Ламбда контрол - аналогов ?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Ламбда контрол - аналогов ?

Мнениеот silent » Чет 17 авг 2006 17:37

Колега ми предлага такъв тип ламбда контрол само че аналогов. Тоест има си всичко електронен блок със светодиодна индикация моторче за пускане на газ и т.н. но не се настройва с компютър а прадполагам с потенциометри. Повече подробности не знам засега.Сутринта като го загледах в движение мернах само надпис "Заволи". Имате ли някакво мнение по въпроса. Не сме говорили за пари. Просто ми предложи ако искам да го монтираме да го тествам и тогава да реша. Но все пак реших и вас да попитам за някаква информация.

Потребителски аватар
turbogti
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот turbogti » Чет 17 авг 2006 22:01

Че той по принцип цифров ли е ламбда контрола?
Аз даже си мисля, че няма какво да му се настройва. Знам ли, май ще трябва да питам. Ама си мисля, че следейки данните от ламбдата и бъзикайки стъпковото моторче компютърчето си дозира газта и това е.

Lyubaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lyubaka » Пет 18 авг 2006 8:03

Цифров е. Даже по-хубавите си имат специализиран софтуер за настройка.

Потребителски аватар
turbogti
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот turbogti » Съб 19 авг 2006 10:13

Добре де. Ама какво, токова ще му се насторйва. Едночиповият компютър има за задача да поддържа количеството подавана газ в такива граници, че ламбдата да показва нормалното количество на кислород в изгорелите газове.

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Пон 21 авг 2006 16:24

А бе настройва си се:
Началната и крайната точка на отваряне (работния диапазон, който зависи от мощността на изпарителя и нужната "храна" за двигателя)
Средното положение на мотора при липса на ламбда сигнал (при ламбда сонди без подгряване)
Волтажа на ламбдата (най-често 1 или 5)
и най-вече стъпките от начална до крайна позиция

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 10 окт 2006 11:26

Направих тестовете. Сега ще кажа вчепетленията си за ваша информация. Ламбда сонда контролът се води аналогов марката е Заволи. Настройва се елементарно. Има два светодиода червен и зелен. Настройват се така че да мигат последователно веднъж на празен ход от винта на изпарителя и веднъж на 3000 оброта от стъпковия мотор. Разхода се запази същия дори може би една идея колата е по-икономична. С икономично каране в София с минаване през център с обичайните но не пикови зъдръствания докорах малко повече от десет литра газ. Вървенето обаче е по добро на средни обороти а дупката в оборотите между 3000 и 4000 оборота изчезна. Има малко забавяне в този диапазон при рязко отвваряне на дроселовата клапа но го няма забиването на муцуната. Предполагам че просто системата е малко инертна а може би и един ТАП ще помогне малко. Имах съмнения относно ламбда сондата в какво състояния при все че колата е на 260 000 и ламбдата е на неизвестни километри и години и със сигурност не е сменяна през последните 100хиляди км но явно още е жива. С две думи като заключение това е добра добавка към конвенционалната газова уредба. И определено колата върви много по добре като предоставя възможност да се кара както икономично с малък разходи така и по-интензивно без да се налаг настройки по изпарителя.

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Вто 10 окт 2006 12:28

И на каква цена ще ти я продадат тази ламбда сонда, ако не е тайна :) ?

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 10 окт 2006 13:14

doktora написа:И на каква цена ще ти я продадат тази ламбда сонда, ако не е тайна :) ?

???
Ако става въпрос за ламбда сонда котролът момчето пожела 100лв не съм се пазарил.

qnis3
Автомобил:
Двигател:

ланда контрол

Мнениеот qnis3 » Пон 20 ное 2006 0:11

Ако се интересувате имам няколко броики нови ланда контрол системи. За повече инфо. qnis3@abv.bg и 0878601688 и тук вьв форума.

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: ланда контрол

Мнениеот Sunny » Пон 20 ное 2006 15:26

qnis3 написа:Ако се интересувате имам няколко броики нови ланда контрол системи. За повече инфо. qnis3@abv.bg и 0878601688 и тук вьв форума.

Пич, това е тема в технически подфорум. Ако продаваш нещо, пусни си обява в раздел "Продава", а като продаваш нещо в количества се поинтересувай поне какво е то - яде ли се, пие ли се, защото това с "ланда контрол системи" звучи смешно.

Върни се в “Автогазови уредби”