върви добре и в двата случая.

1. Смятате ли че това обогатяване 25% е ОК?
2. Ако не е как да го коригирам? - Увеличаване на налягането ?
3. До какво може да доведе голямата разлика м/у бенз.време и газово време?

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Пет 16 юли 2010 21:51

Не си разбрал добре - идеята е бензиново време да остане максимално близо и на бензин и на газ :)
Нормално е газовото и бензиновото да не са равни - в много малки диапазони бензиновия и газовия инжектор работят с еднакви характеристики и коефицента е 1.00

Върни се в “Автогазови уредби”