ABS & ADZ - нулиране на грешките от газовата БЕЗ ресет

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
dimitarpetrov
Автомобил: HONDA CR-V 2003
Двигател: K20 i-VTEC - 150 hp

ABS & ADZ - нулиране на грешките от газовата БЕЗ ресет

Мнениеот dimitarpetrov » Съб 22 дек 2012 22:12

Привет колеги!

Не съм сигурен дали е пускано като инфо, но ще си позволя да го направя като отделна тема.

Да споделя малко полезен опит - почти всички, които сме "газирани", берем ядове когато трябва да минем на бензин - колата не държи обороти, гасне, не тегли - абе въобще - "мърляви" се.
Най-често препоръката е - "откачи акумулатора за няколко минути, запали после както е студена на бензин, остави я да загрее и се оправя!"
Ваското1 ми препоръча и друг начин - "качи я на магистралата, мини на бенз и карай със 120-130 5-10 мин. и ще се оправи"

И двата метода работят, ама не винаги ни се занимава да дигаме капака или имаме необходимото време, после трябва да настройваме часовника и музиката след ресета или пък да дирим магистрала или хубав път да "изпържим" любимият "катраник" та да се осъзнае.
Както всички знаем - "мързела е двигател на прогреса" - та така стана и при мен - семейството "търкаля" Пасат 3 ABS и Голф3 автоматик - ADZ. И двете са 1.8, моноинжекция, "газирани" (то тези двигатели е грях да не се газират)
Та и двете след доволно каране на газ почват с вечните истории с набиване на грешки.
И ако за мен не е проблем да откача аку-то на Пасата и да ресетна, то за милата ми благоверна половинка да дигне капака на Голфа си е дърта кошия. Всеки семеен колега знае какво е съпруга в кола.....(апропо, ако видите из София сив металик Г3 със стикер под номера "ДА, ЖЕНА СЪМ!" - това е моята любима половинка - не и се нервете много :D )

Та на темата:
Открих че учудващо лесно може да се изчистят досадните грешки като следвате следните прости стъпки:

1. Колата е нормално загрята.
2. Минавате на бензин. Естествено - мотора прави магарии - поиграйте си с педала на газта да го задържите да не изгасне
3. С малко търпение "компира" ще ви послуша и тогава задръжте двигателя на около 2 500 об/мин за около 40 секунди. Първоначално оборотите ще почнат да играят, но задръжте търпеливо - ще усетите как компа ще си "дойде" и ще почне да действа разумно.
4. Плавно отпуснете газта и се убедете че държи празен ход стабилно.
5. Пак плавно дигнете оборотите до 2 500 об/мин. Задръжте за около 30 секунди и с учудване ще откриете че компа вече не е "откачил"

Ами това е - компа си е "дошъл" и вече няма ядове на бензин.

Пробвано на ABS и ADZ
Споделете дали работи и при вас!

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Re: ABS & ADZ - нулиране на грешките от газовата БЕЗ ресет

Мнениеот Bai Sando » Съб 22 дек 2012 22:30

Не знаех за този метод,иначе на 3-4 голфа съм им правил да се ресетва компа.
Става много лесно;от снопа кйто върви към компа на колата се намира дебел червен с постоянен +.Прекъсва се и се връзва към дебел черен дето върви + от контакт към бобината и това е.При всяко гасене на колата компа се ресетва и хората са доволни :P

Потребителски аватар
dimitarpetrov
Автомобил: HONDA CR-V 2003
Двигател: K20 i-VTEC - 150 hp

Мнениеот dimitarpetrov » Съб 22 дек 2012 22:45

Санде,

Ако изчетеш на Ваското 1 темата в началото - постоянният ресет кара "компота" да откача тотално. Та за това бягам от посотянният ресет. Ще ми е интересно дали и при други колеги този метод за нулиране работи.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 22 дек 2012 22:51

Да чел съм го,но на няколко клиента това беше единствения изход,понеже не им се занимаваше всеки път да махат клемите.Връзвахме им там някакви симулатори но нищо не се оправи и с тях.
Ще пробвам твоя метод на един приятел на голфа :да:

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Съб 22 дек 2012 22:57

Интересно... Нека аз да споделя карал съм цяло лято със развалена бензинова помпа... Около 5-6 хиляди километра.. Като си оправих помпата нямах никакви проблеми освен че колата не искаше да върви като преди.. Изразходих стария бензин до капка налях нов и всичко си дойде на място.. Колата ми е Мк3 Abs

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 22 дек 2012 23:12

Евала,нека да има алтернатива на откачането на акуто.
Колкото до откачането на компира на възрастните ни возила/без да подценявам гения на Ваското1/,можеш да направиш справка с търсачката колко ошашкани компира от ресет има и по-специално на 1,8 моно....А съм с горописания ресет вече над 7 години.
predat0r,каква е връзката на изветрелия бензин с ресета на компа?

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Съб 22 дек 2012 23:17

Iezekil написа:Евала,нека да има алтернатива на откачането на акуто.
Колкото до откачането на компира на възрастните ни возила/без да подценявам гения на Ваското1/,можеш да направиш справка с търсачката колко ошашкани компира от ресет има и по-специално на 1,8 моно....А съм с горописания ресет вече над 7 години.
predat0r,каква е връзката на изветрелия бензин с ресета на компа?

Нямах такива проблеми със оборотите при цяло лято каране на газ :banana

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Нед 23 дек 2012 11:07

Интересно, може и да си прав, аз така и така карам по веднъж в месеца извънградско 5-6 км на бенз и даже се учудих защо скоро не съм имал магарии на бензин :)
Офф: То като гледам как тръгва да се вдига газта може и да преминаваме на бенз скоро време :D

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Нед 23 дек 2012 18:18

4г с откачена букса към сондата и досега няма грешки :banana

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 28 дек 2012 19:34

dimitarpetrov написа:Санде,

Ако изчетеш на Ваското 1 темата в началото - постоянният ресет кара "компота" да откача тотално. Та за това бягам от посотянният ресет. Ще ми е интересно дали и при други колеги този метод за нулиране работи.

Зависи от "компа"...досега не съм чул за комп на 1.8(ABS,AAM,ADZ),който да е откачил....от 4 г съм с ресет реле без проблеми....махнах интегралната платка защото именно тя ровичкаше в компа дори и на бензин!Колкото до форсирането на бензин изчислете колко щеи струва финансово като разход на бензин с/у 5 лв за ресте реле....изводът е за вас!

Потребителски аватар
eurogas
Автомобил: Jeep
Двигател: 4.7 V8
Контакти:

Мнениеот eurogas » Пет 28 дек 2012 20:56

Аз съм монтирал над 200 ресет релета за последните 15 години, на всякакви коли, половината са били VAG, там дори не е нужно реле, реже се захранващия кабел е се запоява към кабела който дава плюс през контакт, досега никой не се е оплакал от някакъв проблем, всички коли се движат и са щастливи, така че смело може да ползвате опита. :да:

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Съб 29 дек 2012 10:16

i.e.i написа:4г с откачена букса към сондата и досега няма грешки :banana

По същия начин съм и аз, но на бензин само я паля когато е под -5 за 5 мин и сега като бодна подгревните свещи в редуктора времето за работа на бенц ще намалее. :beer

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 29 дек 2012 14:15

Е аз имах грешки незнайно от къде,казаха дюза ма знам ли тоя умния мотор може и от ТПС-а да трупа.От 2005 съм с газ,пали на бензин само,не ми е спряна помпата,ресета ми елементарен.Найне проблемен по изброените звена не съм имал.Даже и да изгърми компа някой ден/щото е на 18 лазарника вече/,ще се вземе за 50лв. друг.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 01 яну 2013 22:40

Iezekil написа:Даже и да изгърми компа някой ден/щото е на 18 лазарника вече/,ще се вземе за 50лв. друг.
До 20 лазарника държат, март ше праим 21.Тогава цените вече няма да такива "големи".

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 02 яну 2013 0:21

Еми имам един от Пасат Б3,или го давам за 50 кинта,или го бартеросвам за брат му от Б4.

Върни се в “Автогазови уредби”