Здравейте колеги,
преди няколко месеца баща ми стана горд собственик на VW Caddy мод.1997г 1,6 / 75 к.с / АЕЕ. Двигателят на автомобилчето e "пушка" - аз карам Корола 99г. -1,6 / 110 к.с. и трябва да ви кажа че кадито с неговите 75 к.с. ускорява по добре от тойотата. За съжаление обаче разхода в лв. / 100 км. не е много по джоба на БГ пенсионер и решихме да го газифицираме. Двигателя (ЕАА) се оказа с пластмасов всмукателен колектор. Това до колкото съм запознат не е много добре - поради опасност от пукане при евентуална детонация на газта в колектора. Разбира се поставянето на предпазни клапи - "кихалки" до някъде решава проблема, но не на 100 %. Въпросът ми е ако някой е запознат с тези двигатели може ли да даде инфо дали мога да намеря метален всмукателен колектор, който да е взаимозаменяем с наличния и ако съществува такъв от какъв модел двигател и на кои модели автомобили е бил монтиран? Мой познат който се занимава с коли ( но не е автомонтьор ) каза че бил виждал такъв колектор ( метален) на някакъв модел СЕАТ преди време но не можа да се сети от коя година е. И последен въпрос ако някой е газифицирал такъв двигател да сподели мнение за това удачна ли е трансформацията и какъв разход на газ дава, евентуално проблеми с компа на двигателя. От финансови съображения сме се насочили към конвенционална газова уредба ( не газов инжекцион) . Автомобила се кара предимно извънградско - до село и обратно. Моля мнения да дават само техничари и хора с опит в експлоатацията на този модел двигател.
Благодаря предварително.
С уважение
К Калчев

Въпрос за всмукателн колектор за АЕЕ ( 1,6 / 75 к.с / 1997 г
- The_Machine
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос за всмукателн колектор за АЕЕ ( 1,6 / 75 к.с / 1997 г
Само мога да кажа, че и аз съм виждал алуминиев колектор на АЕЕ на някакъв Сеат... но подробности не помня...
Ама... с намирането на колектор, купуването му, гарнитури, труд на монтьора, който ще го сменя... ще се доближите до разликата в цената обикновена уредба/ГИ...
Ама... с намирането на колектор, купуването му, гарнитури, труд на монтьора, който ще го сменя... ще се доближите до разликата в цената обикновена уредба/ГИ...
Здравейте,
това което казвате в общия случай е абсолютно вярно, само че разходи за труд вероятно няма да имаме, а по отношение на уредбата- голяма част от нещата ги имаме в наличност - старият автомобил, който ще бъде бракуван след месец е лада 1300 с газова уредба, т.е. ще можем да ползуваме на готово изпарител ( италиански на по- малко от 3 години), бутилка за газ, електроклапани и др. Така че продължавам да търся алуминиев колектор. Ако разбера поне през кои години е бил поставян на АЕЕ предполагам че ще намеря и колектор. Предполагам че цената му ще е от порядъка на 100 - ина лв. Може би ще трябва да си направя и регистрация във форума на СЕАТ
Благодаря все пак за отговора.
Лека и спокойна вечер
това което казвате в общия случай е абсолютно вярно, само че разходи за труд вероятно няма да имаме, а по отношение на уредбата- голяма част от нещата ги имаме в наличност - старият автомобил, който ще бъде бракуван след месец е лада 1300 с газова уредба, т.е. ще можем да ползуваме на готово изпарител ( италиански на по- малко от 3 години), бутилка за газ, електроклапани и др. Така че продължавам да търся алуминиев колектор. Ако разбера поне през кои години е бил поставян на АЕЕ предполагам че ще намеря и колектор. Предполагам че цената му ще е от порядъка на 100 - ина лв. Може би ще трябва да си направя и регистрация във форума на СЕАТ

Благодаря все пак за отговора.
Лека и спокойна вечер
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
AEE се слага на Шкода, Сеат и VW. На 99% съм сигурен, че при всички всмукателните колектори са пластмасови. Оставям 1% съмнение, защото не съм много запознат със Сеатите. Обсъждано е многократно - няма метален колектор който да пасва на АЕЕ. Не слагай обикновено АГУ на този мотор. Ще береш ядове. Ако ти гръмнат колекторите, а това е много вероятно, после трудно се намират и цената им за втора ръка тръгва от 150лв. нагоре. Да не говорим ако замине дросел, кутия на филтъра и т.н. Не говоря напразно, всичко което ти казвам е от наблюдения и ядове с този мотор при мен и други колеги. За АЕЕ само ГИ. Има писано и за колекторите и за АГУ или ГИ при АЕЕ. Търси и чети и ако пак има въпроси питай.
Върни се в “Автогазови уредби”