Въпрос за зареждане на метан
- genov1
- Автомобил: Passat CC
- Двигател: CBBB 2008
Въпрос за зареждане на метан
От известно време насам забелязах, че като ходя да зареждам метан, все по-малко събира. Купих я така, с метановата уредба, която е монтирана в Италия и работи много добре. В началото ми събираше 18-19 кг, а сега вече и 17 не може да събере, което е кофти понеце ми намаля пробега. Бутилките са 4 по 5 кг, т.е ~ 20 kg. Веднъж питах пича на метанстанцията защо така се получава и той ми каза че имало масло в бутилките. Колко е вярно това незнам, но не намерих нищо из нета, за тва поствам тази тема. Помагайте ако знаете нещо. Амин!!
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
Re: Въпрос за зареждане на метан
genov1 написа:От известно време ... Амин!!

Здравей, колега, пробвай да зареждаш от празно до пълно например рано сутрин, когато е най хладно ти вкарва повече налягане атмосфери и съответно повече метан. Аз зареждам на метан станцията на ул 202 за ТЕЦА и съм доволен
- genov1
Знам че има разлика и когато е по-топло зарежда по-малко, но пък миналото лято не помня да съм зареждал по-малко. Другото е че на различните метанстанции налягането е различно, аз зареждам на тези до теца в дружба (тя май е най-евтината). Там е 220 бара, бях зареждал в казанлък и там беше 250 и като тръгнах да карам в колата смърдеше на метан и после забелязах че е изпуснало малко. Както и да е. Просто забелязах че като зареждам на едно и също място в последно време все по-малко събира. 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Метанчето вярно пуска кондензат, който се изпарява трудно, но чак толкова да събере...
За колко време се получи това? И винаги ли налягането в бутилките е едно и също?

За колко време се получи това? И винаги ли налягането в бутилките е едно и също?
- genov1
Еми скоро стана така. Миналата седмица зареждах в Стара Загора и ми направи впечатление че метана свърши малко преди софия, бях минал 200 и няколко километра от зареждането. Тва за пръв път ми се случва, дръг път минават около 400 км с едно зареждане. След това отидох да заредя в софия и на 16 кг и нещо изключи. И от тогава насам долу горе толкова пълня, 16 и нещо. Да не би метана в стара загора да е бил кофти, или да е имало вода. Нямам си на идея. 

- kossel
genov1 написа:Еми скоро стана така. Миналата седмица зареждах в Стара Загора и ми направи впечатление че метана свърши малко преди софия, бях минал 200 и няколко километра от зареждането. Тва за пръв път ми се случва, дръг път минават около 400 км с едно зареждане. След това отидох да заредя в софия и на 16 кг и нещо изключи. И от тогава насам долу горе толкова пълня, 16 и нещо. Да не би метана в стара загора да е бил кофти, или да е имало вода. Нямам си на идея.
Май има нещо такова, аз като заредя в Севлиево и не мога да стигна до София, след последния тунел на Витиня трябва да превключа на пропан бутан ... В провинцията правят врътки ...

- genov1

Май май. А ти колега и LPG ли имаш.
- kossel
genov1 написа::D
Май май. А ти колега и LPG ли имаш.
Да имам и LPG и метан едновремено
- genov1
Re: Въпрос за зареждане на метан - разрешен!
Здравейте колеги,
дълго време след като пуснах тази тема стигнах до някакво решение макар и не много задоволително. Понеже от няколко места бях чул че проблема е в това че има масло в бутилките което идва от компресорите в матанстанциите, сега лятото докато бях отпуска реших да си сваля бутилките и да проверя дали наистина е така. Самото сваляне не е никак трудно, развих щуцера който влиза в първата бутилка и понеже 4-те бутилки са на една обща шейна просто я развих от болтовете които я държат за багажника и ги изкарах всичките барабар. След това ги поставих да стоят прави ако има нещо да се стече и като отворих крана на първата бутилка дейстително изтече масло, но много малко. После пробвах и с останалите и пак беше същата работа, изтича но много малко масло. Общо от четирите да е изтекло 100-200 гр, което е нищо при положение че уредбата събира около 110 литра. Та така де, поне разбрах че не е от това. После с още малко ровене и питане разбрах че метана дава много голяма разлика при зареждане в топло и в студено време. Оказа се че на метанстанцията го охлаждат за да могат да заредят повече като килограми, и когато навън е горещо охлаждането не е толлова ефективно и самия метан е по-малко плътен. Та изглежда това е причината. Е, надявам се да съм бил полезен.
дълго време след като пуснах тази тема стигнах до някакво решение макар и не много задоволително. Понеже от няколко места бях чул че проблема е в това че има масло в бутилките което идва от компресорите в матанстанциите, сега лятото докато бях отпуска реших да си сваля бутилките и да проверя дали наистина е така. Самото сваляне не е никак трудно, развих щуцера който влиза в първата бутилка и понеже 4-те бутилки са на една обща шейна просто я развих от болтовете които я държат за багажника и ги изкарах всичките барабар. След това ги поставих да стоят прави ако има нещо да се стече и като отворих крана на първата бутилка дейстително изтече масло, но много малко. После пробвах и с останалите и пак беше същата работа, изтича но много малко масло. Общо от четирите да е изтекло 100-200 гр, което е нищо при положение че уредбата събира около 110 литра. Та така де, поне разбрах че не е от това. После с още малко ровене и питане разбрах че метана дава много голяма разлика при зареждане в топло и в студено време. Оказа се че на метанстанцията го охлаждат за да могат да заредят повече като килограми, и когато навън е горещо охлаждането не е толлова ефективно и самия метан е по-малко плътен. Та изглежда това е причината. Е, надявам се да съм бил полезен.
- lozan67
- Автомобил:
- Двигател:
Най ме кефи как го охлаждат на ЕКО-то в Дружба. Като мине 30 гр. му слагат под радиатора една пръскалка за поливане. Отгоре вентилаторите, отдолу пръскалката
. Мойта в зависимост от температурата от 6.6кг. до 5,3кг. събира.

- genov1
Ето и малко снимки от свалянето на бутилките http://genov2.snimka.bg/automobiles/met ... 4.25618679
На някой от снимките се вижда маслото или там каквото е което изтече от бутилките, доста по-малко от колкото очаквах
На някой от снимките се вижда маслото или там каквото е което изтече от бутилките, доста по-малко от колкото очаквах
Върни се в “Автогазови уредби”