АГУ на метан

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук

С каква АГУ карате?

Анкетата завърши на Сря 17 май 2006 10:53

метан
4
12%
пропан-бутан
30
88%

Общо гласове: 34
Потребителски аватар
pi
Автомобил:
Двигател:

АГУ на метан

Мнениеот pi » Съб 22 апр 2006 10:53

С каква АГУ карате? Аз лично от една година съм с АГУ на метан и съм много доволен от разхода на гориво /метан/. По мои груби сметки с АГУ на метан е ~ 4 пъти по евтино от на бензин. Карам Голф2 1.6 EZ мотор, който дава разход: смесен 4лв./100км. извън градско 3.50лв./100км. при новите цени на метана 0.99лв./1кг.
:офф Лятото имах своеобразен рекорд по икономичност зареждане в метанстанция VECTA Пловдов, за ~ 8лв. изминати километри 330, малко след слънчев бряг свърши метана
Относно вървежа на колата, еми тя с този 1.6 не е резачка и на бензин, разлика усещам ако колата е натоварена поне 4 души + багаж по баир, и то разликата е минимална.
Та идеята ми е да сондирам мнения относно сравнението на двете горива и по точно "+" и "-" на двете АГУ / метан, пропан-бутан/. Надявам се тази тема да помогне на тези който не са направили своя избор :wink:

Потребителски аватар
DIX^
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIX^ » Съб 22 апр 2006 11:04

колко ти струваше тази уредба на метан ? :roll:

Потребителски аватар
DEKSTAR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DEKSTAR » Съб 22 апр 2006 11:10

Аз карам с АГУ на пропан-бутан и съм много доволен и от вървенето и от разхода който дава.

А я кажи колко литра метан влизат в 1 кг метан.Колко ти е голяма бутилката и колко струва цялата уредба.По принцип АГУ на метан си слагат хора,които не спират колите си.Но нека все пак кажат хората,които имат АГУ на метан

Потребителски аватар
pi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pi » Нед 23 апр 2006 18:01

значи като отговор на първия въпрос, моята АГУ на метан / за 70литра вместимост на бутилките и карбуратурен модел / цена 1200 лв. в което влиза и монтажа, бързам да уточня че отношението цена пробег на метан е ~ 4 пъти по-малко от колкото на бензин, т.е ~ 4 пъти по-евтино се кара на метан, което значи чв уредбата се изплаща за около 15 000 км., / лично аз толкова минавам за половин година /
сега за моделите с инжекционни е по-скъпо, зависи от вида на АГУ, дали ще бъде с газов инжекцион или с "дифузионна" плочка.

сега за второто питане
за разлика от АГУ на пропан-бутан където той се съхранява при налягане ~ 15 бар и е втечнен, т.е ако имаш бутилка с вместимост 25л. ще можеш да заредиш 25л. пропан-бутан, при АГУ на метан, газа е под налягане но е в газообразна фаза, т.е в буитилките се съхранява газ под налягане при ~ 200 бар. / няма да обяснявам за самите бутилки че са дебелостенни, без заварки и т.н /
1м3=0.74кг. , за разхода на гориво 1м3 метан е приблизително = 1л. бензин като разход на гориво, като при 200 бар в бутилка с вместимост 50л. се намират /сгъстени/ 10м3 метан.
значи ако колата харчи 5л./100км. извънградско бензин с такзва бутилка 50л. /т.е 10м3 метан/ ще се изминат 200км. за цена 7.4х0.99
/цената в момента е 0.99ст. за 1кг. метан/ и така ... смятайте сами

еми надявам се да бях изчерпателен :wink:

Върни се в “Автогазови уредби”